Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin hautajaiset: katso suora lähetys - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuomas Gerdt saatettiin viimeiselle matkalle Narvan marssin soidessa – lue kaikki viimeisen Mannerheim-ristin ritarin hautajaisista

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt on siunattu viimeiselle matkalleLappeenrannassa.

27.11.2020 9:00 | Päivitetty 28.11.2020 15:24
  • Tekstiseurantaa hautajaisista voit lukea artikkelin lopusta.

Viimeisen elossa olleen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin matka haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin on päättynyt. Tilaisuus alkoi siunaustilaisuudella Lappeenrannassa Lauritsalan kirkossa keskipäivän maissa. Siunaustilaisuuteen osallistui Gerdtin omaisia ja pieni joukko kutsuvieraita.

Gerdt haudattiin Lepolan hautausmaalle, jossa oli puhumassa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Ritari Gerdt vältti tuomasta esiin kokemuksiaan ja urhoollisuuttaan sodissa. Sodat oli käyty ja sovittu, elämä jatkui perheen, työn ja monien luottamustehtävien parissa. Keskusteluissa hänestä henki vaatimaton, vakuuttava vakaus, Niinistö sanoi.

Uskoa tulevaisuuteen

Niinistö puhui hautausmaalla vain lyhyesti, mutta hänen puheessaan korostui Gerdtin huomattava merkitys koko maalle ja yhteiskunnalle. Ritareiden elämä ja heidän perintönsä on Niinistön mukaan ainutlaatuinen ja merkityksellinen myös nykypäivänä.

– Sodista nousseen Suomen menestystarina on ainutlaatuinen. Meillä on kestävyyttä kohdata vaikeuksia ja uskoa niiden voittamiseen. Meillä on tahtoa puolustaa arvojamme ja maatamme. Tästä kaikesta ritari Tuomas Gerdt: Me kiitämme, me kunnioitamme ja me muistamme, Niinistö sanoi.

Virallisen osuuden loputtua saivat paikalle kerääntyneet ihmiset saapua arkun luo ja osoittaa tervehdyksiään viimeiselle matkalleen lähteneelle ritarille. Ihmiset lähestyivät arkkua pareissa tai pienissä ryhmissä. Käsissään heillä oli seppeleitä, kukkia ja kynttilöitä.

Satoja ihmisiä kokoontui katsomaan viimeistä matkaa

Kirkonkellojen soidessa ja hautajaissaattueen aloittaessa matkansa kirkosta kohti hautausmaata oli paikalle kerääntyneiden ihmisten määrä kasvanut jo sadan tienoille.

Myös aurinko liittyi surujoukon jatkeeksi, kun pilvipeite väistyi hetkellisesti juuri ennen ritarin arkun ulostuontia kirkosta.

Lappeenrantaan saapuessa autoilijoita tervehtii valotaulu, jossa kiitettiin Gerdtiä palveluksestaan isänmaan puolesta. Valotaulussa oli lisäksi hänen elinvuotensa ja sotilaskuvansa sekä sen takana liehuva Suomen lippu.

Ainakin Lauritsalan kirkon läheisyydessä on noudatettu sisäministeriön suositusta suruliputuksesta. Kirkon läheisyydessä olevien talojen pihapiirissä siniristiliput liehuvat heikossa tuulessa puolitangossa.

Ritariksi jo 20-vuotiaana

Mannerheim-ristin ritareita nimitettiin yhteensä 191, ja Gerdt oli heistä viimeinen elossa ollut. Hän kuoli 1. marraskuuta Helsingissä Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa 98-vuotiaana.

Ritariksi nimittämiseen johtaneet tekonsa Gerdt teki 20-vuotiaana alikersanttina. Hän muun muassa pelasti vihollisen yllättämän komppanian suurilta tappioilta onnistuessaan hakemaan oman tykistön apua kiivaan vihollistulen alla.

Hautajaisten sotilaalliset elementit sisältävät muun muassa lippuvartion, kunniamerkkien kantajan ja kunnialaukaukset haudalla. Gerdtin arkunkantajina toimivat Reserviupseerikoulussa palvelevat Maasotakoulun varusmiehet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?