Iäkkään miljonäärin katkera eroriita – yritti häätää ex-vaimonsa asunnosta oikeusteitse - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iäkkään miljonäärin katkera eroriita – yritti häätää ex-vaimonsa asunnosta oikeusteitse

Pariskunta oli yhdessä 40 vuotta. Avioerohakemus tuli vaimolle täydellisenä yllätyksenä.

10.11.2020 16:12

Yli 90-vuotias helsinkiläismiljonääri on ajautunut katkeraan eroriitaan noin 60-vuotiaan ex-vaimonsa kanssa.

Pari ehti olla yhdessä 40 vuotta, joista viimeiset kolme naimissa. He tapasivat, kun nainen oli parikymppinen ja miljonääri hieman yli viidenkymmenen.

Naisen täydelliseksi yllätykseksi miljonääri laittoi avioerohakemuksen vireille marraskuussa 2018.

Nainen kyseenalaisti miehensä oikeustoimikelpoisuuden ja samalla avioeron. Lääkärintodistukset kuitenkin osoittivat miljonäärin oikeustoimikelpoiseksi ja avioero tuli lopulta voimaan elokuussa 2019. Omaisuuden ositus on yhä kesken.

Nyt miljonääri ja ex-vaimo ovat riidelleet oikeudessa siitä, saako ex-vaimo asua miehensä omistamassa asunnossa.

Avioerohakemuksen jälkeen nainen muutti pois parin yhteisestä kodista miehensä omistamaan asuntoon noin 300 metrin päähän. Kyseessä oli eräänlainen kakkosasunto, jossa oli järjestetty juhlia ja muotinäytöksiä.

Myöhemmin miljonääri vaati naista muuttamaan pois myös tästä asunnosta. Hän nosti Helsingin käräjäoikeudessa kanteen ja vaati, että entinen puoliso velvoitetaan muuttamaan häädön uhalla.

Miljonäärillä ja ex-vaimolla on hyvin erilainen käsitys siitä, mitä asumisesta kakkosasunnossa oli sovittu.

Ex-vaimon mukaan pariskunta oli avioliiton solmiessaan sopinut siitä, että heistä vauraampi turvaa ja takaa puolisonsa asumisen ja toimeentulon. Miljonäärimiehen mukaan tällaista sopimusta ei tehty.

Ex-vaimo piti joka tapauksessa kohtuuttomana sitä, että hänet häädettäisiin asunnosta, joka oli osoitettu hänen kodikseen avioeron jälkeen. Ex-vaimon mukaan hän oli olettanut, että saisi asua kakkosasunnossa ainakin omaisuuden ositusprosessin loppuun saakka.

Käräjäoikeus oli velvoittanut ex-vaimon muuttamaan kakkosasunnosta pois häädön uhalla, mutta Helsingin hovioikeus tuli toisenlaiseen lopputulokseen.

Hovioikeuden mukaan ex-vaimon kertomukselle siitä, että miljonääri olisi luvannut turvata hänen asumisensa loppuelämän ajan, ei ollut näyttöä.

Mutta: avioliittolain mukaan tuomioistuin voi puolisoiden yhteisestä tai toisen puolison hakemuksesta päättää, että se puolisoista, joka on enemmän asunnon tarpeessa, saa jäädä asumaan yhteiseen kotiin. Tässä tapauksessa yhteiseksi kodiksi katsottiin myös kakkosasunto.

Helsingin hovioikeus päätti, että ex-vaimo saa jäädä kakkosasuntoon siihen saakka, kunnes omaisuuden ositus on tehty tai korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Näin ollen myös miljonäärin vaatimus ex-vaimon häätämisestä hylättiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?