Ikämiehen tuttava tuli odottamattomalle vierailulle, mutta pian ovesta paukahti sisään naamioitunut mies – vanhus menetti elinikäiset säästönsä rajussa ryöstössä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ikämiehen tuttava tuli odottamattomalle vierailulle, mutta pian ovesta paukahti sisään naamioitunut mies – vanhus menetti elinikäiset säästönsä rajussa ryöstössä

Yksin asuneen miehen asunnossa olevat mittavat käteisvarat olivat tulleet vuosien saatossa väärien ihmisten tietoon.

25.11.2020 7:31

Porilaisen ikämiehen ei olisi kannattanut luottaa tuttavaansa, kun tämä soitti miehelle helmikuun lopulla 2020 ja kutsui itsensä kylään. Katala vieras kavereineen pahoinpiteli miehen ja varasti tämän sohvan uumeniin piilotetun pesämunan.

Yksin asuneen miehen asunnossa olevat mittavat käteisvarat olivat tulleet vuosien saatossa väärien ihmisten tietoon. Käteistä rahaa maksamisessa suosinut vuonna 1948 syntynyt oli nostanut pankkitililtään säännöllisesti aina, kun tilille rahaa oli eläkkeen ja asumistuen muodossa tullut. Osan säästämistään rahoista hän oli saanut lahjoituksena äidiltään.

Turvattomaksi osoittautunut kotivarasäästäminen oli tuottanut tulosta. Rahaa oli kertynyt 50 000 euroa, joista suurin osa 200 ja 500 euron seteleinä. Kuukautta ennen ryöstöä mies oli edellisen kerran laskenut rahat, laittanut ne takaisin kirjekuoreen ja kätkenyt ne kirjekuoressa sohvan käsinojan sisään.

Yllätys ryöstäjille – uhri pisti hanttiin

Väkivaltainen ryöstö tapahtui helmikuun 26. päivä. Kaksi rikostaustaa omaavaa miestä löi hynttyyt yhteen ja päätti ryöstää ikämiehen säästöt. Toinen ryöstäjistä tunsi tulevan uhrin entuudestaan ja pääsi sillä verukkeella asuntoon sisään. Tämän jälkeen ryöstäjä päästi naamioituneen rikostoverinsa asuntoon, joka heti asuntoon tultuaan potkaisi uhria rajusti vatsaan.

Selvästi ryöstäjiään iäkkäämpi mies ei kuitenkaan suosiolla antautunut nuorempien ja vahvempien ryöstäjien edessä. Naamiomiehellä oli käytössään ase, jolla hän uhkasi maassa maannutta ikämiestä. Samaan aikaan ikämiehen tuttava mylläsi asuntoa rahat löytääkseen.

Ryöstön aikana naamiomies myös tunki muovipussia uhrin suuhun, veti häntä pitkin lattiaa, löi kasvoihin ja yritti teipata kädet ja suun ilmastointiteipillä. Lopulla rahakuori löytyi sohvan käsinojan sisältä. Lisäksi ryöstäjien matkaan lähti kaksi kelloa, matkapuhelin ja pankkikortti.

Päiväkausia yksin ja peloissaan

Ryöstäjien poistuttua asunnosta saaliinsa kanssa loukkaantunut ja pahoin järkyttynyt uhri jäi päiväkausien ajaksi yksin avuttomana asuntoon. Asianomistaja kertoi oikeuskäsittelyssä, ettei hän on ollut heti teon jälkeen voinut hälyttää itselleen apua, sillä hän oli liian pelokas ja ilman puhelinta. Mies oli liikkunut asunnollaan rintakehän vammojen johdosta konttaamalla, sillä naamiomiehen raju potku mahaan oli jälkensä jättänyt.

Vasta 1,5 viikkoa ryöstön jälkeen asunnolle saapunut miehen tuttava sai rohkaistua miehen lähtemään sairaalaan ja tekemään rikosilmoituksen. Sairaalahoidossa mies oli lähes kahden viikon ajan.

Koska ryöstetty tunsi toisen ryöstäjistä, niin tekijöiden jäljille päästiin nopeasti. Toinen miehistä vangittiin 9. maaliskuuta ja naamiomieskin 10 päivää myöhemmin. Vielä Satakunnan käräjäoikeudessa naamiomies kiisti olleensa ryöstössä mukana, mutta hovioikeudessa mies myönsi rikoskumppanuutensa.

Vaasan hovioikeus tuomitsi uhrin vuonna 1977 syntyneen tuttavan Perttu Ensio Ristolaisen 2 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä ryöstöstä. Saman mittaisen tuomion sai myös vuonna 1975 syntynyt naamiomies Aki Olavi Sjöblom. Hänen tuomionsa nousi vielä kolmella kuukaudella, kun hovioikeus määräsi osan miehen jäännösrangaistuksista täytäntöönpantavaksi.

Satakunnan käräjäoikeus ei toukokuussa antamassaan tuomiossa uskonut, että ryöstetyn omaisuuden arvo olisi ollut 50 000 euroa. Vaasan hovioikeus kuitenkin uskoi miehen säästäneen pienistä tuloistaan mittavan omaisuuden, joka oli joutunut vääriin käsiin. Ryöstösaaliista saatiin takaisin vain 200 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?