Sauli Niinistö patistaa yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön: ”Asialla on turvallisuus­poliittisiakin ulottuvuuksia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistö patistaa yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön: ”Asialla on turvallisuus­poliittisiakin ulottuvuuksia”

Tasavallan presidentti arvosteli tapaa, jossa oma etu menee yhteisen hyvän edelle.

27.11.2020 19:42

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti perjantaina vahvan kehotuksen sekä yhteisöllisyyden että poliittisen yhteistyön puolesta vaikeassa koronatilanteessa.

Presidentti J. K. Paasikiven syntymän 150-vuotisjuhlavuoden pääjuhlassa puhunut Niinistö totesi, että henkisestä läheisyydestä on pidettävä aivan erityistä huolta näinä fyysisen etäisyyden aikoina.

– Kannan kovasti huolta siitä, että osallisuuden tunne uhkaa rakoilla, Niinistö sanoi.

Hän myös kysyi, onko Suomessa enää riittävästi kykyä ja halua sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä.

– Yhteisten asioiden hoitaminen vaikeutuu, jos vain omat asiat ovat merkityksellisiä tai jos oman oikeassa olemisen alleviivaaminen on tärkeämpää kuin yhteiseen tavoitteeseen pyrkiminen.

– Pahoin pelkään, että pandemian myötä pitkittyvä poikkeusaika vaikeuttaa kanssaihmisten kohtaamista entisestään. Asialla on turvallisuuspoliittisiakin ulottuvuuksia. Sisäisesti ehyttä yhteiskuntaa on ulkopuolelta vaikea rikkoa. Jo valmiiksi hajanaisen kanssa ei tarvitse paljon nähdä vaivaa.

Niinistö sivusi juhlapuheessaan myös Paasikivelle erittäin tärkeään asiaan, Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen. Paasikivi nousi presidentiksi heti toisen maailmansodan jälkeen 1946, kun Suomi oli hävinnyt sodan Neuvostoliittoa vastaan.

– Ytimessä on itsenäisyyden turvaaminen. Vain itsenäisenä toimijana voimme vahvistaa kansainvälistä asemaamme.

Itsenäisyys tarkoittaa Niinistön mukaan kykyä kantaa vastuu omasta tulevaisuudesta itse.

– Tämä ei suinkaan tarkoita, että haluaisimme joutua toimimaan yksin, päinvastoin. Meidän etumme on pyrkiä mahdollisimman laajaan kansainväliseen yhteistyöhön, mutta mitä vahvempia ja itsenäisempiä olemme, sitä houkuttelevampi kumppani olemme muille, Niinistö korosti.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui seppeleenlaskuun J. K. Paasikiven haudalle Hietaniemen hautausmaalla.­

Niinistö puhui myös kansainvälisestä yhteistyöstä. Niinistön mukaan Euroopan unionin pitäisi ottaa vahvempi rooli maailmanpolitiikassa.

– Kiristyvän suurvaltakilpailun maailmassa suurimmatkaan eurooppalaiset maat eivät yksin pysty samaan, mihin vahva Euroopan unioni voisi yhdessä pystyä. Pienemmille maille lisäarvo olisi vieläkin suurempi.

– Valitettavasti potentiaali on toistaiseksi jäänyt käyttämättä. Strategisen autonomian tai eurooppalaisen suvereniteetin semantiikasta kylläkin kiivaasti keskustellaan, mutta konkreettisiin näyttöihin on vielä matkaa. Parempaan olisi pystyttävä! Niinistö tukisti.

Suomen itsenäisyyden ajan seitsemäntenä presidenttinä (1946–56) toimineen Juho Kusti Paasikiven (1870–1956) syntymästä tuli kuluneeksi perjantaina tasan 150 vuotta. Presidentin tehtävän lisäksi Paasikivi toimi pääministerinä kahdesti, kansanedustajana, suurlähettiläänä Tukholmassa ja Moskovassa sekä useissa muissa viroissa ja luottamustehtävissä.

Juho Kusti Paasikivi toimi Suomen presidenttinä 10 vuoden ajan 1946–56.­

Juhlallisuudet alkoivat aamupäivällä seppeleenlaskulla Helsingin Hietaniemessä sijaitsevalle Paasikiven haudalle.

Paasikivi-Seuran järjestämä pääjuhla pidettiin illalla Helsingissä. Pääjuhlassa kuultiin myös Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja Paasikivi-Seuran puheenjohtajan, valtiovarainministeri Matti Vanhasen puheet, musiikkiesityksiä sekä paneelikeskustelu Paasikiven ajattelun kehittymisestä eri aikakausina ja sovellettuna nykyaikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?