Suomalaismies alkoi riehua silmittömästi Finnairin kaukolennolla – vessa oli niin päreinä, ettei kapteeni ollut koskaan nähnyt vastaavaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaismies alkoi riehua silmittömästi Finnairin kaukolennolla – vessa oli niin päreinä, ettei kapteeni ollut koskaan nähnyt vastaavaa

Vietnamiin matkalla ollut suomalaismies väitti, että kyse oli turbulenssin aiheuttamasta horjahduksesta.

Finnairin turvallisuusjohtajan mukaan lentokoneen vessan allaskaapin alaovi oli revitty irti ja peilikaapin alaosa oli revitty irti niin, että peilikaapin rakenteet olivat vaurioituneet. Arkistokuva.­

22.10. 9:59

Suomalaismies riehui Finnairin lennolla ja aiheutti mittavat vahingot. Purserin mukaan hän ei ollut uransa aikana nähnyt vessassa olleen niin monta osaa irti. Sotku ja haju olivat olleet melkoiset. Haju oli ollut purserin mukaan oksennuksen ja virtsan hajua.

Lennon kapteenikaan ei ollut koskaan nähnyt samanlaista hajottamista. Kapteenin mukaan pahimmassa tapauksessa hajottaminen olisi voinut rikkoa myös paineistettuja tiloja.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 42-vuotiaan miehen törkeästä vahingonteosta yhden vuoden ehdolliseen vankeus­rangaistukseen. Mies joutuu korvaamaan Finnair Oyj:lle aiheuttamansa vahingot 43 323 euroa ja Finnairin liki 1 500 euron oikeudenkäyntikulut.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Finnairin turvallisuusjohtajan mukaan lentokoneen vessan allaskaapin alaovi oli revitty irti ja peilikaapin alaosa oli revitty irti niin, että peilikaapin rakenteet olivat vaurioituneet. Turvallisuusjohtajan mukaan teossa oli pitänyt käyttää ”äärimmäisiä voimia”, jotta käsipyyheteline ja allaskaapin alaosa oli saatu irti.

Turbulenssi ei turvallisuusjohtajan mukaan selittänyt vessassa aiheutettua jälkeä. Lennolla ei edes ollut poikkeuksellista turbulenssia.

Siihen 42-vuotias mies kuitenkin vetosi, mutta arveli ensin, että nyt syytetään aivan väärää henkilöä.

10 drinkkiä jo ennen lentoa

Mies kertoi ennen lentoa olleensa ”loungessa”, jossa hän oli nauttinut alkoholia. Mies kertoi saaneensa tuolloin ikävän puhelun, jolloin hänellä ”mieli oli mennyt maahan”.

Koneessa hän oli halunnut tarjota juomia myös vieressä olleelle pariskunnalle, mutta jostain syystä Finnairin lahjakortti ei miehen mukaan toiminut.

He olivat kuitenkin saaneet juomat. Jo päihtyneenä mies olisi halunnut lisää alkoholia, mutta hänelle ei enää tarjottu. Mies kertoi omasta vaikeasta elämäntilanteestaan lentoemännälle, minkä jälkeen hän oli saanut oluen, voileivän ja suklaapatukan. Tämän jälkeen mies kertoi ottaneensa rauhoittavan lääkkeen ja nukahtaneensa paikalleen.

Miehen seuraava muistikuva oli, että hän oli viimeisenä poistumassa koneesta Vietnamissa. Miehen mukaan kukaan ei ollut kertonut lentokoneessa, että hän olisi rikkonut lentokoneen wc-tiloja. Passintarkastuksessa poliisit olivat vieneet miehen muutamaksi tunniksi poliisiasemalle.

Mies kertoi saaneensa tietää kolmen päivän kuluttua, että hänen paluulentonsa oli peruttu. Neljän viikon kuluttua mies sai tietää, että hän oli aiheuttanut koneessa mittavat vahingot.

Miehen käsityksen mukaan ainoa selitys tapahtumalle oli, että hän oli mennyt humalassa ja rauhoittavien lääkkeiden aikana vessaan ja horjahtanut turbulenssin aikaan ja ottanut kiinni peilikaapista.

Miehen mukaan hän oli ollut koko lennon rauhallinen eikä hänen tapanaan ole riehua ja haukkua ihmisiä.

