Uusista koronarajoituksista kuullaan liki viikoittain. Suurin osa asetetaan väliaikaisesti tai niitä lievennetään kuten kesällä, jolloin herää toivo elämän normalisoitumisesta. Sellaista on turha elätellä, huomauttaa Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.
Järvisen mukaan kannattaa henkisesti varautua koronarajoitusten jatkuvan jonkinasteisina vapun yli ja jopa ensi juhannukseen.
– Juhannusmaininta on siinä mielessä hälytysmerkki, että nyt ei kannata katsoa vain muutamia päiviä tai viikkoja eteenpäin. Tämä tilanne kestää vielä pitkään.
Järvinen huomauttaa nykytilanteesta Euroopassa, jossa tautimäärät ovat korkeampia kuin keväällä ja monin paikoin terveydenhuolto alkaa olla vaikeuksissa.
– Jos koronavirus noudattaa muiden koronavirusten vaihtelua, niin syksy tulee olemaan vielä hankalampi.
Koronarokotteita kehitään kuumeisesti ympäri maailmaa ja niiden lupaillaan valmistuvan jopa kuukausien sisällä. Rokotteesta on muodostunut haavekuva lääkkeenä, joka muuttaisi tilanteen liki yhdessä yössä.
– Siihen toivoonhan tässä on tietyllä tavalla ripustauduttu. Mutta emme tiedä onko rokote tehoava tai miten pitkäkestoisen ja hyvän suojan se antaa. Tosin tämänhetkinen alustava tutkimustieto on aika lupaavaa, Järvinen toteaa.
Rokotteen tuotantoon liittyy ongelmia. Kyseessä ovat uuden teknologian rokotteet ja niiden jakelu on ongelmallista, koska osa vaatii jopa -70-asteen säilytystä.
Kukaan ei vielä tiedä, missä vaiheessa rokotteet ovat laajalti saatavissa. Järvisen mielestä rokotteet eivät varmasti ole laajassa käytössä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vaan aikaisintaan sen jälkeen.
– Siihen tämä aika-arvioni perustuu. Rokotetta on tarjolla isolle osaa väestöä vasta aikaisintaan lumien sulettua. Väestö on alttiina seuraavat puoli vuotta optimistisimmassakin tilanteessa.
– Henkisesti pitää varautua, että taistelua täytyy käydä pitkän aikaa. Siinä mielessä jälleen vetoan siihen, että me jokainen osaisimme käyttäytyä järkevämmin, niin silloin tällaisia rajoituksia tarvittaisiin vähemmän ja ne olisivat suunnatumpia.
Myös Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä uskoo, että koronatilanne ja tämän vuoksi myös koronarajoitukset tulevat kestämään jollakin tapaa aina kevään puolelle tai jopa kesään saakka.
– Olen itse ajatellut, että kyllä koronatilanne tulee jollain lailla meillä varmaan ensi kesään asti kestämään. Varmasti alueellisesti ja tautitilanteen mukaan tulee olemaan välillä enemmän ja välillä vähemmän rajoituksia. Mutta uskoisin, että jonkinlaisia rajoituksia ja varautumista joudutaan ylläpitämään kesään saakka.
Käsmä pitää mahdollisena aiemmin esitettyjä varovaisia arvioita, joiden mukaan ensimmäiset rokote-erät voitaisiin saada Suomeen vielä tänä vuonna.
Hän muistuttaa kuitenkin, että massojen rokottaminen vie aikaa, ja suurten rokotemäärien saaminen Suomeen tulee kestämään.
– Edelleenkin pitäisin mahdollisena, että saisimme rokotetta ja pääsisimme rokottamaan joitain avainryhmiä jo tämän vuoden puolella. Mutta kattavaa väestörokottamista ei varmasti saada aikaiseksi kuin korkeintaan kevään aikana.
– Luulen, että parhaassakin tapauksessa myöhäiseen kevääseen saakka koronan kanssa ollaan jollakin tavalla naimisissa.
Käsmä muistuttaa, että Suomen selviytyminen koronaepidemiasta on yhteispeliä, jossa kaikkien yksittäisten ihmisten toiminnalla ja käyttäytymisellä on merkitystä.
– Kaikkien pitää kantaa kortensa kekoon, että tästä korona-ajasta selvitään yli ja pärjätään mahdollisimman hyvin kansakuntanakin. Tämä ei kuitenkaan meidän historiassa tule olemaan kovinkaan pitkä aika. Nyt vaaditaan väestöltä sitkeyttä ja turnauskestävyyttä.
Jo huhtikuun lopulla amerikkalaistutkimuksessa varoitettiin varautumaan siihen, että koronavirus jatkaisi leviämistään ainakin puolestatoista kahteen vuoteen. Tutkijat kehottivat jo keväällä viranomaisia valmistelemaan kansalaisia pitkään jatkuvaan tilanteeseen.
– Ajatus siitä, että tämä olisi pian ohi, uhmaa mikrobiologiaa, huomautti Minnesotan yliopiston tarttuvien tautien tutkimuskeskuksen johtaja Mike Osterholm keväällä.
Minnesotan yliopiston tutkimuskeskuksen raportti esitti keväällä kolme skenaariota pandemian kehittymisestä. Tutkijat suosittelivat tuolloin varautumaan vaihtoehtoon 2.
Näin tutkijat ennustivat pandemian kehittymisen puoli vuotta sitten:
1. Ensimmäistä kevään 2020 aaltoa seuraa toistuvat pienemmät aallot, jotka jatkuvat läpi kesän ja sen jälkeen säännöllisesti yhden tai kahden vuoden ajan. Lopulta ne laantuvat joskus vuonna 2021.
2. Ensimmäistä aaltoa seuraa isompi aalto syksyn tai talven aikana ja sen jälkeen yksi tai useampia pienempiä aaltoja vuonna 2021. Tämä malli vaatii rajoitustoimien uusimista syksyllä, jotta leviämisvauhtia voidaan hidastaa ja välttää terveydenhuollon ylikuormittumista.
3. Taudin jatkuva hidas kyteminen seuraavan parin vuoden aikana. Tämä malli todennäköisesti ei vaatisi rajoitustoimien uusimista, vaikka tautitapaukset ja kuolemat jatkuvat.