Jahti rinnastetaan kaivostoimintaan – metsästäjät säikähtivät EU:n uutta suojelutavoitetta

Huolta herättää, että EU-komission paperissa metsästys ja kaivostoiminta rinnastetaan luonnonvarojen hyödyntämisenä toisiinsa.

Hirvenmetsästystä lokakuussa 2018.

24.11.2020 16:22

Euroopan komission strategiaehdotus luonnon monimuotoisuuden palauttamiseksi herättää huolta Suomen ja Ruotsin metsästäjien etujärjestöissä.

EU:n vuoteen 2030 ulottuvassa suojelustrategiassa esitetään, että kymmenen prosenttia jokaisen EU-maan maapinta-alasta ja merestä olisi suojattava tiukasti. Näiden alueiden toimintaan kohdistuu jatkossa merkittäviä rajoituksia.

Komissio mainitsee strategiapaperissa esimerkkeinä metsätalouden, kaivostoiminnan, metsästyksen ja kalastuksen esimerkkeinä toimenpiteistä, joita ei saisi toteuttaa tiukasti suojatuilla alueilla.

Metsästäjiä huolestuttaa erityisesti se, että komissio rinnastaa luonnonvarojen hyödyntämisenä metsästämisen ja kaivostoiminnan.

– Tuntuu kohtuuttomalta, että kaivostoiminta ja metsästäminen ja kalastus laitetaan samalle viivalle EU-lainsäädönnössä. Metsästys perustuu uusiutuvan luonnonvaran riistan kestävään käyttöön, jossa kannasta verotetaan vain se osa tuotosta, joka hyödynnettävissä koskematta pääomaan, luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors Suomen Metsästäjäliitosta sanoo.

Grenforsin mukaan myös Ruotsissa tunnetaan samaa huolta. Suomi ja Ruotsi ovat Euroopan metsäisimpiä ja harvaan asuttuja maita, joissa metsästäminen on melko laajalle läpi kansankerrosten levinnyt harrastus.

Metsästykseltä kiellettyjen suojelualueiden laajentamisella koskemaan kymmentä prosenttia Suomen pinta-alasta olisi Grenforsin mukaan ”katastrofaaliset vaikutukset” muun muassa hirvien, valkohäntäpeurojen ja hyvää vauhtia yleistyvän vieraslajin villisian kantojen säätelylle.

– Jos isojen sorkkaeläinten kanta metsästykseltä kielletyllä alueella kasvaa liiaksi, ne siirtyvät uusille alueille. Se johtaa eläinkolareiden määrän lisääntymiseen sekä metsien ja viljelysten sorkkaeläinvahinkojen kasvuun.

Ympäristöministeriö rauhoittelee suojelualueiden laajentamista kohtaan noussutta huolta.

– Meillä on keskustelu käynnissä EU:n suuntaan. On ennenaikaista sanoa, mitä komission linjaus Suomelle lopulta tarkoittaa, ympäristöministeriön lajien- ja luontotyyppien suojelusta vastaava erityisasiantuntija Olli Ojala ympäristöministeriöstä sanoo.

Suomi odottaa erityisesti komission kantaa siihen, millä kriteereillä uudet suojeluun tulevat alueet valitaan.

Ojalan mukaan Suomi lähtee EU-komission suuntaan siitä, että vaadittu suojelutason nosto saavutetaan jo olemassaolevilla vapaaehtoisilla Metso- ja Helmi-suojeluohjelmilla.

Ojalan mukaan menee ensi vuoden puolelle ennen kuin selviää, minkä kannan komissio ottaa siihen, miten hyvin Suomen nykyiset suojelutoimet vastaavat EU:n esittämään suojelutavoitetta.

Tiukan suojelun piirissä olevan pinta-alan lisääntyminen vaikuttaa Suomessa metsästyksen ohella merkittävästi myös metsien käyttöön, sillä lähtökohtaisesti suojeluun otetut metsät ovat talouskäytön ulkopuolella. Vaikutuksia kalastukselle on myös luvassa.

Juttua korjattu 25.11.2020 kello 10.55. Villisika korjattu tulokaslajiksi, ei vieraslajiksi. Haastateltavan nimen kirjoitusasu Grenfors korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?