Helsingin kohureivit muistuttivat ylilääkäriä yhdestä kevään pahasta koronalingosta – katsoi videota kauhulla: "Tauti leviää juuri näin"

Nyt ollaan kiikun kaakun, ollaanko kiihtymis- vai leviämisvaiheessa, sanoo Jukka Louhija.

IS kertoi Helsingissä järjestytyistä reiveistä lauantaina.

18.10.2020 20:25

HUSin Sisätautien ja kuntoutuksen toimialajohtaja, johtava ylilääkäri Jukka Louhija on katsellut kauhun sekaisin tuntein videota Helsingissä järjestetystä koronareivistä.

Konemusiikkitapahtumassa nuoret tanssivat ilman maskeja ja turvavälejä. Osallistujia perjantai-illan bileissä oli 500.

– Tauti leviää juuri näin. Mehän tiedämme, että se leviää tilaisuuksissa, joissa ihmiset ovat lähekkäin pitemmän ajan.

Louhijan mukaan jopa kuorossa laulaminen ja katsomossa huutaminen muodostavat riskin. Pisaroita tulee ilmaan.

Koronareiveissä oli 500 ihmistä. On tanssittu, huudettu ja laulettu. Ilmassa on paljon pisaroita.

– Kyllä me nyt vähän kauhulla katsomme siinä mielessä, että meillä viime viikolla tehtiin 5 000 jäljitystä. Meidän järjestelmämme jo natisee liitoksissaan. Joudumme siirtämään sinne jatkuvasti ihmisiä potilaiden hoidosta ja jonon purkamisesta.

Louhija mukaan jos tilaisuudessa yhdellä oli korona, mikä tilastollisesti on todennäköistä, HUS joutuu käymään läpi 500 ihmistä ja heidän omaisensa.

– Meillä on aikamoinen määrä soitettavia ihmisiä. Se vie väärään suuntaan kapasiteettia, jota tarvitaan potilaiden hoitamiseen.

Videon Helsingin juhlista twiittasi muun muassa kansanedustaja Aki Linden (sd).

Louhija kertoo, että hän on nähnyt videon, joka kestää minuutin. Koronaan sairastuminen vaatisi 15 minuuttia. Hyvällä tuurilla korona ei ole levinnyt tapahtumassa.

– Riippuu siitä, millaisia ihmisiä siellä oli. Jos siellä joukossa on luonnollinen supertartuttaja, riskit nousevat minuutissakin merkittäviksi.

Louhija sanoo odottavansa jännityksellä paria seuraavaa päivää.

– Tilanne muistuttaa aavistuksen verran naisten päivän konserttia keväällä, joka oli iso linko ja aiheutti pitkäksi aikaa haastetta. Tämä on vielä isompi ja hankalampi, jos huonosti käy.

Louhijan mukaan koronan leviämisessä eletään ratkaisevia vaiheita. On kiikun kaakun tilanne, ollaanko kiihtymis- vai leviämisvaiheessa. Kaikille olisi hänen mukaansa helpompaa, jos pysyttäisiin kiihtymisvaiheessa ja tapaukset alkaisivat laskea.

Loppuviikosta tilanne jo hieman rauhoittui ja alkoi näyttää siltä, että tapaukset ovat kääntymässä.

Ensi viikko on Louhijan mukaan tärkeä. Jos korona jatkaa kasvamistaan, ollaan leviämisvaiheessa. Louhijasta on valitettavaa, jos tilanne keikahtaa leviämisen puolelle.

– Sitten vedetään hanat kiinni joka puolelta ja tulee ikävänvärisiä autoja tehoyksiköihin. Ne eivät ole enää ambulansseja, vaan sieltä lähtee toisenvärisiä pois.

Ylilääkäriä haastatteli ensin MTV Uutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?