Presidentti Niinistö kertoi tulevan itsenäisyyspäivän poikkeuksellisesta ohjelmasta: ”En minä suurta menetystä tunnista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö kertoi tulevan itsenäisyyspäivän poikkeuksellisesta ohjelmasta: ”En minä suurta menetystä tunnista”

Niinistö toteaa muistelevansa haikeudella menneiden vuosien juhlia, mutta ei koe suurta menetystä tämän vuoden poikkeusjärjestelyjen vuoksi.

17.11.2020 17:23

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänä vuonna koronavirusepidemiasta johtuen hyvin erilaisin menoin kuin mihin aiempina vuosina on totuttu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi tulevia juhlallisuuksia läpi tiistaina tiedotustilaisuudessaan.

Niinistö huomautti puheenvuoronsa aluksi, että vaikka perinteisiä 2 000 kutsuvieraan juhlia ei Presidentinlinnassa tänä vuonna järjestetä, niin suurin osa suomalaisista seuraa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia kotisohvalta käsin – niin myös tänä vuonna.

  • Voit katsoa presidentti Niinistön pitämän puheen artikkelin yllä näkyvästä ikkunasta.

– Itsenäisyyspäivän juhla on siis aivan ennallaan. Täällä linnassakin juhlitaan vähän toisella tavalla kuin aikaisemmin, ja täältä välitetään myöskin tänä vuonna tunnelmia ja tuntumaa tuohon itsenäisyyden juhlaan, jota jokainen kohdaltaan viettää omissa oloissaan, Niinistö sanoo.

– Poikkeuksellisissa oloissa voimme välittää tunnelmaa, jota kuvaisin sanoilla katsotaan Suomea silmiin. Kokea kansakunnan ainutlaatuinen menestystarina ja tunnistaa ne vahvuudet, joilla kaikki vaikeudet on voitettu ja tullaan voittamaan, Niinistö jatkaa.

Vaikka perinteistä juhlavastaanottoa ei tänä vuonna nähdä, on television katsojille järjestetty paljon ohjelmaa itsenäisyyspäivän illaksi. Niinistön mukaan juhla tulee pitämään sisällään perinteiden painotusta ja kunnioitusta, mutta myös nuorten mielipiteen esilletuloa.

– Tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea, vähän maailmaltakin, ja tulemme siinä yhteydessä eri alueilta kuulemaan myös, mitä asioita nyt pidetään tärkeinä. Paneudumme erilaisiin asiaryhmiin noissa aluekontakteissa, Niinistö kuvailee.

Veteraanit ja lotat ovat tänäkin vuonna illan kunniavieraita, vaikka eivät olekaan läsnä Linnassa. Niinistö tapaa veteraaneja sekä kasvotusten että verkon välityksellä. Näistä etukäteen järjestetyistä tapaamisista näytetään kooste.

Lisäksi illan aikana vieraillaan eri puolilla Suomea. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa hyvinvointiyhteiskunta, työ ja yrittäjyys, vapaaehtoistyö sekä Suomen luonto ja saamelaisuus. Lisäksi kuullaan lasten ja nuorten sekä varusmiesten ajatuksia.

Presidenttipari viettää itsenäisyyspäiväänsä Presidentinlinnassa myös tänä vuonna, vaikka perinteistä juhlavastaanottoa ei järjestetäkään. Kuva viime vuoden Linnan juhlista.­

Ohjelmaa itsenäisyyspäivän iltaan on järjestetty tavanomaista enemmän, koska esimerkiksi perinteistä kättelyosiota ei ole. Luvassa on muun muassa musiikkia, tanssia ja teatteritaidetta. Juhlan televisioitu osuus ei juurikaan lyhene aiemmin totutusta.

Presidentinlinnassa esiintyvät muun muassa Aarne Pelkonen, Diandra, Ylioppilaskunnan Laulajat, kanteletaiteilija Ida Elina sekä näyttelijät Seela Sella ja Esko Salminen, jotka esittävät teatteritaiteellisen esityksen, joka perustuu rouva Jenni Haukion kokoamaan ja toimittamaan sitaattikollaasiin.

Illan ensivalssin esittävät Suomen kansallisbaletin tanssijat Kaartin Soittokunnan säestyksellä. Osa esityksistä esitetään suorana lähetyksenä ja osa on nauhoitettu etukäteen.

Lisäksi lähetyksessä näytetään koosteita Linnan juhlista vuosien varrelta. Tänä vuonna Presidentinlinnassa ovat presidenttiparin lisäksi paikalla ainoastaan illan esiintyjät sekä Niinistön sanoin ”väkeä, joka hoitaa tunnelman välittämisen koteihin”.

Presidenttipari on läsnä Presidentinlinnan juhlallisuuksissa ja osallistuu aiemmin päivällä joihinkin edustustilaisuuksiin kuten ennenkin. Aikataulu on kuitenkin hieman väljempi kuin itsenäisyyspäivänä normaalisti.

– Varmasti siellä kotonakin jää hetkiä vaikkapa kerrata sitä hienoa perinnettä kahden kynttilän sytyttämisestä ikkunoihin, Niinistö vastaa IS:n kysymykseen juhlapäivän aikataulusta.

Niinistö muun muassa sytyttää kynttilän Helsingin Tuomiokirkon ekumeenisen juhlajumalanpalveluksen yhteydessä ja laskee myös seppeleen Helsingin Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoilla. Jumalanpalvelus järjestetään tänä vuonna ilman yleisöä.

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä hän jää kaipaamaan aiemmilta vuosilta. Hän totesi, ettei ainakaan ruuhkaa.

– Tietysti traditioilla oma arvonsa ja siinä mielessä vähän haikeasti muistelee menneitä juhlia. Mutta en minä mitään suurta menetystä tunnista, Niinistö vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?