Korkeasaaren karhut kömpivät talviunille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korkeasaaren karhut kömpivät talviunille

Kontiot ovat vielä hereillä mutta makoilevat jo talvipesissään.

Karhut ovat järjestäneet talvipesänsä mieleisikseen.­

26.11.2020 14:53

Korkeasaaren karhut ovat valmiita talviunille, eläintarha tiedottaa. Kontiot ovat olleet viime viikot väsyksissä ja loikoilevat jo talvipesissään.

Korkeasaaressa asuu kaksi karhua, Ähtärissä vuonna 2001 syntynyt emo ja sen vuonna 2006 syntynyt poikanen.

Nuorempi jaksaa puuhailla vielä vähän, mutta sen emo on valmis unille. Pesänsä karhut ovat sisustaneet itse puukuivikkeesta, jota niille tuotiin lavallinen.

Karhukaksikon odotetaan heräilevän keväällä viimeistään maaliskuun alussa.

Viime talvena karhut vetäytyivät talviunille vasta joulun alla ja nukkuivat poikkeuksellisen vähän, kaksi kuukautta. Se saattoi johtua lämpimästä talvesta.

Pisimmillään ne ovat nukkuneet lähes neljä kuukautta.

Emo ja tytär ovat kovin samannäköisiä, mutta käyttäytymisessä on eroja. Nuorempi pitää uimisesta, mutta emolle riittää kahlaaminen.­

Talviunen ansiosta pohjoisen karhut pärjäävät yli talven, jolloin niille on vain vähän syötävää. Etelämmässä karhut eivät nuku talviunta lainkaan, kun taas pohjoisessa Suomessa talviunet voivat kestää puolikin vuotta.

Kun karhu vaipuu talviuneen, sen sydän lyö vain kymmenen kertaa minuutissa ja ruumiinlämpö laskee. Välillä ne voivat herätä juomaan vettä ja vaihtamaan asentoa.

Suomen luonnossa karhuja elää Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan parisen tuhatta. Kannan kasvu on taittunut, ja laji on silmälläpidettävä.

Karhu eli otso eli kouvo eli otava on myös Suomen kansalliseläin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?