KRP:n esiselvitys Al-holin leiriltä Suomeen palanneiden naisten osalta on yhä kesken - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP:n esiselvitys Al-holin leiriltä Suomeen palanneiden naisten osalta on yhä kesken

Suomeen on palannut tämän vuoden aikana 4 naista ja 15 lasta, jotka ovat viettäneet aikaansa Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä. Keskusrikospoliisin esiselvitys heidän toimistaan on yhä kesken.

Keskusrikospoliisin esiselvitys Al-holin leiriltä Suomeen palanneiden naisten osalta on kesken. Kuvassa yleiskuvaa al-Holin leiriltä Syyriasta huhtikuulta 2019.­

29.10.2020 13:28

Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on pysynyt ennallaan, heitä on noin 390, suojelupoliisi kertoi torstaina.

Merkittävimmän uhkan muodostavat radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa terroristisesta propagandasta. Suojelupoliisi on tunnistanut ryhmiä ja henkilöitä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-isku Suomessa.

Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisten ryhmittymien toimintaan tai tukeneet niiden toimintaa muilla tavoin. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat Syyrian al-Holin leiriltä palanneet naiset ja lapset. Suomeen on palannut leiriltä tämän vuoden aikana 4 naista ja 15 lasta. Naiset ovat saaneet vaikutteita Isis-taistelijoilta.

Kuvaa al-Holin leiriltä Syyriasta huhtikuulta 2019.­

Suojelupoliisi on aiemmin arvioinut, että Syyrian konfliktialueelta palaavat ihmiset muodostavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä ”suoria että välillisiä turvallisuusuhkia”. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ei ottanut tähän asiaan torstaisessa tiedotustilaisuudessa suoraan kantaa. Pelttari vastasi yleisellä tasolla, että konfliktialueelta palaavat ihmiset voivat muodostaa pitkäkestoisen uhan Suomea kohtaan.

Keskusrikospoliisi on selvittänyt Syyriasta palanneiden lasten ja naisten toimia, ja tältä osin esiselvitys on yhä kesken, keskusrikospoliisin rikostarkastaja Mika Ihaksinen sanoo IS:lle. Rikosepäily kenenkään osalta ei ole toistaiseksi ylittynyt.

Keskusrikospoliisin esiselvitys on kesken.­

– Esitutkintaa ei ole aloitettu kenenkään osalta, Ihaksinen sanoo.

Hän ei osaa sanoa, kuinka pitkään esiselvitys vielä kestää. Asian eteneminen riippuu pitkälti siitä, miten keskusrikospoliisi saa esimerkiksi Syyriasta tietoja.

– Meillä täällä (Suomessa) ei ole niinkään paljon tietoa, mitä on mahdollisesti tapahtunut siellä (Syyriassa), vaan sitä tietoa pitää yrittää saada ulkomailta. Se vie aikaa, Ihaksinen kertoo.

Koronatilanne vaikuttaa tällä hetkellä siihen, ettei leiriltä ole palannut Suomeen perheitä viime kuukausina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?