Syyntakeinen vai ei? Seksuaalirikoksista syytetyn ”Enon” mielentilatutkimus valmistui - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyntakeinen vai ei? Seksuaalirikoksista syytetyn ”Enon” mielentilatutkimus valmistui

Helsingin käräjäoikeudessa jatketaan laajan seksuaalirikoskokonaisuuden käsittelyä, joka odotti epäiltyjen mielentilatutkimusten valmistumista.

Lukuisista lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista syytetty ”Enona” tunnettu mies kuvattiin Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa 2019.­

25.11.2020 6:32

Lapsiin ja nuoriin kohdistuneen laajan seksuaalirikosvyyhdin käsittelyn on määrä jatkua Helsingin käräjäoikeudessa tänään keskiviikkona.

Kyseessä ovat niin sanotun ”Enon” lukuisat seksuaalirikosepäilyt.

Pääkäsittelyä jatketaan, sillä kokonaisuudessa syytettyinä olevien kahden miehen mielentilatutkimukset ovat valmistuneet.

Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa välituomionsa tammikuun lopulla. Tuolloin käräjäoikeus määräsi Laajasalon ”Enona” tunnetun yli 60-vuotiaan pääsyytetyn mielentilatutkimukseen yhdessä jutun toisen syytetyn kanssa.

Välituomiossa käräjäoikeus myös arvioi asiassa esitetyn näytön. Välituomiossa käräjäoikeus katsoi, että miesten on näytetty menetelleen syytteessä kuvatulla ja rangaistavaksi säädetyllä tavalla joitakin syytekohtia lukuun ottamatta. Mielentilan tutkimisen tarkoituksena oli selvittää, olivatko miehet tekoaikaan syyntakeisia.

”Enon” epäillään raiskanneen ja hyväksikäyttäneen useita uhreja asunnossaan Helsingin Laajasalossa, ja myös kuvanneen osan teoista. Jutussa on 19 asianomistajaa, jotka ovat kahta lukuun ottamatta olleet tekoaikana alaikäisiä.

Tapauksen käsittely jatkuu keskiviikkona käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Istunnossa käsitellään muun muassa vastaajien mielentilatutkimukset.

Lisäksi istunnossa käsitellään uudelleen jo ennen mielentilatutkimuksen määräämistä käsitelty syyte, jossa tuolloin tuntemattomaksi jääneen asianomistajan henkilöllisyys on sittemmin selvitetty.

Asiassa on kyse siitä, että kun tapausta alettiin viime syksynä käsitellä, yhden videolle kuvatun uhrin henkilöllisyys ei ollut tiedossa, mutta se selvisi kevään aikana.

Käräjäoikeus antaa lopullisen tuomionsa asiassa myöhemmin. Lopullisessa tuomiossa käräjäoikeusoikeus ottaa kantaa rikosoikeudelliseen arviointiin, kuten rikosnimikkeisiin ja tahallisuuteen, sekä ratkaisee muun muassa asianomistajien vahingonkorvausvaatimukset.

Kokonaisuuteen sisältyy 32 syytekohtaa, joista valtaosa koskee ”Enoa” ja muutama toista syytettyä. Teot ajoittuvat vuosille 2006–2019.

”Enona” tunnettua miestä syytetään muun muassa kolmesta törkeästä raiskauksesta, kahdesta raiskauksesta sekä useista perusmuotoisista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, useista pakottamisista seksuaaliseen tekoon sekä laittoman kuvamateriaalin hallussapidosta.

Jutussa pienemmässä roolissa epäiltynä on päälle kolmekymppinen mies, jota syytetään törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Syytteiden mukaan ”Eno” tarjosi osalle uhreista huumausaineita, lääkkeitä ja alkoholia. Tämän vuoksi häntä syytetään myös törkeästä huumausainerikoksesta.

Päihteitä tarjoamalla uhrit on syytteen mukaan houkuteltu asunnolle seksuaalisten tekojen kohteeksi. Syytteiden mukaan uhrit olivat usein puolustuskyvyttömiä päihtymys- tai unitilasta johtuen. Nuorimmat asianomistajat olivat tekoaikana alakouluikäisiä ja vanhimmat 18-vuotiaita.

Tammikuussa annetussa käräjäoikeuden välituomiossa todettiin, että uhreille asian käsittely on ollut vaikeaa ja vastenmielistä. Asianomistajat olivat tapahtumien aikaan paitsi nuoria myös muilla perusteilla haavoittuvassa asemassa.

Viime vuoden lokakuussa alkanut oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin ja asianomistajien henkilöllisyydet määrättiin salassa pidettäviksi.

Molemmat miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. ”Eno” väitti oikeudessa esimerkiksi, että ”Laajasalossa on joku muu pedofiili”.

Syyttäjä on vaatinut molemmille miehille pitkää vankeusrangaistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?