Kadetti kiipesi tunnin tunturiin hälyttämään apua verta vuotaville melojille – palkittiin sotilasansiomitalilla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kadetti kiipesi tunnin tunturiin hälyttämään apua verta vuotaville melojille – palkittiin sotilasansio­mitalilla

Kadetti Jesse Pirttinen oli ollut heinäkuussa 2020 ystäviensä kanssa vaeltamassa Käsivarren Lapissa ja pelastanut veden varaan joutuneet ja kylmettyneet melojat hälyttämällä ripeästi apua.

Kadetti Jesse Pirttinen sai tiistaina rintaansa Puolustusvoimain komentajan myöntämän sotilasansiomitalin.

4.11.2020 16:52

Puolustusvoimain komentaja myönsi Raja- ja merivartiokoulussa opiskelevalle kadetti Jesse Pirttiselle sotilasansiomitalin poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta onnettomuustilanteessa, Maanpuolustuskorkeakoulu kertoo tiedotteessaan.

Pirttinen oli ollut heinäkuussa 2020 ystäviensä kanssa vaeltamassa Käsivarren Lapissa ja pelastanut veden varaan joutuneet ja kylmettyneet melojat hälyttämällä ripeästi apua.

– Olimme eräänä iltana leiriytyneet ystävieni kanssa Lätäseno-joen varrelle ja tapasimme kahden hengen melontaporukan. Joimme heidän kanssaan kahvit, juttelimme ja he jatkoivat matkaa jokea alaspäin. Me menimme yöpuulle. Yöllä havahduin joen varrelta kuuluviin avunhuutoihin, ja menin ulos selvittämään, mitä tapahtui, Pirttinen kertoo.

Kadetti Jesse Pirttinen sai tiistaina rintaansa Puolustusvoimain komentajan myöntämän sotilasansiomitalin.

– Löysin nämä kaksi tuttua melojaa joen varrelta ilman varusteita. He olivat läpimärkiä ja kylmissään, eikä toisella heistä ollut edes kenkiä. Huomasin, että hänen jalkansa valuivat verta ja että molemmat vaikuttivat sekavilta ja apaattisilta. Otin tilanteen nopeasti haltuun, vein heidät leiriimme ja herätin ystäväni. Teimme nuotion, valmistimme ruokaa ja puimme heille avaruuspeitteet.

Tiedotteen mukaan kävi ilmi, että melojat olivat kaatuneet kanooteillaan koskessa noin neljä kilometriä Pirttisen leiristä alajuoksulle.

Koska oli satanut runsaasti, vesi oli tavallista korkeammalla, eivätkä melojat olleet onnistuneet uimaan rantaan, vaan he olivat kelluneet joessa, kunnes he olivat ajautuneet rantaan virran mukana.

Tunnin vaellus tunturin laelle

Melojat olivat menettäneet varusteensa ja joutuneet kävelemään läpimärkinä joenvartta takaisin Pirttisen ja tämän ystävien leiriin saadakseen apua. Koska melojilla ei ollut mitään varusteita, Lätäsenon varren leiripaikassa ei ollut matkapuhelinverkkoa ja lähimmälle tielle olisi kävellen matkaa 40 kilometriä, Pirttinen ymmärsi, että melojille olisi hälytettävä apua.

– Jätin ystäväni huolehtimaan melojista ja lähdin kiipeämään Kalkkoaivi-tunturin laelle soittaakseni hätäkeskukseen. Kaikki oli tapahtunut niin nopeasti, että minulla oli edelleen Crocsit jalassa. Jouduin kiipeämään noin tunnin verran ylös, ennen kuin puhelimessa oli riittävästi kenttää.

Pirttinen soitti Norjan hätäkeskukseen, joka lähetti pelastushelikopterin. Se ei sääolosuhteiden vuoksi päässyt laskeutumaan. Pirttinen yhdistettiin Suomen hätäkeskukseen, joka puolestaan lähetti paikalle mönkijöitä.

Pirttisen kurssinjohtaja, kapteeni Jussi Asikainen, kiittelee Pirttisen toimintaa.– Tällaisia tilanteita sattuu Suomessa aina silloin tällöin, mutta niistä ei välttämättä kuule mitään. On siis hyvä, että tällaiset tapaukset nousevat aika-ajoin esiin ja että ripeästä ja ammattitaitoisesta toiminnasta saa tunnustusta.

Noin viiden ja puolen tunnin kuluttua pelastajat saapuivat noutamaan melojia, Pirttinen selvittää tapahtunutta.

Pelastetut melojat kertoivat tapahtuneesta jälkikäteen Maanpuolustuskorkeakoululle ja kiittelivät Pirttisen ja tämän ystävien esimerkillistä toimintaa. Tämän vuoksi Puolustusvoimain komentaja päätti myöntää Pirttiselle sotilasansiomitalin. Mitali luovutettiin Pirttiselle tiistaina 3.11.2020. Pirttinen ei tiennyt kunnianosoituksesta etukäteen.

– Meillä oli eilen Raja- ja merivartiokoulun palautetilaisuus, jossa koulun johtaja, eversti Jaakko Hamunen, kutsui minut joukon eteen, kertoi rajavartijan toimintavelvollisuudesta vapaa-ajalla ja kehui toimintaani, Pirttinen kertoo.

– Sitten minulle luovutettiin sotilasansiomitali. Se tuli täytenä yllätyksenä, en ollut osannut ollenkaan varautua. Tuollaisessa onnettomuustilanteessahan tekee, mitä on pakko tehdä, eikä sitä tee kiitoksia odottaen. Tuntui kuitenkin hyvältä saada tunnustusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?