Täältä suomalaiset saavat nyt koronatartuntoja – oma perhepiiri ylitse muiden - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Täältä suomalaiset saavat nyt koronatartuntoja – oma perhepiiri ylitse muiden

THL kertoo tuoreita tietoja Suomen koronatilanteesta ja -tartunnoista.

22.10. 10:44 | Päivitetty 22.10. 17:55

Melkoinen osa uusista tartunnoista tulee lähteestä, johon viranomaisten rajoitukset eivät yllä: se on nimittäin oma perhe. THL:n tiedotteen mukaan viikolla 42 tartunnoista, joissa tartunnanlähde saatiin selvitettyä, noin 40 prosenttia tapahtui perhepiirissä.

Tiedotustilaisuudessa torstaina puhunut THL:n projektipäällikkö Anna Katz sanoi, että sairastuneen kotona olisi syytä siivota pintoja hyvin. Sairastunut voisi myös oleskella, mikäli mahdollista, omassa huoneessaan.

Yli neljäsosa tartunnoista oli puolestaan peräisin vapaa-ajan tilanteista: niissä korostuvat yksityiset juhlat, illanvietot ja muut lähipiirin tapahtumat. Viidesosa tietoon tulleista tartunnoista raportoitiin työpaikoilla, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

Joukkoaltistumisista uutisoidaan paljon, mutta siinä on vaihtelua, paljonko ne tuottavat jatkotartuntoja. THL:n tuoreiden tietojen mukaan joukkoaltistumistapahtumia kuvattiin 14 sairaanhoitopiirissä. Neljässä sairaanhoitopiirissä tapahtui joukkoaltistumisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Kaikista raportoiduista joukkoaltistumisista noin kolmasosa tapahtui päiväkodeissa tai oppilaitoksissa. Kuitenkin näistä oppilaitosten joukkoaltistumisista on THL:n mukaan tullut vähän jatkotartuntoja.

Joukkoaltistumisia tapahtui lisäksi myös työpaikoilla, harrastustoiminnassa, yksityisjuhlissa ja ravintoloissa.

Viikolla 42 valtaosa uusista tartunnoista oli peräisin kotimaasta ja vain alle 5 prosenttia ulkomailta. Ulkomailla tapahtuneet tartunnat aiheuttivat THL:n mukaan vain yksittäisiä jatkotartuntoja Suomessa.

Juttua päivitetty kello 17.07 ja 17.55. Korjattu muotoilua perhepiiristä tulevien tartuntojen määrästä. Täsmennetty, että tapauksissa puhutaan viikon 42 uusista tartunnoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?