Suomen sää on jämähtänyt paikoilleen – meteorologikin huvittui: ”Yritin tehdä niistä erilaiset” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen sää on jämähtänyt paikoilleen – meteorologikin huvittui: ”Yritin tehdä niistä erilaiset”

Suomen ylle on pysähtynyt korkeapaine, joka pitää huolen tasaisesta harmaudesta. Alkuviikosta vähäiset lumi- tai räntäkuurot ovat mahdollisia.

Suomen ylle on pysähtynyt korkeapaine, joka pitää huolen tasaisesta harmaudesta.­

28.11.2020 16:13

Sääkartoilla ei tapahdu tällä hetkellä käytännössä yhtään mitään, kertovat meteorologit. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen huvittui viikonlopun sääkartoista siinä määrin, että vitsaili aiheesta Twitter-tilillään perjantaina.

– Mä lupaan, että mä yritin tehdä niistä erilaiset, Valtonen kirjoittaa nauravan emojin kera.

Valtonen toteaa twiittiketjunsa kommenteissa, että lämpötilojen vaihtelu on yksi vaikeimmista asioista ennustaa.

– Tuo vaihtelu, koska on plussaa ja koska pakkasta, on yksi vaikeimmista ennustaa ja monille aloille yksi tärkeimmistä tiedoista, Valtonen kertoo.

Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr on Valtosen kanssa samoilla linjoilla. Suomen sää on tosiaankin pysähtynyt paikoilleen.

– Tässä ei oikeastaan nyt ihan heti tapahdu kovin paljon – tekee mieleni sanoa, että oikeastaan paljon mitään, Föhr sanoo.

Föhrin mukaan varsinkin Etelä- ja Itä-Suomi ovat lähes kauttaaltaan harmaan pilvikerroksen peitossa. Lännessä ja pohjoisessa on kuitenkin melko selkeitäkin alueita.

Koko Suomi on laajan, Pohjois-Venäjältä Etelä-Ruotsiin ulottuvan korkeapaineen alla, joten sateet jäävät erittäin vähäisiksi koko maassa. Sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan alueella saattaa esiintyä lumikuuroja.

– Suomenlahdelta voi itätuulella tulla lumikuuroja. Niitä saattaa ajautua tähän Suomenlahden rannikolle. Muuten mahdolliset sateet ovat kyllä erittäin vähäisiä, Föhr sanoo.

– Rannikolle, tuohon Helsinki–Hanko-akselille voisi ajautua kuuroja, mutta se on aika kynnyksellä onko se lunta, räntä vai vedettä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Alkuviikosta sateet yleistyvät. Kaakosta leviää maanantaina paikallisia lumi- ja räntäsateita maan etelä- ja keskiosiin. Räntäsateen todennäköisyys on Föhrin mukaan maanantain kuluessa pääkaupunkiseudulla suuri.

Tiistaina etelänpuoleinen ilmavirtaus voimistuu suuressa osassa maata, jolloin lännestä saapuvat hajanaiset sateet kulkevat koko maan yli.

– Etelään ihan vetenä ja suunnilleen Tampereen korkeudelta pohjoisempaan lumena. Melko vähäisiä nuokin sateet ovat, ihan pari senttiä lumikertymää niistä voisi paikoin kertyä. Hyvin vähäsateiselta näyttää tämä tuleva viikko, Viljamaa sanoo.

Tiistai-iltana sää alkaa jälleen poutaantua lännestä alkaen. Föhrin mukaan pakkanen kiristyy tilapäisesti Lapissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tämän aiheuttaa aiempaa kuivempi luoteistuuli, joka poikkeaa muun maan sääolosuhteista.

Lämpötilat pysyttelevät koko viiden päivän tarkkailujakson ajalla lähellä nollaa. Lämpimin päivä on tiistai, jolloin Etelä-Suomessa lämpötila on muutaman asteen plussan puolella. Suuria muutoksia lämpötilassa ei tapahdu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?