Senioritalossa koronatartunta 28 asukkaalla ja 7 hoitajalla Helsingissä – toiminnanjohtaja: ”Olen todella pahoillani tapahtuneesta”

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta.

Senioritalo sijaitsee Lauttasaaressa.

23.11.2020 11:35 | Päivitetty 23.11.2020 13:31

Lauttasaaren senioritalossa on todettu koronavirustartunta 28 asukkaalla, kertovat senioritalo ja Helsingin kaupunki. Myös seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä on todettu tartunta.

Kaikki senioritalon asukkaat on testattu koronaviruksen varalta viikonlopun aikana. Asukkaille ja heidän läheisilleen on ilmoitettu tilanteesta.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta. Varotoimenpiteenä senioritalon kaikki asukkaat ovat karanteeninomaisissa oloissa.

– Jäljitystyö on käynnissä. Olemme toimineet koko ajan huolellisesti kaikkien ennakolta ehkäisevien toimien ja muiden suositusten ja ohjeiden mukaan. Kaikki ovat saaneet maksutta suojavälineitä, Lauttasaaren vanhustentalosäätiön toiminnanjohtaja Saija Toropainen kertoo.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 ikääntynyttä asukasta, keski-iältään 87 vuotta. Asukkaat ovat vuokrasuhteessa. Talon toiminta perustuu asukkaiden omaehtoiseen ja itsenäiseen elämään, jota tarjolla olevat palvelut tukevat.

Miten näin on voinut päästä käymään, että senioritalossa 28 asukasta 107:stä on saanut tartunnan?

– Kun kyse on näin iäkkäistä henkilöistä, täytyy ymmärtää, että he kuuluvat riskiryhmään.

– Olen todella pahoillani tapahtuneesta. Normaalisti talon asukkaat liikkuvat ja hoitavat asioitaan itsenäisesti kodin ulkopuolella. Nyt joudumme rajoittamaan tätä ja vierailut asukkaiden kodeissa ei ole mahdollisia, hän sanoo.

Toropaisen mukaan seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. He ovat saaneet sen myöhemmin kuin asukkaat.

Asukkailla on yhteisiä tiloja, joissa he ovat yhdessä viettäneet aikaa. Kokoontuminen on ilmeisesti myös riski?

– Tiloissa on kokoonnuttu aina voimassa olleiden rajoitusten mukaan. Kaikki kontaktit ja kokoontumiset yhteisiin tiloihin lisäävät riskiä. Toivomme, että kaikki ymmärtävät, miten tärkeää on noudattaa THL:n ohjeita.

Onko mitään käsitystä, mistä tämä tartuntaketju olisi voinut saada alkunsa? Alkoivatko oireet suunnilleen samoihin aikoihin? Koska ne alkoivat?

– Ensimmäinen vahvistettu tieto tartunnasta tuli 14.11. Sen jälkeen on joukkotestattu kaikki. Jäljitystyö jatkuu, hän painottaa.

Missä kunnossa henkilöt ovat nyt?

– Vain pieni osa on joutunut sairaalahoitoon. Suurin osa asukkaista on siis hoidossa täällä. Heidän oireensa ovat siis lievempiä. Kaikille on tarjolla kotihoitolääkärin palvelut. Suurin osa heistä hoidetaan omassa kodissaan, Toropainen korostaa.

Lauttasaaren senioritalo.

Varotoimenpiteenä talon kaikki asukkaat ovat karanteenin omaisissa oloissa.

Vierailut talossa eivät ole toistaiseksi mahdollisia.

Helsingin kaupunki on tukenut senioritaloa järjestämällä paikan päälle kokenutta hoitohenkilöstöä ja lääkäripalveluja.

– Olemme tehneet viikonlopun aikana tiivistä yhteistyötä Lauttasaaren senioritalon kanssa, jotta asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut. Olemme myös auttaneet kaikin tavoin siinä, että koronavirustartunnat eivät edelleen leviäisi, palvelualueen johtaja Maritta Haavisto kertoo tiedotteessa.

Senioritalon ovessa kerrotaan vierailukiellosta.

Lauttasaaren senioritalo on yksityinen, Lauttasaaren vanhustentalosäätiön ylläpitämä senioritalo. 56 asukasta saa kotihoitopalveluja kaupungin palvelusetelillä.

Juttua on täydennetty maanantaina 23.11.2020 kello 13.10.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?