Sairaanhoitajaksi haluava Auli, 13, ei pystynyt tekemään koulutehtäviä – lahjoitettu tietokone mullisti opiskelun: ”On itketty yhdessä onnesta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sairaanhoitajaksi haluava Auli, 13, ei pystynyt tekemään koulutehtäviä – lahjoitettu tietokone mullisti opiskelun: ”On itketty yhdessä onnesta”

Kaikille kone -kampanjan avulla jo yli 2 800 lasta ja nuorta on saanut tähän mennessä kannettavan tietokoneen koulunkäyntiä ja opiskelua varten.

22.11. 10:35

– Olen ollut ilman omaa konetta aina, ja koulussa esimerkiksi nettitehtävät jäivät koneen puuttumisen takia aiemmin tekemättä. Onneksi sain tämän koneen, niin asia korjaantui. Tulevaisuudessa haluaisin olla jonkinlainen lähi- tai sairaanhoitaja, Keski-Suomessa asuva 13-vuotias Auli kuvasi.

– Täällä on ikionnellinen ja huojentunut kuuden lapsen äiti. Meille tämä oli niin suuri apu. Ei olisi ollut mitään mahdollisuutta ostaa edes käytettyä konetta. Talous tiukilla koko ajan.

Näin kuvasi puolestaan helpottunut äiti, jonka 16-vuotias lapsi sai opiskelun pelastaneen kannettavan tietokoneen Kaikille kone -kampanjan kautta.

Tietotekniset taidot ovat perusedellytys nykyajan opiskelulle ja työskentelylle, ja tietokoneita käytetään esimerkiksi kouluissa jatkuvasti entistä enemmän. Kotimaanavun järjestämän kampanjan avulla on tähän mennessä saatu kannettava tietokone lahjoituksena jo yli 2 800 lapselle ja nuorelle.

– Tarve on kymmenkertainen. Olemme kiitollisia jokaisesta koneesta, mutta tällä hetkellä kone saadaan vain joka kymmenennelle. Kun korona ajoi koululaiset keväällä etäopiskeluun, silloin arvioitiin akuutiksi pikatarpeeksi 10 000 konetta, kampanjan tuottaja Ilkka Kalmanlehto kirkon kotimaanavusta sanoo.

– Voi kuulostaa yllättävältäkin, että niin moni lapsi tai nuori on ilman tietokonetta. Oletetaan, että jokaisella on varaa hankkia kone, mutta näin ei ole. Pahimmassa tapauksessa vähävaraisuus voi jopa rajoittaa lahjakkaan nuoren opiskelua, Kalmanlehto huomauttaa.

Monelta yritykseltä ja organisaatiolta poistuu käytöstä vuosittain valtava määrä kannettavia tietokoneita, jotka eivät välttämättä ole riittävän tehokkaita yrityskäyttöön mutta jotka soveltuvat hyvin koululaisille ja opiskelijoille.

Kaikille kone -kampanjan avulla yritykset voivat lahjoittaa käytöstä poistuvia kannettavia tietokoneitaan vähävaraisille nuorille. Kyse on paitsi lahjoituksista, myös yrityksille hyvä mahdollisuus kierrättää käytöstä muutoin poistuvia koneita.

– Koneen saaneiden terveiset ovat uskomattomia. Koneiden jakajat ovat kertoneet, että lahjoitushetkellä on itketty yhdessä onnesta, Kalmanlehto sanoo.

– Olisi hienoa, jos tästä saataisiin sellainen tapa, että jos vaan yrityksillä on mahdollisuus lahjoittaa käytettyjä tietokoneita, he tekisivät niin, Kalmanlehto toivoo.

Kalmanlehdon mukaan koneita toimitetaan tarvitsijoille ympäri vuoden kesälomia lukuun ottamatta.

Kampanjassa tavarankuljetus- ja logistiikkayhtiö DB Schenker hakee tietokoneet lahjoittajilta ja toimittaa ne tietoturvallisesti it-yritys 3stepIT Oy:hyn, joka putsaa koneet ja asentaa niihin Windows 10 -käyttöjärjestelmän.

– Yritykset voivat luottaa siihen, ettei organisaatiolle arvokasta tietoa jää kenenkään saatavaksi, 3stepIT:n toimitusjohtaja Mika Enberg vakuuttaa.

Sen jälkeen Posti kuljettaa koneet paikallisille auttajille, jotka jakavat laitteet niitä tarvitseville.

Kampanja järjestää ensimmäistä kertaa vielä erillisen varainkeruukonsertin tiistaina 24. marraskuuta. Artistina konsertissa on Kasmir.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?