Oikeudessa mies kertoi ottaneensa neljä rommipaukkua ja pari olutta. Esitutkinnassa mies oli kertonut nauttineensa jo kentällä 10 drinkkiä ja ottaneensa koneessa kahteen otteeseen rauhoittavaa ja unilääkettä.

Matkalla ollut avopuoliso ei uskonut miehensä hajottaneen vessaa. Avopuoliso oli alkanut nukkua ruokailun jälkeen ja oli herännyt vasta, kun lento oli laskeutunut.

Ei laitettu käsirautoja, koska ”ilmeisen treenattu kaveri”

Koneen purseri kertoi, että ”oli syntynyt pientä pettymystä”, kun mies ei voinut käyttää Finnairin lahjakorttia. Mies olisi halunnut ostaa lisää alkoholia, kun ruokailuastioita oli kerätty pois. Miehelle oli kerrottu pelisäännöt, ensin siivotaan ja sitten aloitetaan myyntikierros.

Mies oli ostanut lisää alkoholia. Myyntikierroksen jälkeen mies oli yhä halunnut ostaa lisää alkoholia, jolloin henkilökunta oli antanut miestä rauhoittaakseen voileivän ja lopulta oluen.

Purserin mukaan lennolla oli ollut pieni turbulenssi, mutta ei mitään sellaista, että tavaroita tai ihmisiä olisi kaatunut.

Henkilökunnan mukaan mies oli turbulenssin aikana käynyt vessassa, jolloin sieltä oli kuulunut kolinaa.

Purserin mukaan oikea henkilö oli osoitettu Vietnamissa viranomaisille, koska hän oli tarkastanut miehen henkilöllisyyden, kun oli katsonut miehen ajokorttia. Ajokortti oli pudonnut mieheltä jossain vaiheessa lattialle.

Koneessa purseri oli pyrkinyt rauhoittamaan tilannetta, koska henkilökunnalla ei ollut valmiuksia miehen rauhoittamiseen, koska mies oli ”ilmeisen treenattu kaveri”.

Hajotetun vessan jälkeen mies oli purserin mukaan nukkunut. Mies oli ”rötköttänyt” penkillään ja henkilökunta oli laittanut hänelle turvavyön kiinni ja poiminut lääkepussukan lattialta.

Vieressä istujille pesulasetelit

Vaurioiden korjaamiseen käytettiin ”insinöörityötä” kuusi tuntia ja ”mekaanikon töitä” yli 25 tuntia. Tuotantoinsinööri ei ollut urallaan nähnyt koskaan vastaavia vaurioita.

Tuotantoinsinööri piti todennäköisenä, että alakaapin oveen oli potkaistu, jolloin ovi oli murtunut ja auennut, minkä jälkeen sitä oli väännetty niin, että saranat olivat irronneet.

Peilikaapin osalta tuotantoinsinööri piti todennäköisenä sitä, että käsipyyhetelineen reiästä oli laitettu kädet sisälle, revitty se irti ja siten rikottu koko kaapin rakenne. Tähän oli vaadittu ”aikamoista voimaa”.

Kyseessä oli uusi konetyyppi, joten varaosien saaminen oli kestänyt. Väliaikainen korjaus oli tehty teipillä. Lentokoneen keskimääräinen käyttöikä on tuotantoinsinöörin mukaan 30 vuotta, mikä koskee myös koneen wc-tiloja.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan vessan vauriot eivät ole voineet aiheutua lennolla olleen tavanomaisen turbulenssin vaikutuksesta niin, että mies olisi kaatuillut turbulenssin voimasta vessassa ollessaan. Oikeuden mukaan mies repi voimaa käyttäen peilikaapin käsipyyhetelineen sekä allaskaapin oven irti ja vahingoitti peili- ja allaskaapin lisäksi seinäpaneeleja, johon kaapin sarana oli kiinnitetty.

Mies lähti vessaan turvavyömerkkivalon palaessa.

Oikeuden mukaan miehen menettely alkoholin ja huumaavien lääkkeiden alaisena ei poista rikosoikeudellista vastuuta.

Teko olisi voinut olla pahimmillaan erittäin vaarallinen, mikäli vauriot olisivat osuneet lentokoneen paineistuksiin.

Kone oli täynnä matkustajia. Vieressä istuneet matkustajat joutuivat matkustamaan ”pelon ilmapiirissä”. He saivat pesulasetelit, koska joutuivat istumaan myös virtsan hajussa.

Teko tapahtui 2017.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?