Peltipoliisi tallensi noin 50 senttimetriä pitkän RC-auton eli radio-ohjattavan pienoismallin huristelun yleisellä tiellä. Auto ajoi 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella olevan kameratolpan ohi 70,3 kilometrin tuntinopeudella.
Ilta-Sanomat tavoitti RC-autoa ohjanneen miehen. Hän ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, joten tituleerataan häntä tässä vaikkapa Vesaksi.
Vesa kertoo, että idea lähteä ajamaan radio-ohjattavalla autolla yleiselle maantielle tuli täysin sattumalta.
– Olimme kaverin kanssa ajelemassa vakioajopaikallamme. Sinne alkoi kuitenkin kerääntyä paljon porukkaa. RC-autot ovat isoja ja nopeita, emmekä halunneet, että autot ajavat kenenkään nilkoille. Kun autossa oli vielä akkuakin jonkin verran jäljellä, niin jostain se idea sitten vaan tuli, että lähdetään kokeilemaan, Vesa kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse.
Niinpä Vesa suuntasi kaverinsa kanssa Hamina–Taavetti-väliselle maantielle, jossa kaksikko tiesi olevan myös uudemman mallisia kameratolppia. Heillä ei kuitenkaan ollut mitään hajua siitä, oliko tolpissa ylipäätään kameraa.
– Ajattelimme, että näinköhän niissä on edes kameraa sisällä vai ovatko möllöttämässä tienposkessa vain lumeeksi liikenteen rauhoittamiseksi. Siitä oli poliisikin uutisoinut, että liikennevalvontakamerat olivat olleet pitkään epäkunnossa, Vesa sanoo.
Kaverukset päättivät kuitenkin ruveta tuumasta toimeen. Oli ilta-aika vähän ennen seitsemää ja tienpätkä oli rauhallinen. Vesa sanoo, että he pitivät kaverinsa kanssa visusti huolen sitä, että muuta liikennettä ei osu paikalle.
Peltipoliisin kameraan tallentunut RC-auto.
– RC-auto on kuitenkin arvokas leikkikalu, yli 1 000 euron laite. En niin tyhmä ole, että lähtisin sillä liikenteen sekaan ajelemaan.
Vesa kokeili ensin varovasti, miten auto käyttäytyy maantiellä. Toisella kerralla Vesa lisäsi vauhtia ja tuli tolpalle lujempaa.
– Sitten räpsähtikin! En olisi mitenkään uskonut, että kameratolppa reagoisi millään tavalla niin pieneen autoon. Hämmästys oli todella suuri, kun tolppa ottikin kuvan, Vesa sanoo.
Epäusko oli niin suuri, että kameran räpsähtämiselle piti saada varmistus. Vesa ajoi tolpan ohi vielä kolmannenkin kerran.
– Pitihän se varmistaa. Ja kyllä, tolppa räpsähti kaksi kertaa.
Vesa kertoo tunnelmistaan heti, kun salamavalo oli räpsähtänyt toistamiseen.
– Fiilis oli niin epäuskoinen, että oikeastiko salamavalo välähti ja kamera otti kuvan? Sitten alkoi naurattaa. Mieleen tuli, että voi että, mitähän käsittelijä miettii, kun saa tuollaisen valokuvan näyttöpäätteelleen! Tunnelma oli ihan eri kuin jos olisi itse istunut ratin takana ja olisi tullut välähdys, Vesa naurahtaa.
Salama todella välähti noin 50 senttimetriä pitkälle radio-ohjattavalle autolle.
Vesa sanoo, että tarkoitus ei ollut yrittää mitään auton nopeusennätystä.
– Autolla olisi päässyt kovempaakin. Tuolle kyseiselle automallille on mitattu 80 kilometrin tuntinopeuksia. Ja jotkut toiset autot ovat vieläkin nopeampia.
Vesa korostaa, että kyse oli vain yhdestä yksittäisestä kokeilusta.
– Toivon, ettei tästä ala sellaista villitystä, että kaikki ottavat autonsa alas hyllyistä ja lähtevät kokeilemaan peltipoliisin luo nopeuksia, Vesa esittää.
– Vähän harmittaa, kun meille harrastajille ei ole tällä seudulla ratoja, missä ajella.