Myrskyn jälkeen jatkuu poutasää – nyt tulee lauhduttava polaaripyörre - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myrskyn jälkeen jatkuu poutasää – nyt tulee lauhduttava polaaripyörre

Loppuviikkoa kohti mentäessä pohjoiseen sataa reilusti lunta.

22.11. 13:18

Myrskyisä lauantai on jäänyt taaksepäin ja sadetta tihuttelee enää aivan itärajan tuntumassa. Sunnuntaiaamupäivänä 11 aikaan sähköttömiä asiakkaita oli enää 1246 kappaletta 22 kunnan alueella.

Sunnuntai on kaunis ja poutainen päivä koko Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa.

– Varsinkin lännessä on selkeämpää ja idässä pilvisempää. Illalla pohjoiseen leviää lumisadealue ja sadekuuroa tulee yöllä myös maan keskiosiin, Viljamaa sanoo.

Illan ja yön aikana leviävästä sadealueesta kertyy maanantaiaamuun mennessä arviolta alle kymmenen sentin lumikerros maan pohjoisosaan.

Alkava viikko jatkuu poutaisena. Seuraava sadealue saapuu Suomeen vasta keskiviikon ja torstain välissä.

– Silloin saadaan jälleen runsaampia lumisateita pohjoiseen. Etelä-Lapissa lunta tulisi 20 senttiä. Maan keski- ja eteläosissa sade tulee enimmäkseen vetenä. Torstaina ajokeli voi olla huono.

Kainuuseenkin lunta voi riittää 18 senttiä lunta, mutta muutoin lumikerrokset jäävät pienemmiksi.

Etelään lunta ei alkavan viikon aikana ole luvassa. Päivisin lämpötilat ovat plussan puolella.

Meteorologit ovat arvioineet aiemmin tällä viikolla, että keskimäärin lauha sää jatkuu ainakin jouluun asti, mahdollisesti sen jälkeenkin.

Lauhan talven ennusteiden takana on polaaripyörteen voimakkaana pysyminen. Se on suurikokoinen, kehämäinen voimakkaan tuulen vyöhyke, joka kiertää talvisen vuodenpuolikkaan ajan pohjoisnapaa 10–80 kilometrin korkeudessa maanpinnasta.

Kun pyörre on voimakas, se pitää pohjoisnavan seudun kylmän ilman paikoillaan ja kun se on heikko, pääsee kylmä ilma karkaamaan esimerkiksi Suomen suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?