Ennen Jill Bidenia Helsingin Roihuvuoreen saapui salainen palvelu – tutki patterit ja antoi sälekaihtimia koskevia ohjeita

Se mitä yleensä nähdään elokuvissa oli hetken totta myös Roihuvuoren Prinsessantiellä.

Joe Biden, Jill Biden ja pojantytär Finnegan laskeutuivat Helsinki-Vantaalle ja vierailivat Roihuvuoren Prinsessantiellä vuonna 2011.

20.11.2020 22:21

Kun Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vieraili Helsingissä maaliskuussa 2011, hänen opettajapuolisonsa Jill Biden halusi tutustua suomalaiseen koulutukseen.

Bidenia kiinnosti ennen kaikkea monialainen ammatillinen koulutus. Siksi kohteeksi valikoitui Stadin ammattiopiston toimipiste Helsingin Roihuvuoressa.

Salainen palvelu kävi tutkimassa paikat hyvissä ajoin ennen vierailua.

– Se oli kuin suoraan elokuvista. Mitään ei jätetty sattuman varaan, Stadin ammattiopiston koulutuspäällikkö Dan Koskinen kertoo.

Jill Bidenilla oli mukanaan pojantytär Finnegan. Kuvassa oikealla on Dan Koskinen.

Bidenin tutustumiskäynti ei ollut mitään vapaata haahuilua. Salaisen palvelun työntekijöille piti näyttää, kuinka kierros etenisi ja ketä tavattaisiin. Mukana olevan henkilöstön nimet haluttiin tietää etukäteen ilmeisesti taustatarkistuksia varten.

– He kehottivat meitä esimerkiksi sulkemaan sälekaihtimia. Se oli erittäin tarkkaa. Siellä tutkittiin pattereita ja luukkuja ja vaikka mitä.

Sälekaihtimet piti sulkea paikoissa, joihin näki suoraan kadulta.

Koskisen mukaan salaisen palvelut työntekijät olivat aseistautuneita ja vaikuttivat sekä ammattitaitoisilta että jokseenkin karskeilta.

– Sellaisilta, ettei olisi sellaista arkipäivän läppää uskaltanut heille heittää.

Bidenin vierailupäivänä Roihuvuoreen ajoi kolmen ison mustan auton letka. Kaksi sulki tien ja kolmas toi vieraat koulun pääovelle.

Bidenilla oli mukanaan 12-vuotias pojantytär Finnegan.

Koskinen oli yksi isännistä ja emännistä, jotka kierrättivät Bidenia koulun eri osastoilla. Biden tapasi kauneusalan, ravintola- ja catering -alan sekä tekstiili- ja muotialan opettajia ja opiskelijoita. Vaatetusalan opiskelijat tutustuttivat Bidenin korsettien valmistukseen.

Salainen palvelu piti huolen, ettei vierailulla synny yllätyksiä.

– Käytäville ei silloin turhaan kävelty. Jos käveltiin, turvamiehet tukkivat kuolleet kulmat, Koskinen kertoo.

– Se mitä elokuvissa kuvataan oli hetken todellisuutta myös täällä Prinsessantiellä.

Kierroksella olivat mukana myös silloinen koulutuksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön silloinen ylijohtaja Sakari Karjalainen.

– Jill Biden ei ehkä ihan vastannut sitä kuvaa, mikä minulla etukäteen oli Yhdysvaltain varapresidentin puolisosta, Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan Biden vaikutti hyvällä tavalla vaatimattomalta ja kohteli pojantytärtään lempeästi.

Vierailun lopuksi Bidenin avustaja kiitti isäntiä ja emäntiä kauniilla punaisilla muistikirjoilla. Joulun alla tuli vielä joulukortti.

– Sympaattinen vaikutelma jäi.

Haatainen kuvaa Bidenia helposti lähestyttäväksi ja huumorintajuiseksi.

– Vaikka kyseessä oli valtiovierailu, hän halusi olla mahdollisimman epämuodollinen. Ei mitään koukeroita tai punaisia mattoja, Haatainen sanoo.

Biden kertoi työskentelevänsä opettajana myös miehensä varapresidenttikaudella.

– Ihan hämmästyimme. Että varapresidentin puoliso opettaa ammattioppilaitoksessa, tämähän on vasta jotakin.

Biden on paitsi opettaja, myös kasvatustieteen tohtori. Hän on sanonut haluavansa jatkaa työntekoa myös puolisonsa presidenttikaudella.

Bidenia kiinnosti etenkin se, kuinka Suomessa pyritään estämään koulun jäämistä kesken. Hänelle jouduttiin kertomaan, että koulupudokkaita tulee ammatillisessa koulutuksessa Suomessakin mutta heille pyritään löytämään uusi, sopivampi ala.

Haataisen mukaan Biden halusi selvästi tutustua kouluun opetusalan ammattilaisena eikä varapresidentin rouvan roolissa.

– Ihan kuin hän olisi ollut omassa koulussaan pyörimässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?