Terveystalo testaa uutta ”koronakurlausta” – olisi perinteistä testiä miellyttävämpi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Terveystalo testaa uutta ”koronakurlausta” – olisi perinteistä testiä miellyttävämpi

Terveystalossa testataan, saadaanko kurlaamalla annetusta koronanäytteestä yhtä luotettavasti tulos kuin nenänielusta.

Koronavirusnäyte otetaan taipuisalla tikulla.­

27.11.2020 18:57

Terveystalo kertoo tutkivansa parhaillaan, saadaanko koronavirustartunnasta tieto yhtä luotettavasti kurlaamalla annetusta näytteestä kuin perinteisellä testillä.

Tällä hetkellä testit tehdään niin, että terveydenhuollon ammattilainen ottaa PCR-näytteen syvältä nenänielusta pitkällä taipuisalla pumpulitikulla, Terveystalo selittää tiedotteessaan. Vaikka näytteenotto ei satu, se voi tuntua hieman epämiellyttävältä.

– Näytteenottotapana kurlaaminen olisi nenänielu-näytettä huomattavasti miellyttävämpi ja yksinkertaisempi tapa, mutta haluamme ensin varmistua sen toimivuudesta ja luotettavuudesta, kertoo Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo.

Terveystalo on hakenut kurlausnäytteen testaukseen noin 2 000 osallistujaa, jotta analysoitava aineisto on riittävän suuri menetelmän luotettavuuden arviointiin. Kurlausnäytetestiin voivat halutessaan osallistua Terveystalon Kampin, Jyväskylän ja Turun Pulssin koronavirustestiin saapuvat aikuiset.

Jokainen näyte auttaa taistelussa koronavirusta vastaan, yhtiö kertoo.

– Kurlausnäyte on vasta testausvaiheessa oleva näytteenottotapa, minkä vuoksi sen tulosta ei lähetetä näytteenantajalle. Toimitamme testiin osallistujille nenänielu-näytteen tuloksen normaalisti vuorokauden sisällä näytteenotosta ja pääkaupunkiseudulla aina saman päivän aikana, Aarnisalo sanoo.

Aarnisalo arvioi, että Terveystalolla menee muutama viikko aikaa riittävän aineiston keräämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?