Huolestuttavia tietoja hoiva­kodeista: Vieraat lipsuvat korona­ohjeista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huolestuttavia tietoja hoiva­kodeista: Vieraat lipsuvat korona­ohjeista

Hoivakotien asiantuntijat muistuttavat, että samalla, kun suojelemme vanhuksia, autamme koko epidemian laantumista Suomessa.

16.11.2020 17:13

Heti koronaepidemian alettua keväällä todettiin, että ikäihmisiä ei saa turhaan altistaa koronavirukselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL painotti, että uuden koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat suurempia kuin muille.

Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Espoon kaupunki ilmaisi huolensa siitä, että hoivakodeista ja Espoon sairaalasta on kantautunut huolestuttavia tietoja, sillä osa vierailulle saapuvista omaisista ja läheisistä ei aina noudata turvallisuusohjeita.

– Vastuullamme on varmistaa, että omaisten ja läheisten vierailut ovat myös turvallisia asukkaille, Espoon pitkäaikaishoitopäällikkö Elina Kylmänen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Hän korostaa, että meidän kaikkien on tärkeä huolehtia omasta ja toisten terveydestä, jotta koronavirus ei leviä.

Kaupunki laati ohjeet vierailuja varten ja julkaisi ne verkkosivuillaan.

Nyt meidän kaikkien on tärkeä huolehtia omasta ja toisten terveydestä, jotta koronavirus ei leviä.

  1. Käytä maskia! Maskin käyttösuositus koskee kaikkia 15 vuotta täyttäneitä myös vierailtaessa hoivakotiasukkaiden asunnoissa tai sairaalan potilashuoneissa.

  2. Pidä turvaväli. Muista 1–2 metrin etäisyyden pitäminen muihin. Vierailut tapahtuvat asukkaiden tai potilaiden huoneissa. Yleisissä tiloissa oleskelua tulee välttää

  3. Kädet pestään vierailun alussa ja lopussa vedellä ja saippualla ja käytetään käsidesiä.

  4. Jos sinulla on vähänkään oireita, jää kotiin. Kysy kuulumiset ja välitä terveiset puhelimessa.

Vaasa tiivistää asian merkityksen

– Ikäihmiset ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, siksi heitä on suojeltava niin hyvin kuin voidaan, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille.

Kaukorannalla on tärkeä viesti koko Suomelle.

– Samalla, kun suojelemme vanhuksia, autamme koko epidemian laantumista, hän sanoo.

Vaasassa ei ole ollut ongelmia vierailuissa. Hän muistuttaa silti, että vierailuista on sovittava etukäteen.

– Vierailuja ei ole kielletty, mutta maskia pitää käyttää eikä vierailua pidä toteuttaa yleisissä tiloissa, vaan omaisen huoneessa, hän sanoo.

Vierailuja voivat rajoittaa vain tartuntatautilääkärit

Myös Attendon hoivakodeissa on koettu samoja ongelmia kuin Espoossa.

– On hyvin ymmärrettävää, että kun koronasta alkaa tulla osa arkeamme, niin siltä suojaaminen ja suojautuminen saattaa unohtua joiltakin asukkaidemme läheisiltä. Sisätiloissa saa vierailla, kun kunta sen sallii ja vierailusta sopii etukäteen meidän henkilökuntamme kanssa. Vierailuja voivat rajoittaa vain tartuntatautilääkärit antamalla vierailukiellon, emme me attendolaiset, Attendon ikäihmisten palvelujen aluejohtaja Simo Saaranen kertoo.

Hän vetoaa läheisiin, että muistettaisiin suojautua kasvomaskilla koko vierailun ajan ja huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta.

– Virus voi kulkeutua hoivakodin seinien sisäpuolelle täysin oireettomalta ihmiseltä. Virus on aina riski kaikille saman ryhmäkodin asukkaille ja työntekijöille, ei vain läheisen omalle rakkaalle, hän sanoo.

Kiuruvedellä toimivassa Attendon hoivakodissa todettiin keväällä kahdeksan koronakuolemaa.

Miten Attendon toiminta muuttui kaiken koetun jälkeen?

– Päätimme itse keskeyttää kyseisen hoivakodin toiminnan ja siirtää sen asiakkaallemme eli Ylä-Savon sotekuntayhtymälle. Olimme jo maaliskuun alussa luoneet useita uusia toimintamalleja ja ohjeita koronalta suojautumiseen, mutta silti virus pääsi sisään hoivakotiin, Saaranen kertoo.

– Kuluneiden kuukausien aikana koronalta suojautumisesta on tullut tärkeä osa jokaisen työtä. Uusia ohjeita on luotu ja aiempia päivitetty, koronavalmiusryhmämme kokoontuu ja suojavarusteinventaario tehdään edelleen viikoittain ja korostamme hyvän keskusteluyhteyden merkitystä läheisten kanssa.

– Vieraita on hoivakodeissamme eri puolilla Suomea käynyt aiempaa harvemmin ja esimerkiksi muusikoiden esityksiä asukkaat ovat seuranneet ulkosalla, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?