Husin asiantuntija Klamydian risteily­keikasta: ”Terveen järjen käyttö ei ole vielä kiellettyä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin asiantuntija Klamydian risteily­keikasta: ”Terveen järjen käyttö ei ole vielä kiellettyä”

Diagnostiikkajohtaja muistuttaa, että keväällä risteilyaluksilla eri puolilla maailmaa revenneet tartuntaryppäät johtivat lopulta jyrkkiin rajoituksiin.

15.11.2020 17:27

Lauantaina Ilta-Sanomien lukijoita kuohuttivat Facebookiin vuotaneet kuvat punkyhtye Klamydian keikalta Tallink Siljan M/S Victoria I -aluksella. Turvavälejä ei tallenteiden perusteella noudatettu, eikä maskeja juuri yleisössä näkynyt.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanutta lukijaa hämmästytti erityisesti se, että Tallink Silja oli houkutellut laivalle väkeä mainostamalla karanteenivapaita risteilyjä ja järjesti maissa suljettua yökerhotoimintaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää laivayhtiön markkinointia koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa vastuuttomana. Lehtonen peräänkuuluttaa, että samanaikaisesti risteilyn kanssa päätesatama Helsingissä kiihtyviä tartuntoja pyritään torjumaan kokoontumisrajoituksilla.

– Eihän se kovin vastuulliselta yritystoiminnalta kuulosta, että tällaisena aikana houkutellaan väkeä laivalle juhlimaan. Kyllähän tällaisissa tapahtumissa tartuntojen leviäminen on kohtalainen riski. Ei siitä mihinkään pääse, Lehtonen sanoo IS:lle.

”Laiva on vähän niin kuin pullo, jonka sisälle ihmiset ahtautuvat. Jos sinne osuu supertartuttaja, kyllä ne tartunnat leviävät helpommin kuin muualla”, Lasse Lehtonen muotoilee.­

Ilta-Sanomien kysyessä diagnostiikkajohtajalta neuvoja risteilymatkaa korona-aikana harkitseville, vastaa johtaja, ettei ”terveen järjen käyttö ole vielä kiellettyä Suomenmaassa”.

Suljettuina tiloina risteilyalukset muodostavat Lehtosen mukaan tartunnoille erityisen otollisen leviämisalustan. Keväällä risteilyaluksilla esiintyi eri puolilla maailmaa useita tartuntaryppäitä ennen kuin varustamot rajasivat toimintaa.

– Laiva on vähän niin kuin pullo, jonka sisälle ihmiset ahtautuvat. Jos sinne osuu supertartuttaja, kyllä ne tartunnat leviävät helpommin kuin muualla.

Klamydia-yhtye on perustettu vuonna 1988. Yhtyeen solisti on Vain elämää -sarjan uusimmassa kaudessakin esiintyvä Vesku Jokinen­

Lehtonen arvelee esimerkiksi ilmastoinnin selittävän, miksi tartunnat leviävät tehokkaammin laivoilla kuin asuin- ja virastotalojen kaltaisissa sisätiloissa.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoi Ilta-Sanomille lauantaina yhtiön harkitsevan laivaohjeistuksiaan uudelleen. Suunnitteilla on siirtyminen Ruotsin malliin, jossa yleisön on seurattava esitystä tanssilavan sijaan omilta paikoiltaan.

Turvavälit loistivat keikalla poissaolollaan.­

Lehtosen pitää ajatusta kohtuullisena, vakka suhtautuukin nykyoloissa varauksella koko tapahtumien järjestämiseen.

– Jos niitä on järjestettävä, turvatoimenpiteet tulisi vetää tiukalle. Tietystikään näissä oloissa koko tapahtumat eivät osoita kovin suurta harkintakykyä – eivät laivayhtiöltä, eivätkä tilaisuuteen osallistuneilta.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kritisoi sitä, että laivayhtiö houkuttelee matkustajia mainostamalla karanteenivapaita risteilyitä ja järjestää yökerhokeikkoja, joissa turvavälit helposti unohtuvat.­

Tallink Siljan viestintäjohtaja Nöjd sanoi IS:lle lauantaina, että laivoille otetaan tällä hetkellä matkustajia 50 prosenttia maksimikapasiteetista. Matkustajien on ennen matkaa vakuutettava olevansa oireettomia.

Nöjdin mukaan tällaiselle keikkaristeilylle matkustajille jaetaan maskeja, käsidesiä on saatavilla eri puolilla laivaa, laivalla kuulutetaan jatkuvasti turvavälien merkityksestä ja yökerhoihin otetaan vain sen verran väkeä kuin on istumapaikkoja.

Nöjdin mukaan Victorian yökerhossa on paikkoja noin tuhat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?