Halla-aho Ykkösaamussa: Trump muutti Yhdysvaltojen politiikkaa pysyvästi – ”Ei Bidenilla ole mitään halua lähteä niitä kumoamaan”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Trumpin perinteistä poikkeavaan käytökseen on politiikan sijasta kiinnitetty liikaa huomiota.

7.11.2020 12:50

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan Yhdysvaltojen presidentiksi todennäköisesti valittava Joe Biden tulee todennäköisesti pysymään joissakin asioissa Donald Trumpin linjoilla.

– Monet niistä muutoksista, joita Trump toi Yhdysvaltojen toimintaan ja asemoitumiseen esimerkiksi globalisaatiokysymyksissä, ovat pysyviä muutoksia, eikä Bidenilla ole mitään tarvetta eikä halua lähteä niitä kumoamaan, arvioi Halla-aho Ylen Ykkösaamuohjelmassa lauantaina.

Halla-ahon mukaan Trumpin kohdalla huomiota on kiinnitetty liikaa hänen presidentille epätavalliseen käytökseensä. Hänen mukaansa Trump on kuitenkin nostanut oikeita globaaliin kauppaan ja Kiinan dominanssiin liittyviä kysymyksiä.

– Itse asiassa poliittinen eliitti Yhdysvalloissa puoluekantaan katsomatta on sinänsä tunnustanut tämän asian tärkeyden, Halla-aho sanoi.

Hän kertoi olevansa Trumpin linjoilla myös siirtolaisuuden suhteen.

– Se on eri asia, miten hyvin Trump on onnistunut maahanmuuton rajoittamista koskevissa tavoitteissaan, mutta ne tavoitteet ovat sinänsä mielestäni aivan oikeita, hän totesi.

Trumpin maahanmuuttovastaisia toimia on arvosteltu muun muassa epäinhimillisiksi, kun rajaviranomaiset ryhtyivät erottamaan maahanmuuttajien lapsia heidän vanhemmistaan vankilamaisiin olosuhteisiin.

Trumpin kaudella myös laillista maahanmuuttoa on vaikeutettu, ja osa esimerkiksi Piilaakson yritysjohtajista on väittänyt maahanmuuttopolitiikan haittaavan ammattitaitoisen työvoiman palkkaamista ulkomailta.

Halla-ahon mukaan Trumpin todennäköinen tappio ei johdu kansallismielisten puolueiden kannatuksen vähenemisestä.

– Trumpin todennäköiseen vaalitappioon vaikutti varmaan ennen kaikkea erittäin huono tai vakavaa koronatilanne Yhdysvalloissa, Halla-aho totesi.

– Vielä ennen tätä epidemiaa näytti vahvasti siltä, että Trump menee jatkokaudelle. On tavallaan harmi, että ulkoiset tekijät vaikuttavat vaalituloksiin, kun kyse kuitenkin siitä, millaista politiikkaa Yhdysvalloissa on tarkoitus tehdä seuraavat neljä vuotta.

Yhdysvalloissa koronaan on kuollut jo yli 240 000 ihmistä, enemmän kuin missään muussa maassa. Yhdeksi syyksi epidemian kehittymiseen erityisen pahaksi juuri Yhdysvalloissa on väitetty Trumpin vähättelyä ja maan hallinnon heikkoa toimintaa sen hillitsemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?