BBC esittää dokumentin Suomen hallituksesta – julkaisi jo maistiaisen: tällaista on luvassa

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi maailmanlaajuista huomiota herättänyttä hallituskuvaa toteamalla, etteivät 5 koulutettua ja valkoihoista naista edusta kattavasti koko väestöä.

Sanna Marinin johtamasta hallituksesta nähdään BBC:n tekemä ohjelma.

25.11.2020 10:21

Iso-Britannian yleisradio BBC esittää lauantaina dokumentin Suomen naisjohtoisesta hallituksesta.

Dokumentti huomauttaa, että pääministeri Sanna Marin (sd) on virassaan maailman nuorin ja että jokaisen hallituspuolueen puheenjohtajana työskentelee nainen. Historiallisessa taustoituksessa yhtäläisen äänioikeuden todetaan toteutuneen Suomessa ensimmäisenä Euroopan maana.

– Tietysti taustamme edelleen vaikuttavat mahdollisuuksiimme elämässä ja näin ei pitäisi olla, pääministeri Marin toteaa dokumentissa.

BBC:n mukaan vaikka Suomen tasa-arvotilanne on saanut osakseen laajaa ylistystä, Euroopan neuvoston viimeaikaiset raportit maasta ovat kuvailleet huolestuttavaa rasismin nousua.

Aihepiiriä kommentoivat kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr) ja Antirasistisen foorumin koordinaattori Akunna Onwen. Heiltä kysytään, olisiko henkilö tullut valituksi pääministeriksi, jos hänen ansioluettelonsa olisi täysin sama kuin Sanna Marinin, mutta tämä olisi tummaihoinen. Forsgrén ja Onwen ovat sitä mieltä, että ei.

  • Katso BBC:n YouTubessa julkaisema 10 minuutin pätkä dokumentista alta:

Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo myötäilee näkökantaa BBC:lle toteamalla, etteivät valtioneuvoston viisi koulutettua ja valkoihoista naista edusta loppupeleissä koko väestöä kovin kattavasti. Ohisalo viittaa maailmalla ikoniseksi nousseen hallituskuvan poikimaan kritiikkiin.

– Kun kuva meni viraaliksi, oli paljon kriittisiä kirjoituksia, että jos todella katsotaan tasa-arvoa, se ei vielä näy. Olen tästä samaa mieltä, Ohisalo sanoo dokumentissa.

Ohisalo viittaa presidentti Tarja Halosen vanhaan sitaattiin, jonka mukaan ei kannata olla naama ruvella lasikaton rikkomisesta, jos muita ei tule perässä.

Maria Ohisalo jakoi itse maistiaista dokumentista Twitterissä tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?