Pian puhkuu, sataa ja tupruttaa – uusi myräkkä saapumassa Suomeen: ”Vahinkoja tapahtuu varmasti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pian puhkuu, sataa ja tupruttaa – uusi myräkkä saapumassa Suomeen: ”Vahinkoja tapahtuu varmasti”

Laaja ja voimakas sadealue väistyy yön aikana. Sunnuntaina on taas poutaa.

21.11. 9:39

Lauantaina monilla paikkakunnilla ympäri Suomea on herätty kauniiseen pikkupakkasaamuun. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan päivän kuluessa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoo.

– Uusi matalapaineen alue liikkuu Suomen ylle. Tulee tuulista ja sateista. Samanlainen myrsky ei ole kuin aiemmin tällä viikolla, mutta kyllä tuuliselta tuntuu. Vahinkojakin tapahtuu varmasti paikoin etelässä, Korpela sanoo.

Liisa-myrsky katkoi sähköjä torstaina. Päivän suurin tuulen nopeus Helsingin Kumpulassa, missä puuska puhalsi 25,3 metriä sekunnissa.

Lauantaina voimakkaimmat tuulet nähdään maan etelä- ja keskiosassa, sekä rannikoilla. Tuulen nopeus on 15–20 metriä sekunnissa -välillä. Yksittäisissä puuskissa tuuli voi iskeä kovempaakin. Useimmilla merialueilla taas on voimassa myrskyvaroitus.

Myös sateet ovat runsaita. Maan keski- ja pohjoisosissa sade tulee lumena, etelässä vetenä.

Eniten lunta tulee Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Siellä lunta riittää paikoin yli 10 sentin kerrostumaksi asti.

Samoilla alueilla on myös kaikista huonoin ajokeli, Korpela huomauttaa. Ajokeli ei kuitenkaan ole kovin paljon parempi muuallakaan ja Ilmatieteen laitoksen varoitus mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä on voimassa aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta.

Sateet saavuttavat länsirannikon puolelta päivin. Kello viiteen mennessä suurimmassa osassa maata sataa, Korpela sanoo.

Samalla lämpötilat kipuavat ylöspäin ainakin etelässä ja lännessä. Pohjoisessa pysytään pakkasen puolella.

– Sää myös lauhtuu kylmistä lukemista. Etelä-Suomessa oli aamulla monin paikoin viisi pakkasastetta. Iltapäivällä nollaraja kulkee Joensuu-Vaasa -linjalla. Sen eteläpuolella lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella.

Illalla lämpöä voi olla 7-8 astetta, Korpela sanoo. Nollaraja siirtyy Oulu-Kajaani -linjalle.

Laaja sadealue väistyy yön aikana. Sää poutaantuu ja selkenee lännestä alkaen ja sunnuntaiaamuna sateita on jäljellä ainoastaan itärajalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?