Karille ajaneen Viking Gracen matkustajat yöpyvät laivalla – ”pinnan kiristyminen” helpotti, kun hyttien ovet avattiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Karille ajaneen Viking Gracen matkustajat yöpyvät laivalla – ”pinnan kiristyminen” helpotti, kun hyttien ovet avattiin

Matkustajat odottivat kannella lisätietoja yli neljä tuntia.

21.11. 23:19

Viking Linen risteilyalus Viking Grace ajoi karille lauantaina kello kahden jälkeen Maarianhaminan edustalla.

Aluksen matkustaja Patrik Merisaari kuvailee, että tunnelma laivalla on tällä hetkellä rauhallinen.

– Ihmiset yrittävät parhaansa mukaan olla astumasta toistensa varpaille ja pitää rauhaa maassa. Itsellänikin oli pinna kiristynyt, mutta tilanne helpotti huomattavasti, kun meidät päästettiin takaisin hytteihin.

Merisaaren mukaan matkustajat olivat 9. ja 10. kannella noin viisi tuntia klo 14.30-19.00 välillä. Hän on tyytyväinen, että kaikille matkustajille tarjottiin illallinen.

– Heti alusta asti henkilökunta on tarjonnut vettä ja maskeja kaikille. Todella hienoa toimintaa heidän puoleltaan.

Kommunikoinnissa on ollut Merisaaren mielestä toivomisen varaa.

– Kukaan ei tiennyt mitään, eikä hyttiin saanut lähteä hakemaan esimerkiksi puhelimen laturia. Kaikki ovat olleet käytännössä karanteenissa 9. ja 10. kannella.

Viking Gracen kyydissä on 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä.­

Merisaari kertoo, että matkustajilla ei ollut ennen iltaseitsemää muuta tietoa kuin se, että asiaa tutkitaan.

– Enemmän tietoa sai netistä uutisia katsomalla.

Myös turvaväleissä olisi Merisaaren mukaan ollut toivomisen varaa.

– Istumapaikat olivat vähissä. Itsekin siirryin suuremmasta ihmismassasta pois ja siirryin hyttien väliseen käytyään istuskelemaan ja lataamaan puhelinta.

Matkustajat odottelivat lisätietoa Viking Gracessa.­

Myös toinen lukija harmittelee kehnoa tiedottamista sekä välinpitämättömyyttä koronapandemiaa kohtaan. Hän kertoo, kuinka ensin tuli kuulutus, että kaikkien tulisi siirtyä konferenssitilaan.

– Kaikki ryntäsivät sinne, koska kuvittelivat, että siellä oli tiedotustilaisuus. 300 ihmistä matalassa konferenssikopissa. Kellään ei ollut maskia päällään. Vasta, kun itse kysyin, henkilökunta alkoi jakamaan maskeja, joista jotkut kieltäytyivät.

Lukijan mukaan henkilökunta oli kertonut, että konferenssitilan tavoitteena oli saada ihmiset helposti hallittavaan tilaan.

– Tuntui oudolta, miksi meidät piti ahtaa niin pieneen tilaan tässä pandemiatilanteessa.

Hän kertoo, että suuri osa matkustajista oli tilannut joulubuffetin, joka peruuntui. Kaikille matkustajille tarjottiin kuitenkin buffetista lämmin ruoka.

– Siinä ruokajonossa oltiin kuin sillit suolassa. Osalla oli vielä maskit, mutta turvaväleistä ei ollut tietoakaan.

Lukija ihmetteli myös sitä, ettei missään välissä kuulutettu, että hytteihin saa palata, vaan yhtäkkiä raput eivät olleet enää suljettuina.

– Viking Linen omaa sovellusta olisi voinut hyödyntää tiedottamiseen. Sieltä tuli vain ilmoitus, että ”joulubuffeesi alkaa kymmenen minuutin päästä”.

Ahvenanmaalla asuvalla Merisaarella ei ollut lauantai-illalle tai sunnuntaille suunniteltuja menoja, joita hän olisi joutunut perumaan.

– Omasta ajasta se on toki pois. Onnellisia täällä ollaan, että mitään vaarallista ei tapahtunut ja täällä on turvallista viettää yötä.

Asukkaan kohdalla karilleajo tapahtui harmittavan lähellä satamaa. Merisaaren mukaan aluksen olisi pitänyt saapua maihin 14.10. Merisaari olisi toivonut, että evakuointi olisi aloitettu saman tien.

– Ihmettelen, miksei näin tehty, mutta se ei kuitenkaan ollut minun päätettävissä. Näin tällä kertaa.

Merisaari matkusti itse yksin, mutta hänen mukaansa aluksella on paljon lapsiperheitä sekä vanhuksia.

– Se voi olla heille raskaampaa. Matkalla on myös paljon ihmisiä, jotka jatkavat vielä Ahvenanmaalta jonnekin. En tiedä, miten heille kaikki onnistuu.

Merisaari sanoo kapteenin luvanneen lisätietoa ruokailuista sekä sunnuntain evakuoinnista vielä illan aikana. Merisaaren mukaan matkustajille, joilla ei ollut hyttiä, tarjottiin sellainen veloituksetta.

IS:n lukija kertoo, että osalle matkustajista karilleajo aiheutti vaikeuksia töiden järjestelyn ja koiranhoidon suhteen.

Matkustaja Nadja Rana on matkalla yhdessä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Hän kertoo 2- ja 10-vuotiaiden tyttäriensä hätääntyneen, kun he katselivat ikkunasta ulos kannella.

– Tyttäreni alkoi itkeä, kun laiva vähän heilui ja kuului ääniä. Sain hänet lopulta rauhoitettua.

Rana kertoo, että hyteistä lähtiessään heitä neuvottiin jättämään laukut sisälle. Parin tunnin kannella odottelun jälkeen kaksivuotias alkoi itkemään, koska häneltä olisi pitänyt vaihtaa vaippa. Perhe oli kuitenkin jättänyt myös vaipat hyttiin.

– Pyysin infosta vaippaa, ja lopulta henkilökunta toi vaipan, joka oli valitettavasti liian suuri. Se auttoi vähän, mutta lopulta henkilökunta tuli mukaan ja kävimme hakemassa vaipan yhdessä hytistä.

– Muuten kaikki oli ok. Saimme illallista sekä välipalaa ja mehua, Rana kiittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?