Viking Grace tärähti kiinni Johnnyn omistamaan rantaan – ”Melkein pystyy rannasta koskemaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Viking Grace tärähti kiinni Johnnyn omistamaan rantaan – ”Melkein pystyy rannasta koskemaan”

Johnny Sid katselee terassiltaan, kun risteilyalus on kiinni hänen rannassaan. ”Tulee melkein mieleen Gevalian klassiset kahvimainokset, että mitä kahvia voisi tarjota odottamattomille vieraille”

21.11. 17:47

Ahvenanmaalla asuva Johnny Sid sai tonttirantaansa lauantaina iltapäivällä ”kutsumattoman vieraan”, kun Viking Linen risteilyalus M/S Viking Grace tärähti kiinni Sidin omistamaan rantaan.

Sid asuu itse parinsadan metrin päässä ja näkee terassiltaan kivitalonkokoisen risteilylaivan nököttävän rantaviivassa kiinni.

– Erikoinen tunne. Tulee melkein mieleen Gevalian klassiset kahvimainokset, että mitä kahvia voisi tarjota odottamattomille vieraille, Sid naureskeli puhelimitse Ilta-Sanomille lauantaina alkuillasta.

Sid ei nähnyt tai kuullut itse karilleajoa, mutta puskaradion kautta hän sai nopeasti tiedon, mitä oli tapahtunut, ja oli rannassa ensimmäisten joukossa.

Rannasta olisi likipitäen pystynyt koskemaan laivan kylkeen.­

– Onnettomuus oli juuri tapahtunut. Oli aika jännä näky, kun iso laiva on ihan rannassa kiinni. Laivaan pystyy melkein koskemaan. Syväys on niin iso, että laiva pääsi ihan lähelle rantaa, Sid kuvaili.

Sid kertoo, että sekä onnettomuuspaikalle maihin että Viking Gracen kannelle kerääntyi paljon ihmisiä hämmästelemään tapahtunutta. Tunnelma pysyi kuitenkin rauhallisena koko ajan.

Sid veikkaa, että kova tuuli ja merenkäynti painoivat laivan vasemman kyljen rantakivikkoon.

Kuvassa oikealla näkyvät Johnny Sidin tontilla aloitetut kerrostalon rakennustyöt.­

– Oli tosi hirveä myräkkä. Tuuli kävi juuri meren suunnasta ja satoi tihkusadetta, joka tuntui pieniltä neuloilta kasvoissa.

Sid omistaa rantatontit juuri siinä kohdassa, johon Viking Grace tärähti kiinni. Rakennustyöt ovat alkamaisillaan, ja paikalle on tuotu jo nostokurjen tyvi.

– Tonteille on tarkoitus rakentaa asuntoja. Ahvenanmaalle ei ole aikaisemmin saanut rakentaa nelikerroksisia korkeampia rakennuksia, mutta nyt rantaan tulee Ahvenanmaan korkein kerrostalo, kahdeksankerroksinen Majakka. Jos onnettomuus olisi tapahtunut kerrostalojen ollessa valmiita, asunnoista olisi nähnyt laivaan – ja päinvastoin, Sid naurahti.

Viking Gracen matka pysähtyi vain parinsadan metrin päähän Maarianhaminan satamasta. Kuvassa vasemmalla näkyy kerrostalon rakentamista varten paikalle tuotu keltainen nostokurjen pohjaosa.­

– Ei onnettomuus sikäli minua haittaa. Piti vain katsoa, etteivät ihmiset mene rakennustyömaalle. Nähtäväksi sitten jää, täytyykö siirtää tavaroita, jos matkustajat päätetään ottaa ulos laivasta. Tuosta kohdasta matkustajat on helppo ottaa maihin mutta ei tällä tuulella, Sid sanoi.

Sidin mukaan Viking Grace on paljon liikennöidyllä väylällä sellaisessa kohdassa, että se helposti blokkaa muiden matkustaja-alusten piipahtamisen Maarianhaminaan.

– Tallink ja Silja Line ehtivät lauantaina jo käydä Maarianhaminassa, mutta jos tuo laiva on tuossa vielä sunnuntainakin, niin mitenkähän mahtaa käydä, Sid aprikoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?