Koronan leviämisvaihe tuo raskaat lisärajoitukset Uudellemaalle – tämä kaikki muuttuu tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronan leviämisvaihe tuo raskaat lisärajoitukset Uudellemaalle – tämä kaikki muuttuu tänään

Uudellamaalla moni asia on seuraavat kolme viikkoa eri tavalla kuin vielä sunnuntaina.

23.11.2020 5:15

Pääkaupunkiseudulla koronaepidemiatilanne on synkistynyt huolestuttavasti jo jonkin aikaa, joten pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 19. marraskuuta, että alue on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Se tuo mukanaan ison joukon entistä raskaampia rajoituksia, jotka ovat voimassa ainakin seuraavat kolme viikkoa, joulukuun 13. päivään saakka. Rajoituksia voidaan kuitenkin jatkaa tarvittaessa. Video yllä: Ylilääkäri Taneli Puumalaisen (THL) osuus koronakoordinaatioryhmän tilaisuudessa 20.11.

Uudet rajoitukset iskevät varsinkin sosiaalisiin kontakteihin, yleisötilaisuuksiin ja harrastuksiin.

Ilta-Sanomat esittelee pähkinänkuoressa, mikä kaikki muuttuu maanantaina.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen

Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten enimmäishenkilömäärä rajoitetaan 20 henkeen.

Rajoitus lyö lujaa etenkin kulttuuriin ja urheiluun. Esimerkiksi Kansallisteatteri, Kansallisooppera ja Helsingin kaupunginteatteri ja -orkesteri ovat peruneet kaikki esityksensä kolmeksi viikoksi.

Yleisötilaisuuksissa raja on 20 henkeä. Urheilun puolella pelataan joko tyhjille katsomoille tai otteluita siirretään.­

Urheilun puolella joudutaan pelaamaan käytännössä tyhjille katsomoille. HIFK sai siirrettyä ajanjaksolle osuneet kaksi kotiotteluaan tammikuulle, mutta esimerkiksi Jokerit pelaa kaksi kotipeliä ilman yleisöä.

Aikuisten liikuntaharrastukset

Kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään. Keskeytyksen piirissä ovat käytännössä kaikki sisäpalloilu- ja kaksinkamppailulajit.

Osa aikuisten liikuntaharrastuksista joudutaan keskeyttämään.­

Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuja, turnauksia tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä.

Rajoitus ei koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I divisioonan tasoista kilpailutoimintaa tai kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Yksityiset liikuntahallit ja -tilat eivät ole automaattisesti rajoituksen piirissä, mutta niiden suositellaan noudattavan samaa linjausta.

Lisäksi suositellaan, että kaikki harjoitukset pidetään vain omassa harrastusryhmässä.

Rajoitus ei koske sellaisia harrastuksia, jossa osallistujien turvavälit voidaan säilyttää koko harjoituksen ajan, esimerkiksi yhteisiä ryhmäjumppatunteja. Myös lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminta voi jatkua normaalisti.

Yksityistilaisuudet

Suositus on, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä toistaiseksi lainkaan.

Muutenkin yksityistilaisuuksien järjestämisessä kehotetaan noudattamaan harkintaa ja pidättyväisyyttä. Suositus koskee esimerkiksi syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.

Joulukausi avattiin sunnuntaina Senaatintorilla.­

Julkiset tilat

Uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen, ja pukukaapeista puolet suljetaan. Lisäksi kirjastoissa vähennetään opintosalien paikkoja toistaiseksi.

Toisen asteen opetus

Toisen asteen etäopetuksen vuorottelua lisätään niin, että aina yksi ikäluokka on kerrallaan viikon verran etäopetuksessa.

Kasvomaskit

Kasvomaskien käyttöä suositellaan kaikilla työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa. Suositus koskee niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikkoja.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan. Maskin käyttöä suositellaan erityisesti työssään eri paikoissa kiertäville henkilöille kuten sijaisille, päiväkotiapulaisille, päiväkodin johtajille, työharjoittelijoille ja työssäoppijoille.

Kasvomaskien käyttösuositus annettiin myös yläkouluun. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, ja niitä käytetään koko koulupäivän ajan. Myös omaa maskia voi käyttää.

Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, jos sille on terveydellinen este.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?