Tietoturvaloukkaukset nousivat sekä puheen- että huolenaiheeksi Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdyn tietomurron ja siihen liittyvän tietovuodon myötä.
Ilta-Sanomat kokosi tiiviit yleisen tason perusohjeet siitä, mitä kaikkea voi tehdä, jos on joutunut tietovuodon uhriksi.
Tee tapahtuneesta mahdollisimman pian sähköinen rikosilmoitus asuinpaikkakuntasi poliisille.
Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, kirjaa rikosilmoitukseen mahdollisimman tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Tallenna ja säilytä saamasi sähköpostit ja viestit, tai ota viesteistä näyttökuvat. Älä suostu kiristäjän vaatimuksiin.
Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi.
Pyri tarkistamaan, mitä tietojasi on voinut päätyä ulkopuolisille.
Nämä käytännön toimenpiteet voit itse tehdä, jos tietosi ovat joutuneet julki tietovuodossa tai muutoin päätyneet rikollisten käsiin:
Mikäli rikollinen on saanut käsiinsä luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi, ota heti yhteys pankkiisi.
Tekemällä luottokiellon voi ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Jotta oma luottokielto olisi mahdollisimman kattava, se suositellaan tekemään sekä Suomen Asiakastieto Oy:n että Bisnode Finland Oy:n palveluissa. Omaehtoinen luottokielto on määräaikainen kahden vuoden ajan ja sen tekeminen on maksullista. Itse hankittu luottokielto vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta, mutta ei poista sitä kokonaan.
Lisäksi voit tehdä osoitteenmuutoskiellon muuttosuojauspyynnöllä Postin asiakaspalvelussa. Rajoituksella voidaan estää paperilomakkeella tehtävät osoitteenmuutospyynnöt. Näin sinun nimissäsi ei voi esimerkiksi tilata tavaraa toiseen osoitteeseen.
Patentti- ja rekisterihallitukselle voit tehdä rekisteröintikiellon, jonka jälkeen sinua ei saa merkitä minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin.
Voit harkita myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Mikäli esimerkiksi tietovuodon aikaiset osoitetietosi ovat sittemmin muuttuneet, voisi olla hyvä suojata nykyiset osoitetietosi.
Huom! Perehdy kaikkiin oheisiin suojaustoimenpiteisiin erikseen ja huolella ennen kieltojen tekemistä sekä selvitä ja harkitse tarkkaan mitä seurauksia kyseisillä kielloilla on. Esimerkiksi osoitteenmuutoskiellosta on seurauksia muuttoilmoitusta tehtäessä. Omaehtoisen luottokiellon tehneen henkilön puolestaan tulee esimerkiksi luottoa hakiessa osoittaa luottokelpoisuus erillisellä tositteella.
Lisätietoja toimintaohjeista saat muun muassa rikosuhripäivystyksen, kyberturvallisuuskeskuksen ja tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta.
Lähteet: Kyberturvallisuuskeskus, rikosuhripäivystys, tietosuojavaltuutetun toimisto, poliisi, Posti.
Muista myös hakea tarvittaessa keskusteluapua järkyttävässä ja ahdistavassa tilanteessa.
Ainakin nämä tahot tarjoavat keskusteluapua:
Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelu on maksuton.
Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomeksi 24/7. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Soittajan numero ei näy päivystäjälle.
Suomen mielenterveys ry: kriisipuhelimen ruotsinkielinen linja päivystää numerossa 09 2525 0112 ma ja ke klo 16–20 sekä ti, to ja pe klo 9-13. Soittaa voi myös englanniksi.
Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimen arabiankielinen linja päivystää numerossa 09 2525 0113 ma ja ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja klo 17–21 sekä to klo 10–15. Soittaa voi myös englanniksi.
Kirkon keskusteluavun palveleva puhelin 0400 221180 on avoinna joka ilta klo 18 –24. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksen mukaisen hinnan (pvm/mpm).
Psykiatriakeskus Vastaamon kriisipuhelin 044 4141997 on sunnuntaina auki kello 10–21.
Tietomurtotilanteessa kannattaa tehdä rikosilmoitus.