Vainajan tallelokerosta löytyi yllättäen kahvipaketteja – kun ne avattiin, paljastui todellinen jymy-yllätys - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vainajan tallelokerosta löytyi yllättäen kahvipaketteja – kun ne avattiin, paljastui todellinen jymy-yllätys

Perinnönjakojen kanssa työskentelevät asianajajat näkevät työssään mitä erikoisimpia tilanteita.

22.11. 7:55

Ilta-Sanomat kertoi eilen yllättävistä tilanteista, joita perinnönjaon yhteydessä toisinaan paljastuu.

Kokeneet juristit kertoivat IS:n haastattelussa, että aina toisinaan käy ilmi, että vainajalla onkin ollut suurta varallisuutta, joista edes lähimmät sukulaiset eivät ole tienneet mitään.

Suuria rahasummia on löytynyt jopa kodeista ihan vanhanaikaisina setelitukkoina. Suurimmat löydöt ovat olleet yli sadantuhannen euron arvoisia.

 Tallelokerossa oli kahvipaketteihin pakattuja seteleitä noin 140 000 euron edestä.

Usein yllätyksiä paljastuu varsinkin silloin, kun vainaja on asunut yksin ja hoitanut asiansa viimeiseen asti yksin.

Ilta-Sanomat jututti asiasta useita perinnönjaon parissa työskenteleviä asianajajia. Ohessa on lisää erikoisia tapauksia, jotka ovat jääneet heidän mieleensä.

Seteleitä kahvipaketeissa

Erään kerran perunkirjoitusta toimitettaessa oletuksena oli, että perittävä oli varaton. Hänellä oli muun muassa ulosotossa velkoja, ja hänet oli ulosmittauksessa todettu varattomaksi.

Vainajan laukusta löytyi kuitenkin avain. Kävi ilmi, että avain oli tallelokeroon.

Yllätys oli suuri, mun tallelokeron sisältö paljastui: siellä oli kahvipaketteihin pakattuja seteleitä. Paketeista löytyi varoja lopulta yhteensä noin 140 000 euron edestä.

Perittävä oli huolehtinut siitä, että testamentti oli asianmukaisesti tehty, jotta varat päätyivät velkojen maksun jälkeen hänen toivomalleen taholle.

 Vaatekaapista löytyi ”mummonmarkkoja” monen sadan tuhannen markan edestä. Mutta: markkoja ei enää voinut vaihtaa euroiksi.

Vaatekaapista löytyi rahakasa – joka olikin arvoton

Erään kerran perittävän asuntoa tyhjennettäessä yllätys löytyi vaatekaapista: siellä oli vanhoja ”mummonmarkkoja” monen sadan tuhannen markan edestä.

Rouva oli elänyt hyvin vaatimattomasti, hänen vaatteensakin olivat ”puhki kulutetut”.

Ikävän tilanteesta teki se, että markkoja ei perunkirjoituksen aikaan enää voinut vaihtaa euroiksi, joten perittävä kuoli käytännössä varattomana.

Patjasta pölähti seteleitä

Ilta-Sanomat kertoi jo kesällä tapauksesta, jossa erakoitunut henkilö kuoli ja jätti jälkeensä varattomalta vaikuttaneen kuolinpesän. Vuokra-asunto oli kalustukseltaan vaatimaton, eikä tilillä ollut juuri rahaa.

Kun tavaroita kannettiin peräkärryyn kaatopaikalle vietäväksi ja lavalle nakattiin vanha ja kulunut patja, ompeleet ratkesivat – ja ilmoille pöllähti viidensadan markan seteleitä. Seteleitä laskettiin olevan yli 30000 markan edestä.

Kuolinpesän aineistosta ei selvinnyt, halusiko henkilö piilottaa varat kaukaisilta perillisiltään vai eikö hän vain luottanut pankkiin. Patjasta löytyneet rahat jaettiin sukulaisten kesken.

Perintövero omista tuloista

Toisinaan perinnönjaon yhteydessä paljastuvat varat eivät tuo mukanaan positiivisia yllätyksiä.

Eräässä tapauksessa perillinen oli harjoittanut harmaata taloutta ja vienyt käteisenä veloittamansa tulot äitinsä tallelokeroon säilöön.

Kävikin niin ikävästi, että äiti menehtyi. Nimiperiaatteen mukaisesti tallelokerossa olleet käteisvarat kirjattiin äidin omaisuudeksi. Perillinen joutui maksamaan omista tuloistaan perintöveroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?