Poliisilla uutta tietoa vuonna 2012 mökiltä kadonneesta Jussi Peltolasta – todistaja piti havaintoaan merkityksettömänä

Uusi silminnäkijähavainto vahvistaa poliisin teoriaa siitä, että 18-vuotias Jussi Peltola oli menossa kotipaikkakuntaansa Riihimäkeä kohti.

Riihimäkeläinen Jussi Peltola lähti mökiltä mustalla Citroenilla. Autoakaan ei ole löydetty.

24.11.2020 12:13

Riihimäkeläinen Jussi Peltola, 18, katosi runsaat kahdeksan vuotta sitten kesken mökkireissun.

Hän oli viettämässä ystäviensä kanssa viikonloppua Äänekosken Parantalan kylässä sijaitsevalla mökillä, kun hän aamuyöstä otti kaverinsa auton ja katosi. Peltolaa tai autoa ei ole löytynyt, ja poliisilla on vahva epäilys siitä, että Peltola on ajanut johonkin vesistöön ja menehtynyt.

Tänä syksynä Sisä-Suomen poliisi vetosi yleisöön ja pyysi vihjeitä mustasta Citroën C5:stä, jolla Peltola mökiltä lähti. Poliisille tulleiden vinkkien joukossa oli erityisesti yksi mielenkiintoinen havainto.

18-vuotias Jussi Peltola katosi aamuyöstä 5.–6. lokakuuta 2012.

Poliisilla oli ennestään tiedossa havainto, jonka mukaan tumma auto oli nähty noin Saarijärvellä Mannilan pururadalla aamupäivästä 6.10.2012. Pururata sijaitsee noin 15 kilometrin päässä katoamispaikasta.

Uuden havainnon mukaan tumma auto on nähty pian tämän jälkeen 4-tien risteyksessä matkalla kohti etelää. Kahden havainnon ajankohdat ovat niin lähellä toisiaan, että kyse on tuskin sattumasta.

– Sattui sellainen todistaja, joka pystyi tarkistamaan ajankohdan omien työmenojensa perusteella. Hän oli kyllä kertonut havainnosta heti omille läheisilleen, mutta oli pitänyt havaintoa niin merkityksettömänä, ettei ollut kertonut siitä aiemmin poliisille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala.

Uusi havainto ei ole johtanut mihinkään varsinaiseen läpimurtoon Peltolan katoamisen tutkinnassa, mutta se vahvistaa entisestään poliisin teoriaa siitä, että Peltola oli matkalla kotiinsa Riihimäelle.

– Samaa reittiä kuin oli mökille tullutkin.

Jussi Peltola lähti mökiltä mustalla Citroën C5:llä, jonka rekisterinumero on OPZ-994. Kuvan auto ei ole Peltolan käyttämä auto, mutta on merkiltään ja malliltaan samanlainen.

Poliisi on syksyn aikana kuulustellut noin 15 Peltolan tuttavapiiriin kuuluvaa henkilöä, kuten ystäviä ja omaisia. Kuulusteluista ei ole Latvalan mukaan tullut lisävalaisua nuoren miehen kohtaloon.

– Kaikki ne toimenpiteet, jotka oli tarkoitus syksyn aikana tehdä, on nyt tehty. Tällä hetkellä ei ole enää aktiivista tutkintaa. En halua sanoa, että olisimme tulleet tien päähän, mutta nyt ei ole tiedossa mitään sellaista, jonka perusteella pääsisimme tutkinnassa eteenpäin.

Vaikka poliisilla on nyt varmana pidetty tieto siitä, mihin suuntaan Peltola oli menossa, on tutkittava alue yhä liian suuri, satoja kilometrejä.

Kahdeksassa vuodessa moni mahdollinen todiste on kadonnut. Liikennekameroista ei ole enää tässä vaiheessa apua.

Tiedetään, että ennen katoamistaan Peltola riiteli puhelimessa tyttöystävänsä kanssa. Kun ystävät ilmoittivat Peltolan katoamisesta, hänen matkapuhelimeensa tehtiin useita hätäpaikannuksia. Puhelin paikantui mökin lähistölle ennen kuin signaali katosi. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimesta joko loppui akku tai se hajosi.

– Sitä pitäisi kysyä Jussi Peltolalta itseltään, mitä puhelimelle tapahtui. Meillä on ollut ajatuksena se, että hän on heittänyt sen menemään, kun siinä oli sitä mielenkuohuntaakin, sanoo Latvala.

– Paikannustiedoista ei voi päätellä puhelimen tarkkaa sijaintia. Se on voinut lentää esimerkiksi veteen ja sammua.

Onko sinulla havaintoja Jussi Peltolan liikkeistä tai autosta? Ilmoita niistä Sisä-Suomen poliisin vihjepuhelimeen 050 456 0471

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?