Korona viivästyttänyt myös karkotuksia – yli 400 ulkomaalaista hakenut ”koronalupaa” saadakseen jäädä Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona viivästyttänyt myös karkotuksia – yli 400 ulkomaalaista hakenut ”koronalupaa” saadakseen jäädä Suomeen

Myös turistiviisumilla Suomeen saapuneita on tällä hetkellä jumittunut maahan.

Maahanmuuttovirasto toimii Helsingin Pasilassa.­

25.11.2020 7:03

Turistiviisumilla Suomeen maahan tulleet matkailijat eivät ole kaikki koronan vuoksi päässeet palaamaan kotimaihinsa, joten heidän on pitänyt hakea maahanmuuttovirasto Migriltä jatkoa oleskeluluvalleen.

– Tällaisia viisumilla lomailemaan tulleita on muutamia kymmeniä, tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Migristä kertoo.

Matkailijat ovat joutuneet hakemaan ensimmäisen oleskelulupansa oman edustustonsa kautta, mutta jatkolupaa pitää hakea Suomen viranomaisilta.

Turistit ovat pieni vähemmistö Migrin oleskelulupajonossa, sillä koronan aikana jatkoluvan hakijoita on ollut Koskipirtin arvion mukaan jonkin verran yli 400. Hakijoiden enemmistö muodostuu henkilöistä, jotka ovat muuttaneet maahan pysyvämmin ulkomaalaislain mukaisella perusteella eli perheen, työn tai opiskelun vuoksi.

Oleskeluluvalle jatkoa hakevien henkilöitä on Koskipirtin mukaan kaikista maanosista. Tietoa siitä, mistä maista turistit eli ensimmäistä oleskelulupaa Migristä hakevat ovat, ei ole käytössä.

– Suurimmat hakijakansalaisuudet ovat Venäjä, Kiina, Marokko, Peru, Vietnam, Turkki, Yhdysvallat, Intia ja Ukraina, Koskipirtti kertoo ja korostaa, ettei maita ole lueteltu hakijamäärien mukaan.

Ulkomaalaislain mukainen ensimmäinen oleskelulupa on vuoden mittainen. Nyt jatkolupaa hakevilla maassa olon peruste on lakannut, joten heidän pitäisi palata omiin kotimaihinsa.

– Mutta sitten tuli korona päälle. Monilla ei ole minkäänlaisia lentoreitityksiä kotiinsa. Tai jos on, niin ne ovat hankalia. Asiakkaan kannalta kohtuuttomissa tilanteissa voimme myöntää tilapäisiä jatko-oleskelulupia, Koskipirtti selvittää.

Jatkolupia kutsutaan Migrissä ”koronaluviksi”.

– Koronalupahakemuksista valtaosassa, ehkä 90 prosentissa ratkaisu on myönteinen.

Hakemukset ruuhkautuivat koronan ensiaallon mukana keväällä. Tällä hetkellä hakemuksia on vireillä noin sata.

– Toinen aalto on mennyt rauhallisemmissa merkeissä. Uusia hakemuksia ei ole tullut mainittavasti.

Keväällä koronaluvat myönnettiin lokakuun loppuun saakka. Uuden linjauksen mukaan myönteinen ratkaisu tietää oleskelun jatkumista tarvittaessa maaliskuun 2021 loppuun saakka.

Kielteisen oleskeluluvan saaneita on karkotuksista vastaavan Helsingin poliisin erityistoimintayksikön listoilla ylikomisario Heikki Porolan mukaan joitain satoja.

– Kyseessä ovat paljolti samat henkilöt, jotka ovat Migrin listoilla. Kyseessä on elastinen joukko, joka liikkuu jonosta toiseen.

Porola korostaa, ettei kielteinen päätös johda suoraan karkotukseen.

– Päätökset eivät ole välttämättä täytäntöönpanokelpoisia esimerkiksi valitusten ja jatkolupien hakemisen vuoksi.

Karkotuksia tehdään koronasta huolimatta jatkuvasti.

– Meillä on säilössä kotiuttamista varten joitain kymmeniä ihmisiä. Joskus kotiuttaminen tapahtuu samana päivänä, kun henkilö tavoitetaan, mutta joskus henkilö on meillä kuukaudenkin.

– Tilanne on rauhallinen. Pitää muistaa, että uusien turvapaikanhakijoiden määräkin on nyt hyvin pieni, Porola korostaa.

Karkotettavaksi määrättyjen kohdalla asiat sujuvat Porolan mukaan jotakuinkin normaalisti.

– Lähtökohtaisesti kaikki maat ottavat kansalaisensa vastaan, on koronaa tai ei. Vain joissakin yksittäisissä tapauksissa on ongelmia. Heidän kohdallaan voidaan vaatia koronatestejä, ja sitten käymme vääntöä siitä, voidaanko henkilö palauttaa vai ei.

Suurempi ongelma koskee poliisin henkilökuntaa.

– Voi kysyä, onko järkeä pitää ihmisiä monta viikkoa karanteenissa siksi, että he käyvät palauttamassa ihmisiä maailmalle. Tässäkin ollaan päästy onneksi eteenpäin testauksen tehostuessa.

Tilapäisistä jatko-oleskeluluvista kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?