Kommentti: Vapaavuorelle tuli kiire - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vapaavuorelle tuli kiire

Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Jan Vapaavuorella on uransa kovin näytön paikka.­

24.11.2020 9:09

Helsingin pormestari Jan Vapaavuorella saattoi olla huolellinen suunnitelma, joka meni pirstaleiksi. Sen pirstoi koronavirus.

Muutama viikko sitten Vapaavuori ilmoitti, ettei enää kevään kuntavaaleissa pyri ehdolle pormestariksi. Sen sijaan Vapaavuori pyrki Suomen olympiakomitean johtoon, mikä onnistui viikonloppuna.

Kysyttäessä Vapaavuori ei ole kieltänyt, että voisi tulevaisuudessa olla presidenttiehdokkaana. Jos nyt lähdetään siitä, että hän virkaan pyrkisi, siirrot vaikuttavat loogisilta. Vielä vähän enemmän irti päivänpolitiikasta ja arvovaltainen urheilutehtävä.

Onko tässä päättelyssä järkeä, tietää vain Jan Vapaavuori. Jos sitten hänkään.

Kokoomuksen perhekalleus vaarassa

Kokoomukselle Vapaavuoren kieltäytyminen pormestarinpestin uudelleen hakemisesta oli suuri järkytys. Ehkä suurempi kuin Vapaavuori kuvitteli.

Puolueessa pelätään todella pääkaupungin piikkipaikan menetystä vuosikymmenten jälkeen. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho haistoi heti veren ja ilmoittautui tavoittelemaan pormestarin paikkaa. Hän tuskin siihen pääsee, mutta syö kokoomuksen kannatusta. Sitä voi syödä myös ex-kokkari Hjallis Harkimon Liike Nyt.

Jos kokoomus menettää paikkansa Helsingin ykkösenä, puolueessa voidaan syyttää Vapaavuorta.

Koronashokki

Sitten kärjistyi korona. Vapaavuori on puhunut koko kriisin ajan pääkaupungin elinkeinoelämän puolesta. Kesällä hän ajoi suosituksi tullutta jättiterassia Senaatintorille ravintoloiden piristeeksi.

Syksyllä haasteet ovat kuitenkin eri tasolla. Vapaavuoren vetämä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on saanut arvostelua vitkastelusta. Sen uudet toimet tulivat toimeen maanantaina, mutta niitä haukutaan jo riittämättömiksi.

Vaikka mukana ovat myös Vantaan ja Espoon johtajat, arvostelun kärki kohdistuu Vapaavuoreen.

Hänen asemaansa ei helpota presidentti Sauli Niinistön maanantainen ulostulo, jossa hän puhui valmiuslain uuden käyttöönoton mahdollisuudesta.

Asia ei ole yksinkertainen ja paljon voidaan tehdä ilman sitäkin. Vapaavuoren paineita Mäntyniemen kommentti lisäsi.

Jos Vapaavuori todella uneksii pyrkivänsä itse Mäntyniemeen seuraavissa vaaleissa tai myöhemminkään, hänellä ovat edessä ratkaisevat päivät. Epidemian täysi roihu pääkaupunkiseudulla leviäisi äkkiä muualle maahan. Katastrofille olisi valmiina ilmeinen syntipukki. Sellaisesta roolista ei pääse eroon koskaan.

Vapaavuori taistelee nyt maineestaan ja tulevaisuudestaan. Puoli yhdeltätoista tiistaina hän pitää tiedotustilaisuuden koronatoimista.

Siitä puolen tunnin kuluttua Uudenmaan kuntien johdolla on edessä pikapalaveri ministeri Krista Kiurun kanssa. Tässä kannattaa pistä jäitä sen verran hattuun, että Kiuru on tänään yhteydessä muidenkin alueiden kanssa.

Jan Vapaavuoren pitää tänään osoittaa, että hän pystyy peliin myös pandemiaa vastaan. Pelkät poliittiset pelit eivät enää riitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?