Yksityisellä rahalla tehdyn kotouttamiskokeilun tulokset lupaavia – maahanmuuttajista lähes puolet sai töitä ja valtio säästi

"Kokemuksemme ovat hyviä, mutta tämä vaatii työnantajalta paljon", arvioi ravintola-alan toimitusjohtaja.

Suomalaisviranomaisia kiintiöpakolaisia vastassa Helsinki-Vantaalla syyskuussa.

20.10.2020 16:28

Maahanmuuttajien nopeaan työllistymiseen tähdänneen kokeilun alustavat tulokset ovat työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan lupaavia, sillä lähes puolet kokeiluun osallistuneista työllistyi.

– Työpaikoille räätälöity koulutusmalli ja työssä oppiminen ovat olleet aika tehokkaita, arvioi TEMin maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kokeilu toteutettiin vuosina 2016–2019 pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Tampereen seudulla, Oulun seudulla ja Joensuussa. Kokeiluun osallistui 2 217 maahanmuuttajaa, joista 1 034 työllistyi viime kuun loppuun mennessä. Heistä 70 prosentilla työsuhde on vakituinen.

Maahanmuuttajien työllistymistä pyrittiin nopeuttamaan yhdistämällä yritykset ja työntekijät sekä räätälöimällä kotouttamiskoulutus työpaikan tarpeiden mukaan.

Kokeilussa hyödynnettiin Social Impact Bond -mallia. Mallissa julkinen sektori määrittelee kokeilun tulostavoitteet ja maksaa vain niiden saavuttamisesta. Kokeilun toiminta rahoitettiin sijoittajien yksityisellä pääomalla.

Koulutus kesti muutaman kuukauden

Eniten maahanmuuttajia työllistivät kokeilussa yritykset, jotka toimivat logistiikka-, hotelli- ja ravintola-, siivous-, rakennus-, taloushallinta- ja tietotekniikka-alalla sekä valmistavassa teollisuudessa.

Yksi työllistäjistä oli ravintola-alan perheyritys Ravintotalot, jolle jäi hankkeesta hyviä kokemuksia. Työntekijöillä oli hyvä motivaatio, sillä heillä oli halu päästä töihin ja kotoutua.

– Mutta tämä vaatii työnantajalta paljon, myönsi toimitusjohtaja Matti Karvonen.

Kokeiluun päädyttiin, kun vuonna 2015 Suomeen tuli runsaasti turvapaikanhakijoita. Koulutus kesti muutaman kuukauden, ja sitä seurasi työharjoittelu. Kohderyhmänä olivat oleskeluluvan saaneet juuri maahan tulleet ja myös pidempään Suomessa olleet, jotka eivät olleet löytäneet töitä.

Samoja palveluita aiotaan jatkaa osana laajempaa, kaikille työttömille suunnattua työllisyysmallia.

Tavoitteena valtion säästöt ja yksityiset sijoitustuotot

Ministeriö kilpailuttaa ulkopuolisen arvion kokeilun onnistumisesta. Siinä verrataan kokeiluun osallistuneiden ja vertailuryhmän verotuloja ja työttömyysetuuksia.

Hämäläisen mukaan näyttää siltä, että verotuloja ja työttömyysetuuksia vertaamalla säästöjä valtiolle tulee tämänhetkisen arvion mukaan 10–15 miljoonaa euroa. Säästöjä syntyy myös siitä, että valtio ei ole maksanut kotoutumiskoulutusta.

Yksityisten pääomaa hankkeeseen oli kerätty reilut 14 miljoonaa euroa. Yksi sijoittajista on Tradeka-Yhtiöt.

– Jos tuottoa tulee, se on kohtuullinen tuotto, puhutaan yksilukuisesta prosenttiluvusta, ennustaa sijoitustoiminnasta vastaavan Tradeka-sijoituksen toimitusjohtaja Jari Pussinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?