THL:n Salminen: Joulun viettoon ei aiota antaa suosituksia, mutta näitä asioita jokaisen kannattaa pohtia itse – ”Tämä on vapaa maa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n Salminen: Joulun viettoon ei aiota antaa suosituksia, mutta näitä asioita jokaisen kannattaa pohtia itse – ”Tämä on vapaa maa”

Jos mummi tai vaari haluavat olla jouluna muiden joukossa, ei sitä ehdoin tahdoin pidä lähteä estämään tai tuntea siitä huonoa omatuntoa, Salminen sanoo.

THL:n Mika Salminen kertoo suositukset joulun viettoon.­

5.11.2020 20:07

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan on vaikea antaa vastausta siihen, millä kokoonpanolla kussakin kodissa kannattaisi tänä vuonna viettää joulua.

Loppujen lopuksi on tärkeää pohtia myös sitä, mitä ihmiset, mukaan lukien ikäihmiset itse haluavat.

– Jos mummi tai vaari haluavat olla jouluna muiden joukossa, ei sitä ehdoin tahdoin pidä lähteä estämään tai tuntea siitä huonoa omatuntoa, Salminen sanoo.

– Kyllä se vähän niin on, että täytyy kunnioittaa ihmisen omaa halua ja tahtoakin. Joulu voi olla hyvinkin tärkeä monelle. Ja koronan aikaan ihan yhtä arvokasta kuin muinakin vuosina.

Pohtimisen arvoisena hän pitää myös vaikkapa sitä, olisiko esimerkiksi nuorelle opiskelijalle parempi lähteä vaikeamman epidemiavaiheen alueelta kotiseudulle joulunviettoon sen sijaan, että jäisi yksinään opiskelupaikkakunnalle joulua viettämään.

– Jättäisin tämän ihmisten oman harkinnan varaan. Yksinäisyys ei ole hyvä asia joulun pyhinä.

Turvallisinta olisi hänen mukaansa kuitenkin tänä vuonna viettää joulua isovanhempien kanssa virtuaalisesti.

Salminen muistuttaa, ettei senioreja ole laskettu koronaviruksen riskiryhmään kuuluviksi turhaan. Elimistön puolustuskyky heikkenee iän karttuessa ja ikääntyneillä on myös enemmän pitkäaikaissairauksia, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille.

– Senhän me tiedämme, että ikäihmisillä koronan aiheuttamien vakavan tautimuodon riski on korkeampi. Siitä ei pääse mihinkään.

Jos tapaaminen ei tunnu jouluna turvalliselta, voi perheen ikäihmisiin pitää yhteyttä virtuaalisesti.­

Viime keväänä ikäihmisiä kehotettiin välttämään kodin ulkopuolella liikkumista. Salminen vetoaa kuitenkin siihen, että tuolloin voimassa oli valmiuslaki.

– Se antoi hallitukselle enemmän valtuuksia antaa suoria suosituksia ja ohjeita. Ja jopa määräyksiä. Mutta eihän se silloinkaan ollut tarkoitus antaa määräyksenä, vaan suosituksena.

Nyt THL ei ryhdy Salmisen mukaan antamaan kansalaisille edes suosituksia joulun viettoon, vaan pikemminkin neuvoja.

– Nyt voimassa ovat normaaliajat, eikä ole sopivaa, että viranomaiset yrittävät käskeä ihmisiä heidän kotioloissaan.

– Niitä neuvoja saa jokainen toteuttaa niin kuin itse parhaaksi näkee. Tämä on vapaa maa, jossa saa tehdä kotonaan niin kuin haluaa.

Joulu voi olla hyvinkin tärkeää ja merkittävää aikaa monelle.­

Salminen muistuttaa, että epidemiatilannetta on joulun osalta myös vaikea lähteä vielä ennakoimaan. Tilanne saattaa myös vaihdella suurestikin maakunnittain Suomen sisällä.

– Epidemiatilanne kannattaa tietysti ottaa huomioon kun pohtii sitä, kuinka isolla porukalla joulun viettoon kokoontuu. Kyllä sitä kannattaa tietysti miettiä, miten iso joukko kutsutaan ja tulevatko ihmiset ympäri Suomea. En silti jättäisi ketään yksinään joulua viettämään koronan takia.

Pienempi riski on hänen mukaansa esimerkiksi joulunvietossa, jossa on paikalla ihmisiä, jotka tavallisestikin viettävät aikaa keskenään.

– Hirveän ison joukon kutsuminen ahtaisiin tiloihin ei ole ehkä kaikkein viisainta juuri tässä tilanteessa.

Salminen kuitenkin muistuttaa maskien käytöstä, mikäli turvavälejä ei kyetä pitämään yllä.

– Ei siitä nyt ainakaan haittaa ole. Kyllähän se on osoittautunut keinoksi, jolla voidaan riskiä vähentää. Kotioloissa kaikki toki päättävät itse, mitä tekevät.

THL on ensi viikolla todennäköisesti antamassa vinkkejä muun muassa pikkujoulujen vietosta ja lähempänä joulua myös sen vietosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?