Mitä muut Uudenmaan alueet nyt aikovat? Järvenpäästä ja Tuusulasta lämpimät ”pysykää siellä”-terveiset pk-seudulle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mitä muut Uudenmaan alueet nyt aikovat? Järvenpäästä ja Tuusulasta lämpimät ”pysykää siellä”-terveiset pk-seudulle

Helsinki aikoo sulkea kaupungin palvelutilat ja kieltää yleisötilaisuudet. IS kysyi Uudenmaan pienemmistä kaupungeista ja kunnista, aikovatko ne kiristää rajoituksia Helsingin perässä.

24.11.2020 18:06

Helsinki aikoo laittaa kiinni muun muassa kirjastot, palloiluhallit, uimahallit ja nuorisotilat. Ja kun pääkaupunkiseutu seurannee kokonaisuudessaan perässä, iso joukko eri lajien harrastajia jää määräajaksi tyhjän päälle.

Rajoitusten viesti on selvä: nyt ei ole aika harrastaa tiloissa, joissa tartuntoja syntyy ja leviää eteenpäin.

  • Yllä olevalla videolla tallenne Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) ja HUSin toimitusjohtajan Juha Tuomisen 24. marraskuuta pitämästä tiedotustilaisuudesta.

Kaikki eivät välttämättä halua jättää harrastustaan tauolle. Kun Helsinki sulkee esimerkiksi uimahallit, jotkut uintiharrastajat saattavat alkaa katsoa uintimahdollisuuksia muista Uudenmaan kunnista. Samalla tavalla esimerkiksi sählyä harrastavia saattaa kiinnostaa salivuorot lähikunnissa – jos osa Uudenmaan kunnista pitää palvelunsa auki.

Tämä tiedostetaan hyvin Tuusulassa, jossa katsotaan tarkasti, mitä Helsinki aikoo nyt tehdä. Tuusulan pormestari Arto Lindberg (sd) pohtii, että harrastajavyöry pk-seudulta olisi hyvin mahdollinen ilmiö, mutta Tuusula todennäköisesti seuraa Helsinkiä ja pk-seutua tulevissa rajoituksissa.

Tuusulan pormestari Arto Lindberg uskoo, että kunta ottaa samat rajoitukset käyttöön kuin pk-seutu.­

– Helposti kävisi niin, että tänne alkaisi tulla väkeä alueilta, joissa rajoituksia olisi ja täällä ei. Se tuo tarpeen toimia samalla tavalla. Jos Helsingissä laitetaan uimahallit ja muut harrastuspaikat säppiin, se tarkoittaa, että meidänkin on melkein toimittava vastaavalla tavalla. Niin valitettavaa kuin se onkin.

Lindberg myös toteaa, että Tuusulassa on paljon hyviä ulkoilumaastoja, mutta toivoo nyt, poikkeuksellisesti, että pääkaupunkiseudun asukkaat etsisivät ulkoilumaastot lähiseuduiltaan.

Eli nyt ei ole lämmintä tervetulotoivotusta tiedossa koronan sulkeman pääkapunkiseudun asukkaille?

– Ei olla nyt sitä mieltä, että ”tervetuloa tänne, kun ette siellä pääse mihinkään”. Pitää sen verran ajatella omia kuntalaisia, että siellä omalla alueella kannattaa nyt pysyä.

Lindberg korostaa, että ratkaisuja uusista rajoituksista ei ole vielä tehty, mutta pitää hyvin todennäköisenä, että Tuusula päätyy samoihin rajoituksiin Helsingin kanssa.

IS:n Uudellemaalle tiistaina päivällä tekemän soittokierroksen perusteella muut kaupungit ja kunnat aikonevat ottaa käyttöön samoja uusia rajoituksia kuin Helsinki.

Varmuus asialle saadaan pian.

Keskiviikkona Uudenmaan koordinaatioryhmä, johon kuntien ja HUSin edustajat kokoontuvat, neuvottelevat tulevista rajoituksista, ja kaupungit ja kunnat aikovat päättää rajoituksista torstaina.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula sanoo, että tavoitteena on muodostaa kolmen viikon sulkujakso, jonka aikana epidemia yritetään saada laantumaan mahdollisimman tehokkaasti.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula toivoo, että epidemiatilanne saataisiin tulevilla rajoituksilla selvästi paremmaksi jouluun mennessä.­

– Tavoite olisi päästä joulun viettoon vähän paremmassa tilanteessa. Loppuviikon aikana yhdessä HUSin kanssa on tarkoitus etsiä linjat, mitkä minkäkin kunnan tulisi ottaa nyt käyttöön.

Myös Sivula toteaa, että Uudenmaan kaupunkien ja kuntien olisi järkevää tehdä yhtenäisiä ratkaisuja, jotta esimerkiksi harrastuspaikkoihin ei tulisi ruuhkaksi asti ulkopaikkakuntalaisia.

– Kun ollaan yhtenäistä aluetta, se tarkoittaa, että ihmiset liikkuvat. Meillä on erittäin suosittu uimahalli, jossa käydään pk-seudulta tavallisesti uimassa. Nyt alueiden olisi tärkeää yhdessä sopia, mitä rajoituksia otetaan käyttöön.

Uudenmaan johtajat olivat päivällä sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun (sd) kriisipalaverissa. Palaverin henkeä kuvailtiin hyväksi, mutta sen sisältöä kuntajohtajat eivät suostuneet avaamaan.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola sanoo, että kriisipalaveri vahvisti käsitystä viranomaisten hyvästä yhteistyöstä.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola kehui Krista Kiurun (sd) tiistaina Uudenmaan kuntajohtajille pitämää kriisipalaveria.­

– On tärkeää, että Uudenmaan kunnilla on yhteinen tilannekuva, kun alueella linjataan koronatoimista.

Eerola sanoo, että Vihti on niin tiivisti pk-seudussa kiinni, että ”rajoitustoimia joudutaan pohtimaan sen mukaisesti”.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen toteaa, että kaupunki hyvin todennäköisesti sulkee julkisia tiloja yhteneväisesti pk-seudun kanssa.

– Juuri tämä harrastaja-asia nousee esille. Harrastajia liikkuu Järvenpään ja erityisesti Vantaan välillä ristiin rastiin. Jos Vantaalla laitetaan jotain kiinni ja täällä ei, tarkoittaa, että ihmiset tulevat tänne harrastamaan.

Järvenpään kaupunginjohtaja toivoo, ettei pk-seudulta tultaisi nyt turhan päiten Järvenpäähän pyörimään.­

Krista Kiurun kriisipalaverissa kaikki jakoivat Naukkarisen mukaan yhteisen tilannekuvan.

– Kaikki tilaisuudessa olleet ymmärsivät tilanteen vakavuuden. Ei ollut eriäviä näkemyksiä. Odotamme nyt pk-seudun päätöksiä. Sitä ennen meiltä ei ole tulossa mitään virallisia linjauksia.

Myös Naukkarinen lähettää ”etelään” terveisiä: Nyt ei ole aika tulla turhan päiten pk-seudulta Järvenpäähän.

– Olisi hyvä pidättäytyä omassa piirissä ja vältellä kontakteja ja pestä käsiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?