Kirjoituspöydän laatikosta löytyi yllätys, joka löi ällikällä – sotaveteraani oli hautonut salaisuutta vuosikymmenten ajan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirjoituspöydän laatikosta löytyi yllätys, joka löi ällikällä – sotaveteraani oli hautonut salaisuutta vuosikymmenten ajan

Perinnönjaon yhteydessä paljastuu toisinaan kätköjä, joista edes lähimmillä sukulaisilla ei ole ollut aavistusta.

21.11. 18:01

Tallelokerosta löytyneitä arvopapereita, kirjojen väliin tai patjan sisään piilotettuja seteleitä... Kuulostavat mitä parhaimmilta agenttitarinoilta, mutta ne ovat tosia kuin vesi – ja ihan täältä Suomesta.

Perinnönjaon yhteydessä sukulaisia odottaa toisinaan tavallista isompi yllätys. Vainaja on saattanut jättää jälkeensä sellaisia rikkauksia, joista edes lähimmät sukulaiset eivät ole olleet tietoisia.

Varsinkin jos henkilö asuu yksin ja hoitaa asiansa viimeiseen asti yksin, hänellä voi olla sellaista omaisuutta, josta kukaan muu ei tiedä.

 Rahaa löytyi kirjojen välistä, huonekalujen sisältä, laatikoista ja patjan alta...

Useimmiten pankkitalletukset, osakesijoitukset ja asunto-osakkeet paljastuvat viimeistään, kun vainajan pankki- ja verotietoja käydään läpi.

On kuitenkin sellaista omaisuutta, joka pankki- tai verotiedoissa ei käy ilmi – arvoesineiden ohella esimerkiksi pienten pörssilistaamattomien yritysten osakkeet, osuusliikkeiden jäsentilit tai ulkomailla oleva omaisuus, vaikkapa omistusosuus etelän loma-asunnosta. Yleensä niistäkin on kuitenkin jonkinlainen dokumentaatio olemassa vainajan kotona.

Kokonaan oma lukunsa on käteinen raha. Se ei näy missään papereissa.

IS haastatteli useita kuolinpesien jakamisen parissa työskenteleviä asianajajia eri puolilta Suomea, ja heidän mukaansa asunnoista on löytynyt vainajien jäljiltä jopa yli 100 000 euroa käteistä rahaa.

– Useimmiten kyse on ihmisistä, jotka ovat eläneet yksikseen. Elämäntapa on usein hyvin puritaaninen, sukanvarteen säästetään pahaan päivään varautuen eikä tämän päivän kulutusta ajatellen, asianajaja Markku Asmala porilaisesta asianajotoimistosta AHS:stä kuvaa.

 Kirjoituspöydän laatikosta löytyivät veteraanin aarteet: kahden venäläissotilaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsenkirjat ja miljoona markkaa sisältävä pankkikirja.

Vaikka rahakätköjä löytyy asunnoista yhä aina silloin tällöin, ne ovat asianajajien mukaan käyneet vuosien mittaan harvinaisemmiksi.

Eräs IS:n haastattelema asianajaja myös huomauttaa, että käteisen rahan osalta perillisille saattaa iskeä kiusaus, ettei kaikkea kirjatakaan perunkirjaan.

– Kun käteinen ei ole missään dokumenteissa esillä, voi olla, ettei siitä hiiskuta ja ilmoiteta sitä kuolinpesän varallisuuteen. Kuolinpesissä tapahtuu kaikenlaista. Yksi tavallinen riidanaihe on, että testamentti ”katoaa”, joten miksi myös rahaa ei häipyisi, kokenut asianajaja selittää. Hän ei halua esiintyä tässä artikkelissa nimellään.

 Kun asuntoa tyhjennettiin, sieltä löytyi jumalaton määrä Arabian astiastoja, osa niistä alkuperäispakkauksissa. Astiastojen arvo oli lähes 30 000 euroa.

Perilliset eivät voi oikein valmistautua yllätyksenä tulevaan jättiperintöön mitenkään, asianajajat huomauttavat. Yleensä kuolinpesän varallisuus riittää kuittaamaan tulevat perintöverot, mutta hankaliakin tilanteita voi tulla.

– Yleisin ja hankalin tilanne on se, kun tavallinen ahkera työtä tekevä henkilö kuolee, ja hänen suurin omaisuutensa on oma koti. Erityisesti niissä tilanteissa, joissa leski jää oikeutensa turvin asumaan parin yhteiseen kotiin ja perillisille tulee asunnosta maksettavaksi perintöveroa, voi tulla taloudellisia ongelmia. Jossain täytyisi olla varoja tällaista tilannetta varten, lakimies Olli-Pekka Myllynen lakiasiaintoimisto Andomsista sanoo.

 Alkuun kirjeet näyttivät ihan tavalliselta kirjeenvaihdolta ulkomaisen ystävän kanssa. Rahallinen arvo paljastui myöhemmin.

Yksi harkittava seikka on se, että jos oma taloudellinen tilanne on hyvä, ottaako perintöä lainkaan vastaan. Jos perinnölle ei ole taloudellista tarvetta, sen voi siirtää yhden sukupolven yli suoraan omille jälkeläisille.

Näin perintöveroa ei tule maksettua kahteen kertaan: ensin vainajan jälkeen ja sitten uudelleen, kun omaisuus siirtyy itseltä omille jälkeläisille.

Ilta-Sanomat jututti useita perinnönjaon parissa työskenteleviä asianajajia ja keräsi myös muista lähteistä kuvauksia tilanteista, joissa perinnönjaon yhteydessä on paljastunut yllätyksiä.

