Nainen raiskasi uhrinsa törkeästi – uhri pelastautui teeskentelemällä sairauskohtausta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nainen raiskasi uhrinsa törkeästi – uhri pelastautui teeskentelemällä sairauskohtausta

Viisi henkilöä tuomittiin nöyryyttävästä velan­perinnästä.

Nelikymppinen nainen sai yli kolmen vuoden tuomion törkeästä raiskauksesta ja muista rikoksista.­

26.11.2020 15:00

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi äskettäin viisi henkilöä syksyn 2017 väkivaltaisesta tapahtumasarjasta, jossa uhrilta ja tämän tyttöystävältä perittiin huumevelkaa nöyryyttävin keinoin. Tuomioista kertoi aiemmin Iltalehti.

Väkivallan taustalla oli epäonnistunut huumeosto. Uhri oli suunnitellut ostavansa huumeita yhdessä vuonna 1981 syntyneen miehen kanssa, ja kaksikko oli kerännyt kolehtia huumeita varten. Rahat olivat kuitenkin lopulta jääneet uhrille.

Rahojen perimiseksi uhri houkuteltiin kerrostaloon Koillis-Helsinkiin. Väkivalta alkoi jo rappukäytävässä: uhria lyötiin, potkittiin ja uhattiin kirveellä, jota tuttava oli piilotellut kantamassaan kitaralaukussa.

Seuraavaksi uhri vietiin toisessa kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon. Matka oli kulkenut ostoskeskuksen läpi, jossa uhri oli yrittänyt saada apua R-kioskilta, mutta hänet oli raahattu kioskilta pois ja lyöty nyrkillä kasvoihin. Uhrin mukaan sivulliset näkivät tilanteen, mutta kukaan ei reagoinut siihen mitenkään.

Asunnolla väkivalta jatkui. Uhrin tavarat pengottiin ja häneltä vietiin muun muassa vaatteita ja Kela-kortti. Uhrin mukaan hänelle oli jäänyt huume­kolehdista korkeintaan 100–200 euroa, mutta nyt häneltä perittiin nyt huomattavasti suurempaa, jopa 1 000–2 000 euron summaa.

Asunnolla oli myös uhrin tyttöystävä, ja velkaa yritettiin periä myös häneltä.

Kun uhri makasi olohuoneen lattialla, nelikymppinen nainen veti häneltä housut alas ja työnsi limsapullon hänen peräaukkoonsa. Joku piti uhrista samalla kiinni ja huumevelkaa perineet nauroivat ympärillä.

Tässä vaiheessa uhri alkoi teeskennellä sairauskohtausta ja sanoi, ettei saa henkeä. Se ilmeisesti säikäytti velanperijät.

– Tää pitää saada ulos, oli eräs asunnossa olleista sanonut.

Uhri vietiin ulos asunnosta ja jätettiin pihalle, josta hän pääsi lopulta hälyttämään apua.

Uhri piti tapahtunutta niin häpeällisenä ja nöyryyttävänä, ettei uskaltanut kertoa siitä aluksi edes lääkärille. Lisäksi tuttavapiirissä oli alkanut liikkua huhu, jonka mukaan teko olisi videoitu.

Oikeudessa syytetyt vähättelivät väkivallan määrää. Kitaralaukussa kirvestä kantanut tuttava kertoi antaneensa uhrille ”napautuksia ja kopautuksia”, joista oli tullut ”muutama mustelma”.

Lääkärinlausunto kertoi toista. Mustelmia oli ympäri kehoa, päälaessa muutaman sentin kokoinen haava ja kaulassa kuristuksen jälkiä.

Vuonna 1981 syntyneen Teemu Tapani Kummunmäen katsottiin täten syyllistyneen kahteen ryöstöön ja kahteen vapaudenriistoon. Hänet tuomittiin 2 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Puolustus kyseenalaisti sen, että pullon työntäminen peräaukkoon olisi raiskausrikos. Puolustuksen mukaan kyseessä ei ollut seksuaalinen teko vaan niin sanottu ”puhdas väkivalta”.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavasta ja erityisen nöyryyttävästä teosta, joka oli tehty uhrin seurustelukumppanin ja muiden henkilöiden katsellessa. Kyse oli törkeästä raiskauksesta.

Vuonna 1979 syntynyt Nina Patricia Lindholm tuomittiin törkeän raiskauksen lisäksi törkeästä ryöstöstä, ryöstöstä ja vapaudenriistosta 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen.

Kolmas yli kahden vuoden ehdottoman tuomion saanut oli vuonna 1992 syntynyt Pinja Katariina Lukkarinen, joka tuomittiin kahdesta ryöstöstä ja kahdesta vapaudenriistosta 2 vuoden ja 7 kuukauden vankeuteen.

Käräjäoikeus piti hänen osuuttaan tekokokonaisuuksissa merkittävänä.

Kaksi tuomituista selvisi alle kahden vuoden vankeusrangaistuksilla. Vuonna 1970 syntynyt mies tuomittiin vapaudenriistosta ja ryöstöstä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen, ja vuonna 1981 syntynyt nainen ryöstöstä ja vapaudenriistosta 1 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen. Naisen aiempien rikosten vuoksi vankeus määrättiin ehdottomana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?