Pertti "Spede" Pasasen, Juice Leskisen ja Kari Tapion perinnöistä on väännetty kättä.

Kun Juice kuoli, puhkesi rahoista käräjille viety riita – näiden taiteilijoiden perinnöistä on Suomessa väännetty kättä

Taiteilijoiden perinnöistä syntyy usein vaikeita riitoja.

Legendaarisen laulaja-lauluntekijän Juice Leskisen (1950–2006) perinnön jakaminen kesti lopulta yhdeksän vuotta. Syynä oli rahoista puhjennut riita.

Juice oli kenties liikaakin taiteilijaluonne. Niinpä tärkeitä papereita jäi tekemättä, minkä seurauksena perinnön jakaminen oli entistä vaikeampaa.

Laulaja-lauluntekijän Juice Leskisen (1950–2006) rahoista puhkesi riita ja perinnön jakaminen kesti lopulta yhdeksän vuotta.

Uransa alkuvaiheessa Juice oli velkainen tyhjätasku. Mutta kun menestystä alkoi tulla, varallisuus karttui. Satojen biisien tekijänoikeuksien arvo oli miljoonien eurojen luokkaa. Lisäksi Juicella oli kuollessaan useita asuntoja arvokkaalla alueella Tampereella.

Elinaikanaan Juice sanoitti, sävelsi ja esitti satoja kappaleita. Erään tilaston mukaan sanoituksia oli 544 kappaletta, sävellyksiä 365 ja esityksiä 347. Juicen kuoleman jälkeen tekijänoikeudet ovat tuottaneet vuosittain 150 000–200 000 euroa. Rahaa tulee ainakin vuoteen 2076 saakka.

Perinnön jakamista jumitti se, että Juicen ja ensimmäisen vaimon Tarjan omaisuus oli yhä jakamatta, vaikka pariskunnan erosta oli kulunut yli 20 vuotta. Juice ja Tarja olivat aviossa 1977–1989.

Nelisen vuotta Juicen kuoleman jälkeen ex-vaimo Tarja vei ositusasian oikeuteen. Ex-vaimon selitys oli se, että omaisuus jäi aikoinaan jakamatta, koska asioiden hoitaminen Juicen kanssa oli mahdotonta.

Pariskunnan ero ei ollut sopuisa. Juicea riepoi se, että vaimo lähti hänen bändinsä roudarin matkaan.

Mutta jaettiinko Juicen ja Tarjan omaisuus eron hetkellä niin kuin pykälien mukaan kuuluu?

Juicen muusikkoystävä todisti käräjillä, että Juice antoi eron hetkellä Tarjalle 40 000 markkaa (nykyrahassa 12 000 euroa) käteen ja sanoi ”ota rahat ja lähde”. Mutta oliko se virallisesti Juicen ja Tarjan omaisuuden ositus?

Vuosia Juicen kuoleman jälkeen ex-vaimo vaati Juicen kuolinpesältä tasinkoa 50 000 euroa. Käräjäoikeus hylkäsi ex-vaimon vaatimuksen. Päätöksen perusteena oli Tarjan passiivisuus. Hän ei ollut yli 20 vuoteen esittänyt mitään vaatimuksia.

Ex-vaimo vei käräjien päätöksen hovioikeuteen, ja asian arveltiin viipyvän siellä useita vuosia. Silloin Juicen perikunta vihelsi pelin poikki ja tarjoutui maksamaan ex-vaimolle tasinkoa vähän yli 12 000 euroa. Vasta tämän jälkeen päästiin jakamaan Juicen perintöä, yhdeksän vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen.

Juicen omaisuus jakautui perikunnan kesken mahdollisesti siten, että leski Sari Leskinen sai puolet ja Juicen lapset toisen puolen.

Sarin lisäksi Juicen omaisuuden jakoivat edesmenneen tyttären poika, avioliiton ulkopuolella syntynyt poika sekä toisesta avioliitosta syntyneet tytär ja poika. Mitä kukin pesän osakas sai, sitä ei ole kerrottu julkisuudessa.

Miljoonista oli kysymys myös viihdetaiteilija Pertti ”Spede” Pasasen perintöriidassa.