Kotoa löytyi 110 000 euroa käteistä

Kun vanhus kuoli ja hänen omaisuuttaan ryhdyttiin käymään läpi, varsinaissuomalaisesta talosta löytyi mehevä yllätys. Tavallisen oloisessa osakehuoneistossa yksin asuneen vanhuksen kotoa löytyi noin 110 000 euroa käteistä rahaa.

Vainajan läheiset eivät olleet rahoista lainkaan tietoisia. Vanhuksen kokonaisvarallisuus ei tullut perillisille yllätyksenä, mutta muhkean käteissumman löytyminen tuli.

Lähiomaisille jäi mysteeriksi, miksi ihan hyväosainen vanhus oli jemmannut kotiinsa niin valtavan summan rahaa.

Miljoona kirjoituspöydän laatikossa

Eräs kokenut asianajaja hoiti markka-aikana eli joskus 1990-luvun alkupuolella iäkkään miehen kuolinpesää. Silloin yllätys tuli vastaan kirjoituspöydän laatikosta.

– Kyse oli säästeliäästi eläneestä sotaveteraanista, jonka vaatimaton huusholli oli liki ihmisasunnoksi kelpaamattomassa kunnossa. Perillisiä ei ollut, mutta oli muutama läheinen ystävä, joiden avustuksella pääsin asuntoa tutkimaan, asianajaja kertaa tapahtumia.

Kirjoituspöydän laatikosta löytyivät veteraanin aarteet: kahden venäläissotilaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen jäsenkirjat ja miljoona markkaa sisältävä pankkikirja.

– Tuo summa oli tullut täyteen pari viikkoa ennen kuolemaa. Olikohan elämän tarkoitus saavutettu? asianajaja pohti.

Nuukaileva isä jätti muhkean omaisuuden

Eräässä perheessä isä kulki päivittäin vanhoissa ja kuluneissa vaatteissa ja ajoi nippanappa toimintakuntoisella autolla. Hän ei käynyt kahviloissa, vaan aina oli omat kahvit termospullossa mukana.

Isä säästi kaikessa, kävi suihkussakin työpaikallaan. Ja kesälomalla peseytyi järvessä.

Kun isä kuoli, perheen jokaiselle lapselle jäi iso omaisuus. Edes perheen äidillä ei ollut ollut hajua moisista rahoista.

 Isä säästi kaikessa, kävi suihkussakin työpaikallaan. Ja kesälomalla peseytyi järvessä.

Kymmeniä tuhansia useassa eri piilossa

Eräs lakimies muistaa tapauksen, jossa yksin eläneen vanhuksen kotoa löytyi lähes 50 000 euroa riihikuivaa. Rahat eivät olleet helposti löydettävissä, sillä ne oli piilotettu useisiin eri paikkoihin asunnossa.

Rahaa löytyi mm. kirjojen välistä, huonekalujen sisältä, laatikoista ja patjan alta.

Vanhuksella oli enemmän rahaa käteisenä kotonaan kuin pankkitilillä.

Tapaus sai ikävän riitaisen lopun, kun perijät alkoivat riidellä keskenään, onko kaikki asunnosta löytynyt raha tuotu pesänjaossa esiin.

Astioita 30 000 euron arvosta

Ilta-Sanomat kertoi jo kesällä tapauksesta, jossa kahden iäkkään sisaruksen yhteisestä kodista löytyi melkoinen yllätys.

Sisarukset asuivat suhteellisen pienessä asunnossa. Kun asuntoa kummankin kuoleman jälkeen tyhjennettiin, sieltä löytyi jumalaton määrä Arabian astiastoja, osa niistä alkuperäispakkauksissa. Astiastojen arvo oli lähes 30 000 euroa.

Kaksion irtaimiston ei alun perin ajateltu olevan minkään arvoinen. Astioita ei ollut merkitty testamenttiin, ja ne löytyivät vasta perunkirjoituksen jälkeen.

Kirjekokoelmasta paljastui arvokuoria

Eräästä kuolinpesästä löytyi laaja kirjekokoelma, joka alkuun näytti ihan tavalliselta kirjeenvaihdolta ulkomaisen ystävän kanssa.

Kun omaiset alkoivat käydä kirjeenvaihtoa tarkemmin läpi, kävi ilmi, että joukossa oli useita ulkomaisia ensipäiväyksen kuoria. Se tarkoitti, että kuorilla oli rahallista arvoa.

Kaksi miljoonaa sivu suun

Läntisessä Suomessa paljastui muutama vuosi sitten tapaus, jossa yksin eläneeltä henkilöltä jäi muhkea, noin kahden miljoonan euron varallisuus. Henkilö ei ollut avioliitossa, eikä hänellä ollut lähipiirissä lakiosaperillisiä.

Lähimmillä sukulaisilla oli aiemmista testamenteista käsitys, jonka pohjalta he olivat elätelleet perintötoiveita – odotukset olivat korkealla.

Kun kuolinpesää alettiin selvittää, vainajan jäämistöstä löytyi vielä yksi testamentti, ja viimeisen testamentin mukaan varallisuus ei mennytkään sukulaisille vaan usealle edunsaajalle toisaalle.

Lakimiehen mukaan testamentin täytäntöönpanoon ei liittynyt lopulta dramatiikkaa, vaikka sukulaisten pettymys oli kova.

Onko sinulla kokemuksia asiasta? Voit keskustella oheisessa kommenttiosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?