Kuopion koulusurmaajalle elinkautinen – halusi kuolla poliisin luoteihin, näin hän kertoi teosta oikeudessa

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kuopion koulusurmaajan elinkautiseen vankeuteen murhasta ja neljästä murhanyrityksestä. Vuonna 1994 syntyneen Joel Otto Aukusti Marinin syyksi luettiin myös 20 murhan yritystä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Kuopion kouluhyökkääjän Joel Marinin elinkautiseen vankeuteen.

13.11.2020 16:35

Oikeudenkäynnissä Marin myönsi murhan ja murhan yritykset niiden henkilöiden osalta, jotka saivat miekkahyökkäyksessä vammoja. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kaikki luokassa olleet henkilöt olivat joutuneet murha yrityksen kohteeksi. Sama tilanne oli myös Joel Marinia pysäyttämässä olleiden poliisien kohdalla.

Joel Marinin tavoitteena oli tulla poliisin surmaamaksi kouluiskussa. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä miekkamies ainoastaan haavoittui kiinniottotilanteessa poliisin luodeista. Jo etukäteen hän oli pohtinut tekonsa lopputuloksia ja erilaisia vaihtoehtoja.

– Olin aika vahvassa uskossa siihen, että tulisin siinä ammutuksi. Toinen vaihtoehto olisi pitkä vankeusrangaistus. Olisin paljon esillä mediassa. Se tulisi olemaan yleistä turvallisuuden tunnetta järkyttävä teko, Marin kertoi oikeudessa.

Tiesi mitä teki

Joel Marinin puolustus vetosi oikeudessa siihen, että nuorukainen olisi ollut koulutovereidensa kimppuun hyökätessä alentuneesti syyntakeinen. Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan mielentilatutkimukseen vedoten, että mies tiesi mitä teki. Tavoitteena oli surmata mahdollisimman monta luokkatoveria ja kuolla sen jälkeen poliisin toimesta.

Tosin tutkimuslausunnon antaja oli pitänyt Marinia rajatapauksena syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä ja päätynyt pitämään häntä alentuneesti syyntakeisena. Sen sijaan varsinaisessa mielentilaa koskevassa lausunnossa THL piti Joel Marinia syyntakeisena.

Marin oli kärsinyt masennuksesta ennen kouluiskua ja vuosina 2018-2019 hän oli saanut keskusteluapua ja kuntoutusta. Hänellä oli ollut myös lääkitys masennusoireisiinsa.

Tarkkaan suunniteltu

Oikeudenkäynnissä Joel Marin kertoi suunnitelleensa tekoa aina vuodesta 2017 lähtien. Jopa opiskelemaan hakeutuminen Savon ammattiopistoon oli osa suunnitelmaa.

– 2017 joulukuussa tuli tämä ajatus. Luin netistä aiemmista vastaavista tapauksista. Siitä jäi se ajatus, Marin kertoi oikeudessa.

Joel Marin toteutti miekkaiskunsa ATK-luokkaan 1. lokakuuta 2019. Miekan hän oli tilannut edellisellä viikolla netin välityksellä ja kävi noutamassa sen samana päivänä Postista. Ensimmäiseksi uhriksi valikoitui luokassa ollut naisopettaja, sai vakavia vammoja miekaniskuista käsiinsä ja ylävartaloon. Kaikki oli suunniteltu tarkkaan aina tunnilta myöhästymisestä lähtien.

– Tulin myöhässä sen takia, että kaikki olisi paikalla. Avasin kassin ja otin miekan. Löin aika pian opettajaa 2–3 kertaa. Hän puolusti itseään kädellä ja huusi apua. Ja hän lähti karkuun. En lähtenyt hänen perään, vaan menin etupenkissä olevien oppilaiden luo. Löin heitä useampaan kertaan.

Analysoi ”suoritustaan”

Oikeudenkäynnissä Marin kertoi tapahtumista jopa pelottavan analyyttisesti. Mies analysoi tekojaan soinnittomalla äänellä. Kun syyttäjä kysyi, menikö kaikki suunnitelmien mukaan, niin vastaus oli selkeä.

– Se meni osittain. Siinä oli vähän sellaista improvisointia. Palon sytyttäminen epäonnistui, se pulloja sisältänyt reppukin syttyi palamaan.

Kun iskussa kuolleen naisen aviopuolison asianajaja kysyi Marinilta siitä, oliko hän pettynyt, kun ainoastaan yksi kuoli iskussa.

– Enemmän ajattelin, että no tuli sentään yksi. Kyllä minä siihen olin ihan tyytyväinen kuitenkin, murhasta syytetty vastasi selvällä äänellä.

Korjattu Savon ammattiopiston nimeä 18.11. kello 10.06.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?