Söpöysvaroitus! Rääpäleporsas Paavo pelastui viime hetkellä kuolemalta – nauttii nyt päivä­unista sylissä

Paavo pääsee jouluna joulupöytään – elävänä.

19.11.2020 12:07

Porvoossa sijaitseva Eläinten turvakoti Saparomäki on saanut marraskuussa kaksi uutta asukasta.

Kanat, lampaat ja possut saivat joukkoonsa kaksi saparoa lisää: Tilalle saapuivat kaksivuotias Prinsessa-emakko ja kahden kuukauden ikäinen Paavo-possu.

Prinsessa ja Paavo saapuivat sikatilalta, joka lopetti toimintansa. Prinsessa haluttiin säästää teurastamolta, ja pieni Paavo mahtui samaan kyytiin.

Prinsessa haluttiin pelastaa teuraalta.

Paavoa ei huolittu uudelle tilalle, joten nyt se kirmaa Saparomäen pihalla.

Paavon pieni koko oli tässä tapauksessa onni onnettomuudessa. Paavon sisaret ovat 20-kiloisia, mutta ns. rääpäleporsas Paavo painoi vain kolme kiloa. Pikku possu oli liian pieni tilalle, jonne sen sisarukset siirrettiin.

Rääpäleporsaat tapetaan tavallisesti esimerkiksi ottamalla jalasta kiinni ja lyömällä lattiaan tai iskemällä lekalla päähän. Voisi sanoa, että Paavo sai ennenaikaisen joululahjan päästessään Prinsessan mukana Saparomäelle. Nyt pienellä porsaalla on kissanpäivät.

– Paavo nauttii tuttipullomaidosta ja rakastaa nukkua sylissä. Öisin hän vaatii päästä peiton alle aivan ihmiseen kiinni, kertoo Saparomäen perustaja Eveliina Lundqvist.

Pieni possu rakastaa olla sylissä.

Paavoa ruokitaan toistaiseksi tuttipullolla.

Vaikka emä oli tallonut pikkupossun jalan, sitkeä Paavo on kuntoutunut ja juoksentelee nyt ympäriinsä. Nuoresta iästään huolimatta Paavo on porsaiden tapaan siisti: muutamia mattopissoja lukuun ottamatta se tekee tarpeet kissanhiekkalaatikkoon.

Paavo pääsee jouluna joulupöytään – elävänä.

– Paavo saa aivan varmasti paikan seitankinkkujen ja porkkanalaatikoiden äärestä. Ja eiköhän joulupukki Paavollekin jotain tuo, Lundqvist ennustaa.

Paavolta ei persoonaa puutu.

Paavo ei jää pieneksi vaan kasvaa todennäköisesti muutaman sadan kilon painoon. Tämän takia Paavo siirtyy muiden possujen seuraan possulaan, kun ikä ja koko sen sallivat.

Possuille on Saparomäellä käytössä kahden hehtaarin metsälaidun.

– Oli liikuttavaa nähdä, kun koko ikänsä tuotantotilalla elänyt Prinsessa otti elämänsä ensimmäiset juoksuaskelet. Vaikka jalat ovat vielä huterat, Prinsessa mennä röhisi onnellisen näköisenä tanner tömisten ja kärsä mudassa. Sitä katsellessa meinasi tulla tippa linssiin, Lundqvist kertoo.

Prinsessa kirmaa ensimmäistä kertaa elämässään vapaana.

Saparomäki on Porvoossa sijaitseva viime vuonna perustettu pieni eläinten turvakoti, joka vastaanottaa teurasuhan alla olevia niin sanottuja tuotantoeläimiä. Saparomäki tekee myös koulutustyötä eläinten aseman parantamiseksi.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Prinsessa riehaantuu juoksemaan päästessään laitumelle.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?