Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut

Väänäselle myönnettiin ensimmäisenä naisena ministerin arvonimi vuonna 1994.

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut 97-vuotiaana.­

18.10. 8:55 | Päivitetty 18.10. 10:58

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut 97-vuotiaana, kertovat hänen omaisensa STT:lle. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen perjantaina Helsingissä.

Väänänen istui kolmessa eri hallituksessa, Kalevi Sorsan ensimmäisessä ja kolmannessa hallituksessa sekä Martti Miettusen kolmannessa hallituksessa. Väänänen kutsuttiin Sorsan ensimmäiseen hallitukseen kulttuuriministeriksi ennen kuin hänestä oli tullut kansanedustaja.

Väänänen herätti Sorsan ensimmäisessä hallituksessa paljon huomiota, kun hän pyrki lisäämään poliittista tasapainoa kulttuurin kentällä ja leikkasi vasemmistovetoisten yhdistysten tukia vastaamaan paremmin muiden yhdistysten tukisummia. Häntä sai toimintansa seurauksena kutsumanimen "hallituksen ainoa mies".

Vuonna 1975 Väänänen valittiin eduskuntaan äänivyöryllä.

Miettusen alle vuoden istuneessa hallituksessa Väänänen toimi opetusministerinä. Sorsan kolmannessa hallituksessa hän toimi puolestaan ministerinä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Keskustan puoluehallitukseen hän kuului vuosina 1969–86, ja puolueen varapuheenjohtajana hän toimi 1971–86. Kansanedustajana hän toimi vuoteen 1991 asti.

Kulttuuriministeri Marjatta Väänänen luovutti Paavo Haavikolle Valtion kirjallisuuspalkinnon toukokuuusa 1975.­

Väänänen johti Keskustanaisten hallitusta useita vuosia sekä vaikutti Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän toimi pitkään myös Naisjärjestöjen keskusliiton johtajistossa sekä Väestöliiton hallituksessa.

Ennen poliittista uraa ja sen rinnalla Väänänen vaikutti toimittajana muun muassa Kotiliedessä ja Valion viestintäjohtajana. Yleisradion hallintoelimissä hän toimi yhteensä melkein 30 vuotta ja Maaseudun Tulevaisuuden kolumnistina 90-vuotiaaksi asti, hänen omaisensa kertovat.

Jyväskylässä syntynyt Väänänen valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hänelle myönnettiin ensimmäisenä naisena ministerin arvonimi vuonna 1994.

"Sivistysvaikuttaja ja voimanainen"

Väänästä on sosiaalisessa mediassa muistellut muun muassa keskustan nykyinen puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

–Hyvää taivasmatkaa, Marjatta. Lepää rauhassa. Vaalimme muistoasi, kunnioitamme työtäsi, Saarikko kirjoittaa Twitterissä.

Myös keskustan kansanedustaja, tiede- ja kulttuuriministerinä Saarikon perhevapaan ajan toiminut Hanna Kosonen on muistellut Väänästä

–Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Marjatta Väänänen on lähtenyt ikuisuuteen. Sivistysvaikuttaja ja voimanainen. Häntä tarvittiin. Nyt esikuvana monelle. Kiitos kaikesta, lepää rauhassa! Kosonen tviittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?