THL kertoo suomalaisten rokotusjärjestyksestä koronaa vastaan keskiviikkona - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL kertoo suomalaisten rokotusjärjestyksestä koronaa vastaan keskiviikkona

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar päätyi esitykseen ”hyvässä hengessä”

THL kertoo keskiviikkona lisätietoa koronavirusrokotteesta.­

17.11.2020 19:04

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valottanee keskiviikkona lisää, missä järjestyksessä suomalaisia aletaan rokottaa koronavirusta vastaan, kunhan rokotetta Suomeen saadaan – mahdollisesti jo ensi vuoden alkupuolella.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar kokoontui tiistaina iltapäivällä käsittelemään koronarokotteen saamista Suomeen ja mahdollista rokotusjärjestystä.

– THL tiedottaa keskiviikkona. En ala asiaa muutoin kommentoida, Krarin puheenjohtaja, Turun yliopiston lasten infektiotautien professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin osastonylilääkäri Ville Peltola sanoi lyhyesti.

Peltola sanoi, että Krar pääsi keskusteluissaan ”jonkinlaiseen” esitykseen ja että keskustelut sujuivat ”hyvässä hengessä”.

Krar ei päätä suomalaisten rokotusjärjestyksestä, vaan sen esitys menee jatkokäsittelyyn THL:ään, josta asia etenee vielä sosiaali- ja terveysministeriöön.

STM kysyy näkemyksiä vielä eri sidosryhmiltä.

Ensimmäiset koronavirusrokoteannokset saattavat tulla Suomeen parhaassa tapauksessa jo ensi vuoden alkupuolella. Ensimmäisestä erästä ei kuitenkaan riitä rokotetta kaikille, joten sen takia on laadittava rokottamisjärjestys.

Moni lääketehdas on viime päivinä kertonut lupaavia uutisia koronavirukseen tepsivän rokotteen kehittelystä.­

Tartuntatautien asiantuntijat ovat aiemmin esittäneet omana käsityksenään, että ensimmäisenä olisi syytä rokottaa terveydenhoitohenkilöstö, varsinkin avainhenkilökunta, jotta terveydenhuollon kriittiset osat saadaan pidettyä pyörimässä.

Toisessa ryhmässä tulisivat riskiryhmäläiset eli iäkäs väestönosa sekä joitakin perussairauksia sairastavat, joilla on huomattavasti suurempi riski sairastua vakavasti ja joutua sairaalahoitoon.

Asiantuntijoiden mukaan rokotusjärjestyksessä viimeisinä olisivat ne ryhmät, joiden riski sairastua koronaviruksen aiheuttaman covid-19-infektion vakavaan tautimuotoon on kaikkein pienin eli lapset, nuoret ja nuoret aikuiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?