Kun Pertti ”Spede” Pasanen kuoli sairauskohtaukseen golfklubilla syyskuussa 2001, hän oli miljonääri. Rahojen jakamisesta tuli riita.

Pasanen oli miljonääri kuollessaan sairauskohtaukseen kirkkonummelalaisella golfklubilla syyskuussa 2001. Valtaosan perinnöstä sai hänen tyttärensä ja ainoa rintaperillisensä Pirre Alanen (ent. Pasanen).

Alasen saama perintö sisälsi rahavaroja, kiinteistöjä, asunto-osakkeita ja muutamien yhä jäljellä olleiden Spede-yhtiöiden osakkeet. Mediassa on laskeskeltu, että Pasasen tyttärelleen jättämän omaisuuden arvo olisi ollut noin kymmenen miljoonaa euroa.

Pasanen muisti testamentissaan myös entistä vaimoaan Pirjo Pasasta ja Spede-yhtiöiden toimitusjohtajana aiemmin toiminutta ex-missi Maria Drockilaa. Heidän osuutensa oli kuitenkin paljon pienempi.

Pasanen määräsi testamentissa, että Drockila saa kaikki velkansa korkoineen anteeksi. Pasanen oli lainannut Drockilalle noin 1,8 miljoonaa markkaa.

Tytär Pirre Alasen ja Drockilan välillä virisi riita 226 500 markasta, jotka Spede oli lainannut Drockilalle vielä testamentin laatimisen jälkeen.

Alanen koki, ettei testamentin määräys velkojen anteeksiannosta koskenut kyseistä summaa, koska se oli annettu lainaksi vasta testamentin teon jälkeen. Drockila puolestaan ei halunnut luopua rahoista.

Käsittelyn oli tarkoitus alkaa Lahden käräjäoikeudessa marraskuussa 2002. Sekä Alanen että Drockila lähettivät kuitenkin tuomarille viestin sopimisesta käsittelyä edeltävänä iltana.

Osapuolet siis sopivat riidan viime hetkellä ennen kuin asiaa olisi käsitelty käräjäoikeudessa.

– Sopimus on salainen, eikä kumpikaan saa puhua siitä, totesi Pirre Alanen tuolloin.

Myös joulukuussa 2010 äkilliseen sairauskohtaukseen kuolleen iskelmälaulaja Kari Tapion perinnöstä seurasi eripuraa.

Perunkirjoituksessa ilmeni, että Tapion kuolinpesään oli jäänyt vähennyskelpoisten kulujen jälkeen jakokelpoisia varoja vain noin 40 000 euroa. Summasta puolet meni noin 20 000 euron arvoisen hautamuistomerkin hankkimiseen, joten perillisille jaettavaksi jäi 20 000 euroa.

Kari Tapio kuoli joulukuussa 2010 äkilliseen sairaus kohtaukseen. Leski ja pariskunnan kolme poikaa päätyivät vääntämään kättä perinnöstä Tapion aviottoman pojan kanssa.

Riita virisi siitä, että laulajan avioton poika ei tyytynyt perunkirjoitukseen, jossa hänet jätettiin käytännössä perinnöttä. Hän ei ollut tyytyväinen lakiosuuteensa, joka jäi muutamaan tuhanteen euroon.

Tapion leski Pia Viheriävaara sekä pariskunnan kolme poikaa päätyivät vääntämään kättä perinnöstä Tapion aviottoman pojan kanssa. Avioton poika vaati ulkopuolista pesänselvittäjää selvittämään, miten suositulta iskelmälaulajalta jäi perukirjan mukaan jaettavaa vain 20 000 euroa. Hän vaati myös kuolinpesän varojen käytön tutkimista.

Loppuvuodesta 2011 riita saatiin sovittua. Perinnönjakoa koskevat yksityiskohdat kuitenkin jäivät suurelta yleisöltä pimentoon, sillä osapuolet sopivat keskenään, etteivät paljasta sovun tietoja julkisuuteen.

Juice Leskisen perinnön jakaminen kesti kaikkiaan yhdeksän vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?