Kansanedustaja epäilee olevansa yksi tietovuodon uhri - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja epäilee olevansa yksi tietovuodon uhri

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) ilmoittaa olevansa yksi Psykoterapia­keskus Vastaamon tietomurron uhreista.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) ilmoittaa olevansa yksi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreista­

23.10. 23:18

Eeva-Johanna Eloranta (sd) kertoo kuulleensa asiasta torstaina. Eloranta kertoo, että häneen otti yhteyttä erään median edustaja, joka kertoi huomanneensa Elorannan tietoja Vastaamosta vuodetuissa tiedoissa.

– Aluksi sanoin, että ei voi pitää paikkansa. En ole ollut siellä asiakkaana. Sitten muistin, että pari kolme vuotta sitten kävin siellä yhdellä käynnillä.

Eloranta ei ole itse nähnyt tietojaan netissä.

Eloranta muistelee, että hän kävi Vastaamolla terapeutin luona Turussa yhden kerran.

– Minulla ei ollut silloin mitenkään hankala tilanne. Lähinnä halusin konsultoida elämäntilanteeseen liittyvässä asiassa. Mutta siellä on potilaina ihmisiä, joilla on todella vaikeita kriisejä elämässään.

Eloranta kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja, ja ihmiset ovat huolestuneita tietovuodosta. Heillä on koko elämä pelissä. Terapeutille he ovat kertoneet intiimejä asioita.

– Jos on mielenterveys järkkynyt ja on vaikkapa pahan masennuksen vallassa, ei tällaista omien tietojen tietovuotoa ehkä pysty edes käsittelemään. Ihminen voi tehdä jopa epätoivoisia tekoja. Voi pahimmillaan tapahtua jopa itsemurhia, avioeroja, vaikka mitä kauheaa.

Ihmiset voivat elää loppuelämän hirveän pelon varassa, Eloranta pelkää. Aina kun he avaavat netin, he saavat pelätä, mitä sieltä voi paljastua.

Yhteydenoton jälkeen Eloranta ryhtyi selvittämään asiaa. Hän otti yhteyttä suojelupoliisiin ja eduskunnan tietoturvaosastoon.

Keskusrikospoliisi ilmoitti Elorannalle, että jokaisen tulisi nyt tehdä rikosilmoitus.

– Se tässä juuri harmittaa, että Vastaamo ei ole tiedottanut meille uhreille mitään. Kun ei tiedoteta, uhrit eivät voi tehdä rikosilmoitusta.

Keskusrikospoliisi neuvoi Elorantaa tekemään luotoneston ja etsimään ohjeita kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta.

– Se olikin hankalaa, että miten sellainen luotonesto tehdään. Yöllä googlettelin. Googletuksen perusteella selvisi, että esto on aina kaksi vuotta voimassa. Ilmeisesti joudun tekemään niitä elämäni loppuun.

Elorantaa harmittaa koko tapauksessa se, että vuosikausia on tehty työtä mielenterveyden hyväksi ja työhön tulee nyt ehkä takapakkia.

Vieläkin voi olla vallalla ajatus, että on häpeä mennä terapiaan.

– Ei ole häpeä, jos on mielenterveysongelmia tai voimavaraongelma ja että hakee apua ammattilaiselta. Jos ihmisiltä menee luottamus, ettei voi luottaa terapiapalveluun, se on vakava asia.

– Nyt pitää tehdä kaikki voitava, että luottamus palautuu. Avaimet ovat nyt Vastaamon käsissä. Sen pitää vastata asiakkaiden huoleen, tiedottaa, neuvoa, auttaa ja tukea.

Asiasta kertoi ensin TS.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?