Kaustisen jättilottovoittaja sai kohtalonomaisen ajatuksen valitessaan numeroriviä – lopulta hän nukkui pottinsa ohi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaustisen jättilottovoittaja sai kohtalonomaisen ajatuksen valitessaan numeroriviä – lopulta hän nukkui pottinsa ohi

Voittaja kertoo Veikkaukselle, kuinka itse keksitty sinänsä itsestään selvä mietelause toi 14 miljoonaa.

Kaustislaisella voittajalla oli monenlaisia kognitiivisia ja fysiologisia ongelmia ennen kuin hän pääsi perille, mikä se oli, joka häntä oli niin voimallisesti potkaissut, nimittäin onni.­

10.11. 6:01

Kaustinen tunnetaan pelimanneistaan.

Ja pelin nimi on lotto, tällä kertaa.

Kun ensimmäiset ihmiset löntystelivät Perhojoen pusikkoista vartta seudulle, joka tänään ja huomennakin tunnetaan nimellä Kaustinen, elettiin kivikauden kampakeraamista vaihetta.

Mielen huvitukseksi tehtiin ruukkuihin kammalla kuvioita, mutta ei ole säilynyt tietoa, pitikö elämään hakea jännitystä erilaisilla peleillä.

Ainakaan kukaan kamman kanssa näpertelijöistä ei osannut ajatella, että noin 5 000 vuotta myöhemmin seudulle osuu Suomen viisikymmenvuotisen lottohistorian kuudenneksi suurin voittopotti, 14 miljoonaa euroa.

Oravannahkoina se olisi ollut kasa, joka olisi mennyt heittämällä ja moneen kertaan yli tuon ajan ihmisen kuvittelukyvyn.

Kaustinen tunnetaan erityisesti kansanmusiikkijuhlistaan.­

Kierros oli 45, ja pelitapa nettipelaaminen, kertoo tiedotteessaan Veikkaus.

Voittajalla oli monenlaisia kognitiivisia ja fysiologisia ongelmia ennen kuin hän pääsi perille, mikä se oli, joka häntä oli niin voimallisesti potkaissut, nimittäin onni.

Sitten kävikin näin, kuten voittaja Veikkauksen niin sanotulla ensi yön oikeudella antamassaan erikoishaastattelussa tunnustaa:

”En meinannut saada henkeä. Sitten alkoi itkettää.”

Mutta ei mennä itkun edelle, vaan palataan viime lauantaihin. Pelissä oli siis iso potti, tosi iso jopa pohjalaisella näkemyksellä, sijaitseehan Kaustinen Keski-Pohjanmaalla, jossa suuruudenhulluus tosin esiintyy jo hiukan laimentuneena.

Kaustislainen poikkesi internetiin ja antoi koneen arpoa itselleen lottorivejä.

Samaan aikaan – tai kuten hän Veikkaukselle kertoi – ”juuri sillä hetkellä” hänen päähänsä tunkeutui vastustamattomasti tietty ajatus, joka oli sekä armottoman looginen että kohtalonomainen:

”Mietin, että joku kuitenkin voittaa. Miksi se voitto ei siis voisi tulla minulle?”

Itse keksitty, joskin sinänsä itsestään selvä ajatelma ei kuitenkaan jaksanut pitää kaustislaista hereillä illan lottoarvontaan asti.

 Mietin, että joku kuitenkin voittaa. Miksi se voitto ei siis voisi tulla minulle?

Veikkauksen mukaan hänen ”silmäluomensa alkoivat tuntua raskailta”.

Syytä Veikkaus ei kerro. Jopa niin raskailta, että kaustislainen siirtyi keveämpiin hommiin, vetelemään hirsiä.

Arvonta tuli ja meni.

Aamulla kaustislainen kuuli päävoiton tulleen Kaustiselle. Edellispäivän ajatelma oli jo väljähtänyt, se ei tuntunut enää yhtä nerokkaalta kuin syntyessään.

Niinpä kaustislainen ei uskonut olevansa tuo voittajakaustislainen.

Sitten Veikkaukselta kilahti tekstiviesti, jossa kerrottiin kaustislaisen voittaneen lotossa eli juuri siinä samassa pelissä, johon hän oli osallistunut.

Mutta ei, pyhäaamuinen alavire jatkui.

Kaustislainen arveli voiton olevan mitätön, ehkä muutamia euroja. Hän oli nimittäin tilannut tekstarin kaikista voitoista. Ainahan se välillä kilahteli.

Sunnuntai oli jo aamupäivässä, kun kaustislainen poikkesi pelitililleen. Saldo näytti 99 senttiä, tuota Simon Vaatehuoneelta tuttua lukua.

Jos olivat hoksottimet tähän asti olleet ruosteessa kuin Perhojoen pohjasta naarattu huolettoman pelimannin harmonikka, hoksasi kaustislainen nyt, että koska entuudestaan tuttu ysiysi ei ollut lihonut, kyseessä taisi olla isompi voitto.

Ja sellainenhan oli tunnetusti liikkeellä, kotikulmilla.

Tieto oli enää klikkauksen päässä. Omat pelit -osiossa näkyi vihreällä ysiysiä huomattavasti pitempi numerojono. Kärjessä paineli hoikka ykkönen, kömpelö nelonen peesasi vetäen perässään kuuden lihavan nollan letkaa: 14 000 000.

Veikkauksen tiedotteesta ei käy ilmi lottovoittajan suhde kansanmusiikkiin.­

Veikkaukselle kaustislainen tunnusti, ettei hän silti aluksi ymmärtänyt, sitten alkoi kuristava tunne vaivata kurkussa, eikä kyseessä ollut koronaepäilys, minkä jälkeen kaustislainen tunsi jäävänsä tyystin ilman hengitysilmaa.

Hän kuitenkin selvisi tilanteesta ilman elvytystä.

Tässä vaiheessa monimiljonäärin elämäänsä kaustislainen on päättänyt pitää arkensa ennallaan. Ja olla visusti vaiti.

”Muutenhan pienellä paikkakunnalla kaikki pian tietäisivät”, kaustislainen perusteli Veikkaukselle voittajaprofiilinsa madaltamista ja miljonääripersoonansa häivyttämistä.

Kaustisella elää lottomonimiljonäärin lisäksi noin 4 263 muuta kaustislaista, mikä tarkoittaa, että keskimäärin jokaisella neliökilometrillä seisoo, juttelee ja pahimmillaan juoruaa noin 12 kaustislaista.

Maisemat ympärillä ovat loivasti kumpuilevia, kangasmaiden, metsäisten kallioiden ja soiden kuvioimia.

Kaustinen tunnetaan erityisesti kansanmusiikkijuhlistaan. Veikkauksen tiedotteesta ei käy ilmi lottovoittajan suhde kansanmusiikkiin, mutta sitäkin selvemmin kiinnostus Suomen kansallispelinä pidettyyn lottoon.

10 lottohistorian suurinta voittoa

15,6 milj. euroa, Uusikaupunki, kierros 5/2020

15,5 milj. euroa, Lohja, kierros 6/2019

14,5 milj. euroa, Ruokolahti, kierros 22/2018

14,2 milj. euroa, 50 osuuden porukka, kierros 24/2017

14,1 milj. euroa, Tuusula (porukka), kierros 6/2016

14,0 milj. euroa, Kaustinen, kierros 45/2020

13,9 milj. euroa, Vaasa (10 osuuden porukka), kierros 7/2015

13,9 milj. euroa, 10 osuuden porukka, kierros 7/2015

13,3 milj. euroa, Lahti, kierros 15/2014

12,8 milj. euroa, Helsinki, kierros 36/2013

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?