Vasemmisto­nuoret vaatii: Kenenkään omaisuus ei saa Suomessa olla yli viisi miljoonaa euroa

”Superrikkaiden on aika lopettaa yhteiskunnan siivellä eläminen.”

Arkistokuva.

4.11.2020 22:34

Vasemmistonuoret haluaa leikata rikkaimpien suomalaisten omaisuutta.

Teemalla Ei enää multimiljonäärejä! Vasemmistonuoret vaatii, ettei kenenkään suomalaisen omaisuuden arvo saa nousta yli viiden miljoonan euron.

Käytännössä vaatimus toteutettaisiin ottamalla käyttöön reipas varallisuusvero.

Lisäksi veropohja tulisi tiivistää oikeudenmukaiseksi ja vuosittain julkaistavat verotilastot pitäisi säilyttää avoimina.

”Taloudellinen eriarvoisuus nakertaa demokratian pohjaa, murentaa uskoa oikeudenmukaisuuteen ja heikentää koko yhteiskunnan toimivuutta. Superrikkaiden on aika lopettaa yhteiskunnan siivellä eläminen ja alkaa osallistua yhteiskunnan jälleenrakentamiseen. Äärimmäiseen rikkauteen tulee puuttua”, toteavat Vasemmistonuoret tiedotteessaan.

”Verotuksen kiristäminen sieltä, missä se on mahdollista, on oikeudenmukainen keino tasa-arvon lisäämiseksi”, toteaa tiedotteessa Vasemmistonuorten talous- ja ilmastopoliittisen työryhmän puheenjohtaja Jenni Suutari.

Suutarin mielestä verotietojen julkaisupäivästä ei pitäisi puhua ”kateuspäivänä”. koska oikeudenmukaisuuden vaatiminen ei ole kateutta.

”Varallisuuserot kasvavat Suomessa hurjaa vauhtia ja rikkain kymmenes omistaa liki puolet suomalaisten kaikesta omaisuudesta”, Suutari sanoo.

Häntä säestää Vasemmistonuorten liittohallituksen jäsen Minna Majaniemi ottamalla kantaa ahkeruuteen ja euroihin.

”Rahat, joita rikkaat pyrkivät piilottamaan omaan käyttöönsä, tulisi valjastaa meidän kaikkien hyväksi. Kukaan ei ole ole niin ahkera, että hänen työnsä olisi miljoonien eurojen arvoista", Majaniemi toteaa.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh vertaa rikkaita ja köyhiä keskenään.

"Suomessa on ihmisiä, joiden omaisuus riittäisi kattamaan koko valtion nuorisotoiminnan kulut sekä samaan aikaan ihmisiä, joilla ei ole käytännössä mitään... Oikeudenmukainen talousjärjestelmä palvelee ihmisten enemmistöä ja pyrkii tasaamaan eriarvoisuutta. Ihmisten ja luonnon perustarpeista huolehtimisen sijaan mahdollistamme tällä hetkellä ökyrikkaiden kerskakulutusta”, Sheikh sanoo.

Vasemmistonuorten mielestä vahva varallisuusvero ja viiden miljoonan euron omistuskatto ovat hyvä lähtökohta ”tarpeisiin perustuvalle taloudelle”.

Tiedotteessa mainitaan ympäristökriisi ja hoivakriisi ja halutaan torjua niitä verovaroilla.

Vaatimuksesta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Vasemmistonuoret ei ole Vasemmistoliiton jäsenjärjestö, vaan se kertoo olevansa itsenäinen poliittinen toimija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?