Säähän luvassa hurja käänne – kymmenen asteen lämpöä seuraa lumiyllätys: jopa 15 senttiä Etelä-Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Säähän luvassa hurja käänne – kymmenen asteen lämpöä seuraa lumiyllätys: jopa 15 senttiä Etelä-Suomeen

Lauhan alkuviikon jälkeen säässä tapahtuu käänne, kun lauhaa ilmaa seuraavat reilut lumisateet.

17.11.2020 8:34

Säässä tapahtuu loppuviikolla käänne talvisempaan suuntaan, ja lunta voidaan saada runsaasti aivan etelässä asti.

– Kyllä tässä todennäköisesti maa valkoiseksi saadaan ainakin osassa Etelä-Suomea, toteaa Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Latvalan mukaan on mahdollista, että lunta sataisi etelässä torstai-illan ja perjantain aikana jopa 10–15 senttiä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että sadealue on hajanainen, joten tarkat sademäärät ovat vielä epävarmoja ja määrä vaihtelee ennusteesta toiseen. Paljon riippuu siitä, mikä osa sadealueesta osuu Etelä-Suomen kohdalle.

Joka tapauksessa vähimmilläänkin lunta on odotettavissa parista viiteen senttiin.

Sää viilentyy torstaina, kun pohjoisesta alkaa puhaltaa kylmä virtaus. Lämpötilat painuvat loppuviikon mittaan nollan alapuolelle etelärannikkoa myöten, ja lumisadetta voi odottaa joka puolelle Suomea.

– Lunta satelee ensin pohjoisessa, sitten maan keskiosassa ja torstai-iltana lunta alkaa tulla eteläänkin, Latvala sanoo.

Lapissa lunta voi sataa parin päivän aikana jopa 10–20 senttiä. Muualla maassa lunta tulee muutamasta kymmeneen senttiin.

Pakkasta on Latvalan mukaan etelässä- ja keskiosissa perjantaina pari astetta, maan pohjoisosissa pakkanen voi kohota kymmeneenkin asteeseen.

Alkuviikosta Suomessa vallitsee kuitenkin vielä lauha lounaisvirtaus. Tiistaina lämpötila on etelässä ja lännessä 5–9 astetta ja maan keski- ja pohjoisosissa 0–5 astetta. Keskiviikkona lämpötila voi nousta etelässä jopa 11 asteeseen ja maan keskiosissakin 9 asteeseen.

Käänne kylmempään on dramaattinen, sillä vielä keskiviikon ja torstain välisenä yönä lämpötila etelässä voi olla jopa kymmenen asteen tienoilla.

– Se on paljon tähän aikaan vuodesta, Latvala toteaa.

Lounaisvirtaus tuo viikon mittaan myös voimakkaita tuulia ja voi aiheuttaa jopa myrskypuuskia merialueilla. Tiistai-illasta keskiviikkoon myrskypuuskia esiintyy eteläisillä merialueilla ja torstaina puuskia on ennusteissa kaikilla Suomea ympäröivillä merialueilla. Puuskat voivat aiheuttaa paikallisia tuhoja keskiviikkona ja torstaina maan etelä- ja keskiosassa.

Lumen tulo loppuu lauantaina, kun sadealue väistyy Suomen itäpuolelle ja maan yli kulkee korkeapaineen selänne.

– Siinä on hetkellisesti selkeää ja kylmää. Etelässä pakkasta on parista asteesta reiluun viiteen asteeseen. Lapissa pakkasta voi olla helposti yli 15 astetta.

Kylmä kausi kuitenkin päättyy kuin seinään, kun pilvisyys lisääntyy lauantain ja sunnuntain välillä ja ilma alkaa jälleen lauhtua. Ensi viikko näyttää Latvalan mukaan sään osalta vaihtelevalta.

– Näillä näkymin ensi viikolla on lauhoja hetkiä, mutta myös kylmempää. On mahdollista, että lunta tulee pitkin maata, jos vain sade tulee oikeaan aikaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?