Koronarajoitukset tulisi ottaa käyttöön ennakoivasti – ”Tauti on luonteeltaan sellainen, että nämä tilanteet ovat nopeasti muuttuvia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronarajoitukset tulisi ottaa käyttöön ennakoivasti – ”Tauti on luonteeltaan sellainen, että nämä tilanteet ovat nopeasti muuttuvia”

Kiihtymisvaiheessa olevat alueet tiedottanevat tällä viikolla lisätoimistaan ja -rajoituksistaan, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

25.11.2020 17:40

Alueiden on ryhdyttävä toimiin koronaepidemian pysäyttämiseksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Satu Koskela. Rajoitus- ja lisätoimiin tulisi ryhtyä mieluummin ennenaikaisesti kuin hetkeäkään liian myöhään.

Tarkoituksena on, että alueet palaisivat takaisin epidemian perustasolle. Toimenpiteisiin tulisi ryhtyä ihanteellisesti jo ennen koronaepidemian leviämisvaiheeseen siirtymistä, jotta toimista saadaan kaikki hyöty irti.

– Nyt me ymmärrämme, että tauti on luonteeltaan sellainen, että nämä tilanteet ovat nopeasti muuttuvia.

Toimivalta on alueellisilla viranomaisilla tartuntatautilain puitteissa. STM kuitenkin antoi leviämisvaiheeseen siirtyneelle Uudellemaalle suoran ohjauskirjeen, jossa ohjeistukset ja suositukset toimitettiin suoraan maakunnan viranomaisille, väestölle, toiminnanharjoittajille sekä opetuksen järjestäjille. Perusteluna olivat epidemian hillitsemisen vaatimat määrätietoiset toimet ja yhteinen vastuunkanto.

Muita maakuntia STM kehottaa ottamaan ohjeistukset huomioon ennakoivasti, eivätkä ne ole saaneet suoraa ohjauskirjettä ministeriöstä.

– Se (ohjauskirje) pitää aika vahvana viestinä ottaa. Totta kai voidaan tällaista ohjausta antaa muillekin alueille, jos tämä ei riitä, Koskela sanoo.

Alueilla tehty jo toimenpiteitä

STM on tällä viikolla keskustellut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevien alueiden kanssa niiden koronatilanteesta ja -rajoituksista. Keskustelujen pääpaino on ollut tarvittavissa uusissa lisätoimissa epidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

– Kun puhutaan jopa siitä, tuleeko valmiuslaki jossain kohdin käyttöön niin halutaan varmistaa, että kaikki nämä normaalit lainsäädännön mahdollistamat toimenpiteet ihan oikeasti on käytetty, Koskela sanoo.

Viime päivien aikana yhä useampi alue on ilmoittanut olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa. Tuorein lisäys on Pohjois-Pohjanmaa, joka kertoi siirtymisestään kiihtymisvaiheeseen tiistaina. Oulun kaupunki tiedotti jo keskiviikkona uusista rajoitussuosituksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?