Viking Linen toimitusjohtaja: kapteeni kertoi aluksen ”lähteneen käsistä” kovassa merenkäynnissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Viking Linen toimitusjohtaja: kapteeni kertoi aluksen ”lähteneen käsistä” kovassa merenkäynnissä

Jan Hanses piti lauantain kovaa tuulta ja merenkäyntiä oleellisena syynä Viking Gracen karilleajoon.

22.11. 17:58

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses pitää risteilyalus Viking Gracen lauantaisen karilleajon syynä myrskyisiä sääoloja. Puuskissa tuulen nopeus nousi yli 25 metriin sekunnissa, ja tuuli puhalsi suoraan etelästä, jolloin saariston suojastakaan ei ollut apua.

– Aivan varmasti tuulen voimakkuudella, suunnalla ja puuskilla oli vaikutusta.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.­

Hanses kertoi jutelleensa Viking Gracen kapteenin kanssa lyhyesti ja kapteenin kertoneen, että alus yksinkertaisesti ”lähti käsistä” kovassa merenkäynnissä.

– Kapteeni kertoi, että tuli kova tuulenpuuska, jonka seurauksena hän menetti keulan hallinnan, Hanses kertoi Ilta-Sanomille.

Hansesin mukaan kapteeni yritti pelastaa tilanteen kääntämällä laivaa, jolloin alus ajautui vasen kylki edellä lähes rantaan ja tömähti kiinni rantakivikkoon.

Sukeltajat tutkivat aluksen pohjan heti lauantaina, reikiä tai vuotoja haverissa ei tullut.

– Ainoastaan potkuri oli lyönyt kiveen, ja toisen potkurin yksi lapa on varioitunut. Se on ainoa havaittu syntynyt vahinko. Laivan runko ja pohja olivat täysin kunnossa lukuun ottamatta naarmuja ja pintamaalivaurioita, Hanses sanoi.

– Kun alus pääsee telakalle, pystymme tarkemmin arvioimaan tarvittavat korjaukset, mutta tämän hetken tiedon mukaan korjausoperaatiosta ei tule mitenkään iso.

Katso alla olevalta videolta, kun Viking Grace saapui Turkuun 22. marraskuuta.

Viking Grace odotti sunnuntaina Maarianhaminan satamassa lähtöä kohti Turkua.­

Hansesin mukaan laivassa ei ole todettu teknistä vikaa. Matka Tukholmasta avoimen Itämeren yli Ahvenanmaan saaristoon oli sujunut ennen onnettomuutta täysin suunnitelmien mukaan.

Alus irrotettiin karilta sunnuntaina aamuyöllä ja hinattiin Maarianhaminan satamaan. Siellä alus todettiin merikelpoiseksi, ja Viking Grace pääsi lähtemään kohti Turkua sunnuntaina hieman kello 13:n jälkeen. Potkurivian takia matkanteko on tavallista hitaampaa, ja arvioitu saapumisaika Turkuun on sunnuntaina kello 20.

– Sellaista vahinkoa alukseen ei tullut, etteikö se olisi vesillä turvallinen, Hanses korosti.

Laivassa oli onnettomuuden sattuessa yhteensä 429 henkeä, 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä. Maarianhaminasta Turkuun jatkoi Hansesin mukaan noin 250 matkustajaa, loput jäivät koteihinsa Ahvenanmaalle tai jatkoivat muilla aluksilla Ruotsin puolelle.

Laivassa ovat mukana myös Turkuun menossa olevat henkilöautot ja rekkarahti.

Hanses kertoo, että matkustajat voivat vaatia kilpailu- ja kuluttajaviraston säännösten mukaisia myöhästymiskorvauksia 24 tuntia aikataulustaan myöhästyneestä matkasta. Enimmillään korvaus voi olla puolet lipun hinnasta.

Viking Gracella olleet 331 matkustajaa voivat hakea myöhästymisestä korvauksia kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeiden mukaan.­

– Jokainen pyyntö käsitellään sitten erikseen, Hanses sanoi.

Viking Grace ajoi karille Korvikin ja Maarianhaminan Länsisataman välissä Ahvenanmaalla lauantaina iltapäivällä kello 14.10. Onnettomuus sattui vain noin parinsadan metrin päässä Maarianhaminan Länsisatamasta paikassa, jossa Maarianhaminaan saapuvat laivat kääntyvät ja peruuttavat satamaan.

Henkilövahinkoja ei tullut, eikä kukaan joutunut hengenvaaraan onnettomuuden johdosta.

Viking Linen aluksille on sattunut kaksi karilleajoa lyhyen ajan sisään. Risteilyalus Amorella ajoi karille vähän kauempana Maarianhaminasta 20. syyskuuta. Sitä ennen yhtiön alukset olivat seilanneet vuosikausia ilman havereja.

– On tämä melkoinen yhteensattuma. Onnettomuuksien syyt ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Jos nyt Gracelle piti onnettomuus tapahtua, niin se oli lopputulokseltaan hyvin lievä.

Viking Linen Amorella-alus tärähti karille Ahvenanmaalla 20. syyskuuta.­

– Matkustajat voivat jatkossakin tulla meille ihan turvallisin mielin! Molemmat tapaukset kuitenkin osoittivat, että jos kaikesta huolimatta jotakin sattuu, pystymme hoitamaan myös sellaiset tilanteet ammattitaitoisesti. Mutta toivottavasti tällaisissa merkeissä ei tarvitse palata vuosikausiin, Hanses korosti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?